Uvodna riječ
 
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

Nacionalne manjine

MAĐARSKA NACIONALNA MANJINA


VIJEĆE MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE ČINE:

1. MR.SC. ŠANDOR TOTH – PREDSJEDNIK VIJEĆA
2. ZLATA BERKEŠ
3. IRENKA PINTER
4. PAVAO HORVAT
5. STJEPAN KATONA
6. ŠANDOR PINTER
7. JOSIP LUCA
8. VENDEL HORVAT
9. ANITA FARKAŠ
10. EUGEN HORVAT
11. ALOJZ IHAROŠ
12. MARIETA HORVAT – HOČEVAR
13. IRMA ROGULJA
14. JOSIP TOTH
15. ELIKA JARŽA
16. KATICA NEMEŠ
17. ROBERT ŠMIT
18. FRANJO TOT
19. TIHOMIR DAVID
20. EDIT SZABO
21. STJEPAN BALOGH
22. FRANJO SABO
23. IVAN MARIĆ
24. FRANJO LENČE
25. ERNEST VARGA

Zajednica Mađara Grubišno Polje u Grbavcu ima veliku etno kuću s preko 700 eksponata koji prikazuju život na selu. Ujedno je to kulturni i politički centar pripadnika Mađarske nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tu se provodi niz manifestacija i to u prvom mjesecu - seosko kolinje, u drugom čihanje perja i maškare, uoči prvog maja podizanje majbana, u lipnju dan etno kuće - olimpijada starih sportova i susreti pjevačkih zborova Mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije. U listopadu se slavi sv. Vendelin - zaštitnika sela,  za Božić se održava - Božićni koncert.
U Grbavcu su osnovane slijedeće sekcije: odrasla plesno-pjevačka, dječja plesno-pjevačka, tamburaška i dramska koje su uspješno nastupale 3 puta u Republici Mađarskoj i desetak nastupa u RH.
Zajednica Mađara Pisanica djeluje u staroj školi koja je prilagođena uvjetima za druženje
gdje također imaju tamburašku, pjevačku i dječju sekciju. Obilježavaju u 3. i 8. mjesecu spomen na mađarsku revoluciju, te Božićni koncert.  Po prvi puta nakon 24 godine u Velikoj Pisanici u osnovnoj školi djeca po modelu "C" uče mađarski jezik.
Zajednica Mađara Bjelovar smještena je u neadekvatnom prostoru i imaju odraslu plesno-pjevačku sekciju, dječju igraonicu,učenje mađarskog jezika. Također su nastupili,više puta, diljem RH.
Zajednica Mađara Daruvar djeluje u prostoru grada ,imaju pjevačku skupinu i također više nastupa.
Zajednica Mađara Dežanovac djeluje u prostoru općine u selu Trojeglava i u fazi je uređenja prostora, te  također ima pjevačko-plesnu skupinu,dječju i odraslu. Također sa više nastupa.
Vijeće Mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije financijski pomaže programe koje provode zajednice, pomaže u nabavi opreme i nošnje za KUD-ove i organizira i sufinancira troškove prijevoza za nastupe. Financijski pomaže uvježbavanje pjevačko- plesnih skupina kao i drugih troškova .
Putem Zajednice Mađara Grubišno Polje i Dežanovac ostvareno je pravo na javne radove u suradnji s Područnim uredom za zapošljavanje u Bjelovaru. U Zajednici Mađara Grubišno Polje ostvarena su tri subjekta (člana) u javnim radovima, a u Dežanovcu jedna osoba.

   Povratak na Nacionalne manjine