Uvodna riječ
 
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

Nacionalne manjine

SRPSKA NACIONALNA MANJINA


VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE ČINE:

1. DARKO KARANOVIĆ – PREDSJEDNIK
2. RADOVAN DOŽUDIĆ
3. RANKO BOJČIĆ
4. RANKO JEFTIMIJA
5. MILENKO GRUBIĆ
6. MILAN BOBIĆ
7. SAVO OROZOVIĆ
8. ZORAN BLANUŠA
9. RANKO KARANOVIĆ
10. MILE DOKMANAC
11. JELENA BOSANAC
12. MILAN RADAKOVIĆ
13. GORANKA RADULOVIĆ
14. LAZO VUJASINOVIĆ
15. SLOBODAN BOROJEVIĆ
16. PREDRAG IVANČEVIĆ
17. DALIBORKA GVOJIĆ
18. GOJKO ĆURUVIJA
19. BRANKO KOVAČIĆ
20. DUŠAN MARGETIĆ
21. GORAN BOGATIĆ
22. JOVO PEJIĆ
23. DOBRIVOJ HAJDIN
24. RANKA ZMAJIĆ
25. MILORAD MARODOLAC

Aktivnosti vijeća srpske nacionalne manjine usmjerene su u izdavaštvo knjiških naslova u smislu edukacije, prije svega vlastite zajednice o tome što smo, tko smo i odakle smo. Tu spoznaju putem medija nudimo pripadnicima većinskog naroda kao i ostalim manjinskim zajednicama. Drugi važan segment je otvaranje web stranice www.srbibbz.hr kojom predstavljamo vlastite aktivnosti kao i aktivnosti kulturnih institucija sa srpskim predznakom. Stranica prati i ostale aktualnosti na području naše županije, a koje su značajne za manjinske zajednice.


KOMEMORACIJE I SPOMENI STRADANJU SRBA U DRUGOM SVJETSKOM RATU U KOJIMA SUDJELUJE VIJEĆE:

-  Gudovac 28.04.2013. godine ,prva egzekucija Srba u NDH- obnova Bakićevog spomenika stradalima nažalost je u stanju pasivnosti kao i vraćanje druge spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući u Bjelovaru.
-  Grubišno Polje 26.-27.04.1941. , prva deportacija Srba u NDH - spomen -ploča na zgradi bivše željezničke stanice i dalje je nepostavljena.
-  Grubišno Polje 28.09.2013. lokacije Trandlerove djeteline i Kiševog jarka - pomen i parastos za 82 streljana Srbina ,mahom žena i djece. Na Trandlerovoj djetelini u organizaciji našeg vijeća izmijenjena je devastirana spomen-ploča sa imenima stradalih,sredstvima obitelji Kljajić iz Beograda.
- Vijeće sa delegacijama sudjeluje u komemoracijama u mjestu najvećeg stradanja Srba , Jasenovcu, Novoj Krivaji (općina Đulovac) te u obilježavanju prve akcije slavonskih partizana na Alaginac bunaru - granica općina Đulovac i Voćin.
- Vijeće zajedno sa vijećem Virovitičko-podravske županije, Brodsko-posavske te Požeško slavonske županije organizira pomen i parastos u Voćinu 15.12.2013. za sve stradale Srbe Bilogore i zapadne Slavonije iz 1991. godine. 4.08. 2013. u Daruvaru i Bjelovaru čita se izjava sjećanja SNV za stradale Srbe u "Oluji" 1995. godine.

 

KULTURA,OBRAZOVANJE,INFORMIRANJE I IZDAVAŠTVO:

Vijeće ima potpisan ugovor sa odvjetnikom Nenadom Vukadinovićem iz Novog Sada ,Republika Srbija , autorom knjiga "Kratka historija srpskih krajišnika sa Kalnika i Bilogore od 14.-19. vijeka" i "Vojvoda bjelovarski - baron Sava Nikolić-Podrinski". Ugovorom je vijeće ovlašteno da javno prezentira i prodaje ugovoreni broj autorovih knjiga u Republici Hrvatskoj. Javne prezentacije uz nazočnost elektronskih i pisanih medija održane su u Bjelovaru, Varaždinu, Velikom Pogancu i Daruvaru.
Svojevrsni uspjeh ostvaren je izdavanja romana, prvjenca potpredsjednika vijeća Radovana Dožudića "Oploviti zemlju magije". Javne prezentacije su  održane u Čazmi, Križu, Bjelovaru i Varaždinu. Vijeće  organizcacijski pomaže u održavanju "Spasovskih svečanosti" u 5. i 6. mjesecu u Daruvaru (najveća smotra srpskog kulturnog stvaralaštva u BBŽ koju organizira Vijeće srpske nacionalne manjine grada Daruvara), smotri Dječjeg kulturnog stvaralaštva u organizaciji SKD "Prosvjeta" Garešnica,  smotra ima međunarodni karakter.
Vijeće organizira Imsovačke susrete manjine općine Končanica, Svetosavsku akademiju u Gornjem Daruvaru u organizaciji SKD "Prosvjeta" u Daruvaru.
U pripremi je izdavanje knjige Nenada Vukadinovića "Srbi u varaždinskom generalatu", koju zajednički izdaju vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije te grada Varaždina.


AKTIVNOSTI VEZANE UZ ODRŽAVANJE VJERE,VJERSKE TRADICIJE I ODRŽAVANJE PRAVOSLAVNOG KRŠĆANSTVA:

Vijeće obilježava svoju Krsnu slavu "Đurđevdan" 06.05.2013. u Daruvaru u Hrvatskom domu, pri čemu nakon večernje službe se održava svečana sjednica na kojoj se dodjeljuju priznanja Pavle Solarić zaslužnim pojedincima, udrugama i organizacijama koje daju doprinos za opstojnost srpskog naroda na ovim prostorima.

 

   Povratak na Nacionalne manjine