Uvodna riječ
 
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
V. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

Prosvjeta, kultura i šport Županije

PROJEKT COMENIUS REGIO PARTNERSTVO

Bjelovarsko – bilogorskoj županiji je odobren projekt „Students at risk in different areas and the effective ways of providing them with psychological and pedagogical support at school“ Agencije za mobilnost i programe Europske Unije, u sklopu Potprograma Comenius Regio u partnerstvu sa poljskim gradom Koszalinom. Osim Bjelovarsko-bilogorske županije kao nositelja, partneri sa naše strane su Glazbena škola Vatroslav Lisinski i Obiteljski centar Bjelovarsko – bilogorske županije, a sa poljske strane, osim grada Koszalina, partneri na projektu su i njihova Gimnazija br.6 i Psihološko-pedagoška poliklinika iz Koszalina.

Vrijednost projekta iznosi 36.700 eura, te je u tijeku potpisivanje Ugovora Bjelovarsko-bilogorske županije sa Agencijom za mobilnost i  programe Europske Unije. U rujnu 2012. godine kreće implementacija projekta, a jedna od prvih aktivnosti je odlazak predstavnika Županije i naših partnera na projektu u Poljsku.
Projekt uključuje istraživanje i razvoj metoda utjecaja na mlade koji imaju potrebu za psihosocijalnom podrškom u adolescenciji, podrške obitelji i pokretanja promjena u socijalnom okruženju adolescenata. Partnerstvo, koje uključuje nastavnike, savjetnike, terapeute, trenere, psihologe, defektologe, radne terapeute pokušat će utjecati na mlade s problemima i teškoćama u područjima razvoja osobnosti, raspoloženja, prehrane, mladima u riziku od ovisnosti o opojnim drogama, kao i one kojima prijeti zanemarivanje i socijalna isključenost. Aktivnosti će također biti usmjerene na učenike srednje škole koji doživljavaju različite vrste školskih problema, uključujući krize razvojne dobi i obiteljske probleme.
U svakoj suvremenoj školi postoje učenici koji imaju problema s osobnosti, promjenom raspoloženja i poremećajima prehrane, tjeskobom, te koji su u opasnosti od ovisnosti o drogama koje mijenjaju svijest - to su karakteristične pojave u dobnoj skupini 14 - 18 godina starosti.  Istodobno obitelji, nastavnici i profesori su nemoćni u takvim situaciji. Stoga, pomoć stručnjaka, ljudi koji se bave psihološkom i pedagoškom pomoći, danas postaje neophodna. Naglasak bi trebalo staviti na obnovu ispravnih odnosa unutar obitelji, te odnosa između učenika i nastavnika (učitelja).
Projekt ima za cilj poduprijeti kompetencije obitelji tih učenika i njihovih nastavnika kroz treninge i radionice. Projekt će omogućiti usporedbu, razmjenu prakse i korištenje dokazanih i učinkovitih načina rada između Gimnazjum br 6 i Miejska Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna iz Koszalina u Poljskoj i Glazbene škole "Vatroslav Lisinski" i Obiteljskog centra Bjelovarsko - bilogorske županije iz Bjelovara u Hrvatskoj. Sudjelovanje lokalnih i regionalnih prosvjetnih vlasti u ovom pothvatu dati će priliku za promociju stečenog iskustva i prakse u drugoj zemlji, kao i promociju lokalne zajednice i regije.

Regio partnerstva promiču suradnju odgojno-obrazovnih ustanova te lokalnih ili regionalnih vlasti koje se bave obrazovanjem. Potiču regije na razmjenu primjera dobre prakse, razvijanje metoda održive suradnje i jačanje europske dimenzije u obrazovanju.
U Regio partnerstvu sudjeluju dvije regije od kojih svaka mora uključiti lokalnu ili regionalnu vlast, barem jednu školu i barem jednog lokalnog partnera (npr. sportski klub, muzej, poslodavca, itd.). Glavna svrha ovog partnerstva nije direktno uključivanje učenika u aktivnosti već razvoj škola  i uspostava održive suradnje među regijama.
Comenius Regio partnerstva namijenjena su suradnji regija na projektima iz područja obrazovanja. Prijavu podnosi općina, grad ili županija. Comenius Regio partnerstva traju 2 godine.
Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije je imala ulogu na projektu   kao tehnička pomoć i podrška pri pisanju projekta, te pri traženju partnera iz zemalja Europske Unije. Partnera smo tražili preko  baze partnera web stranice Europske Komisije, te preko Agencije za mobilnost i programe Europske Unije. Nakon dvomjesečne potrage, uspjeli smo ga i pronaći, i to  u Poljskoj.

Europska suradnja će se poticati u ovom projektu kroz primjenu i promicanje primjera dobre prakse i metoda obrazovnih i didaktičkih programa u partnerskim institucijama, te kroz poticanje nastavnika ostalih škola u regiji da se bave europskim obrazovnim programima.

 

 

This project has been funded with support from the European Commission.
This publication reflects the views only of author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.
 

  Dokumenti za download
Dodano: 07. 12. 2012.
   Povratak na sve projekte