Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
V. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

Poljoprivreda Bjelovarsko-bilogorske županije

Robna marka meda “Slatka nit”

Bjelovarsko-bilogorska županija je vlasnik prve robne marke meda u Republici Hrvatskoj pod imenom „Slatka nit“.

Cilj  brendiranja  robne marke meda Bjelovarsko-bilogorske županije je zaštititi visoko kvalitetan proizvod od ostalih koji se pojavljuju na tržištu, a istovremeno i povećati dohodak proizvođačima meda. Proizvođači mogu pod imenom „Slatka nit“ prepoznati  med koji se proizvodi isključivo na području Bjelovarsko-bilogorske županije i koji je kontroliran sukladno Pravilniku  o proizvodnji.
Prigodom Dana Sv. Ambrozija, koji se obilježava 7. prosinca, u tijeku idućeg mjeseca predstavit ćemo robnu marku „Bagremov med“ za osnovne škole i dječje vrtiće s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Bjelovarsko-bilogorski župan  Miroslav Čačija tada će darovati med, u ukupnoj količini od oko 3.000 kg, osnovnim školama i dječjim vrtićima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, s ciljem jačanja imuniteta zbog nadolazeće gripe i ostalih zimskih infekcija, te zbog stjecanja zdravih prehrambenih navika kod djece.

 

  Robna marka meda “Slatka nit” - Saznajte više

10. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU Bjelovarsko-bilogorska županija i Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorska županije kao suorganizatori ovogodišnjeg pčelarskog sajma, mogu biti više nego zadovoljni. Zajedno s Hrvatskim pčelarskim savezom dostojno su obilježili 10. jubilarni pčelarski sajam, koji je i ove godine imao izložbeni, prodajni i obrazovni karakter.
Zanimanje za pčelarstvo se pojačava u vrijeme ekonomske krize - bile su riječi mnogih govornika, sudionika predavanja, radionica i okruglih stolova, ali nije dovoljno samo imati pčele. Stručnjaci se svi slažu u tome da je dobar i organiziran pčelar najvažnija karika uspješnog pčelarenja.

Posjet predstavnika svjetske organizacije APIMONDIA i nacionalnih pčelarskih saveza: Irske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Poljske, Crne Gore bio je dokaz da je naš sajam cijenjen u inozemstvu.
U tijeku Okruglog stola pčelarskih saveza, održanog 7.veljače  na dan koji je prethodio otvorenju sajma, predstavnici spomenutih saveza predstavili su svoja nacionalna udruženja i njihove načine pčelarenja. Svi gosti su u superlativima govorili o organizaciji 10. Međunarodnog pčelarskog sajma.

Predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije i Ivana Berg-Divald iz hrvatskog pčelarskog saveza
 
Philip McCabe, predsjednik europskog vijeća Apimondie

 
Sudionici okruglog stola

 
Predstavnici pčelarskih saveza Austrije i Irske bili su gosti potpredsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza i zastupnika
u Hrvatskom Saboru g.Vladimira Bileka


Na otvaranju 10. Pčelarskog sajma nazočnima su se prigodnim govorima obratili: direktor Bjelovarskog sajma d.o.o. Davorin Posavac, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonimir Horak, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec, predsjednik europskog vijeća svjetske pčelarske organizacije APIMONDIA - Philip McCabe, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Nenad Stazić i zamjenica ministra poljoprivrede RH Snježana Španjol, koja je ujedno proglasila sajam otvorenim.

Zamjenica ministra Snježana Španjol Župan Damir Bajs
Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec Predsjednik EV Apimondia-e  Philip McCabe

 

Bjelovarsko-bilogorska županija je vlasnik prve robne marke meda u Republici Hrvatskoj, pod imenom „Slatka nit“.

Cilj brendiranja, odnosno uspostave zaštićene robne marke meda Bjelovarsko-bilogorske županije je: zaštititi visoko kvalitetan proizvod od nelojalne konkurencije ostalih koji se pojavljuju na tržištu, a istovremeno i povećati dohodak lokalnim proizvođačima meda. Dugoročno gledano, kupci će prepoznati zaštićenu robnu marku i ona će postizati veću cijenu na tržištu, jer je zaštićena robna marka jamstvo najbolje kvalitete.

Potrošači mogu pod imenom „Slatka nit“ prepoznati med koji se proizvodi isključivo na području Bjelovarsko-bilogorske županije, vrlo visoke je kakvoće i higijenske ispravnosti.

U Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo registrirali  smo:
          1. Verbalni žig   BR: Z20130374
          2. Figurativni žig  BR: Z20130376
          3. Verbalni, jamstveni žig BR: Z20130375


Žigovi su upisani u registar žigova Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo pod gore navedenim brojevima.

Marketinške aktivnosti za promociju zaštićene robne marke su u tijeku.


Bagremov med vrhunske kakvoće, proizvodnja 2013. godina

Ovaj med potječe s pčelinjih pašnjaka Bjelovarsko-bilogorske županije, analiziran je u ovlaštenom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i ocijenjen  na 7. ocjenjivanju meda Bjelovarsko-bilogorske županije,  za 2013. godinu.


Pčelari su za ocjenjivanje ponudili 56 uzorka meda u 5 kategorija

Bjelovarsko-bilogorska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša  je, u  suradnji  s Pčelarskim savezom BBŽ i Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu,  4. prosinca 2013. godine organizirala: 7. ocjenjivanje meda Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ocjenjivanje je održano u Maloj dvorani Bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva bio je prof.dr.sc.  Nikola Kezić, a radom Povjerenstva je koordinirao i podatke unosio  prof.dr.sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Akciju je na terenu, s pčelarima vodio predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonimir Horak, dr.vet.med, a tehnički dio su odradili predstavnici najveće županijske pčelarske udruge „Bilogora - Bjelovar“.


Dodjela priznanja - odličja je održana 31. siječnja 2014. godine u ŠRC KUKAVICA

DODJELA GODIŠNJIH PRIZNANJA NAJBOLJIM PČELARIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Svečana dodjela priznanja najboljim pčelarima Bjelovarsko-bilogorske županije za 2013. godinu,  prema rezultatima postignutim na 7. ocjenjivanju  meda BBŽ, održano je 31. siječnja 2014. u SRC Kukavica, u Velikoj Pisanici.

Prisutnim pčelarima, predstavnicima  svih udruga Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije obratili su se saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ Zvonimir Horak. Govornici su istaknuli značaj pčelarstva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i osobite rezultate koje postižu pčelari naše županije, poglavito u ozračju punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji. Obećali su i podršku u stručnom, političkom i materijalnom pogledu.

Ceremoniju uručivanja odličja vodila je, već po tradiciji dr.sc. Maja  Dražić, pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, a vrlo zapaženo predavanje o prezimljavanju pčela održao je i predsjednik ocjenjivačkog suda 7. ocjenjivanja prof.dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Od ukupno 56 uzoraka meda, prvo analiziranih u laboratoriju a potom i senzorski ocijenjenih - proglašeno je: 17 zlatnih, 30 srebrnih i 9 brončanih dobitnika.

Najboljim medom je proglašen bagrem Dalibora Herclika iz Grubišnog Polja koji je ujedno i ukupni pobjednik ovog natjecanja.Dobitnici odličja na 7. ocjenjivanju meda Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. godine

  Dokumenti za download
   Povratak na sve projekte