Uvodna riječ

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
16

NAJUSPJEŠNIJI UČENICI, NJIHOVI MENTORI S PODRUČJA BBŽ I ŽUPAN BAJS NA PRIJEMU KOD PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs s 92 najuspješnijih učenika osnovnoškolaca i srednjoškolaca s područja naše županije i njihovih 69 mentora sudjelovao je na prijemu kod Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, a u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, najuspješniji učenici i njihovi mentori, njih sto šezdeset i jedan, bili su na prijemu kod Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Riječ je o učenicima koji su postigli zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u školskoj godini 2016./2017., a na prijemu na Pantovčaku čestitala im je i Predsjednica Republike.
Bjelovarsko-bilogorska županija posebno je ponosna na svoje mlade sugrađane koji su najbolji zalog za budućnost kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.

„Veliko mi je zadovoljstvo susresti se s vama i vašim suradnicima, gospodine župane, u mojem Uredu te na neki način obnoviti ugodne uspomene koje nosim iz vaše županije prilikom privremenog smještaja mojeg Ureda u prosincu prošle godine. Naravno, posebno mi je drago što su danas s vama učenice i učenici iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Vrijeme izmiještanja Ureda bilo je vrijeme kraja prvog polugodišta ,a sad se bližimo kraju školske godine koja je za vas učenike, sudeći po rezultatima koje postižete, sigurno bila vrlo uspješna. Posjetila sam u vašoj županiji nekoliko gradova i mjesta, susrela se s učenicima, učiteljima i nastavnicima te sam se uvjerila kako kao Županija posvećujete pozornost obrazovanju i obrazovnim ustanovama. Tome svjedoči i podatak da su se čak tri škole iz vaše županije našle među odabranim školama u Hrvatskoj, u kojima će se od iduće godine odvijati eksperimentalna nastava. To znači da je iz vaše županije interes škola za ovaj program, odnosno za znanje i kompetencije iznimno velik. Naziv tog programa je Škola za život,a to je upravo ono što neprekidno naglašavam da mora biti u središtu obrazovne reforme. Zbog mnogih dnevno političkih događaja ne smijemo se umoriti ukazivati na činjenicu kako samo kvalitetan i dinamičan obrazovni sustav može pratiti promjene koje nameće razvoj naprednih suvremenih društava. Tko to nije shvatio, ostaje posljednji na ljestvici razvoja.  S obzirom na to koliki broj naše darovite djece imamo, mi se ne smijemo tako ponašati. Obrazovna reforma mora obuhvatiti i napredak nadarene djece, ali i one kojima učenje ide teže te one koji ne mogu sebi priuštiti instrukcije. Veseli me stoga podatak što je Županija pokrenula veliki projekt energetske obnove škola koja obuhvaća 11 školskih objekata, vrijedan preko 20 milijuna kuna. Veliki je to pothvat, vrijedan svake pohvale, jer doista ne možemo govoriti o suvremenom obrazovanju u objektima koji su ostali zaboravljeni u vremenu. Škola je našoj djeci drugi dom, učitelji i nastavnici zaslužuju radni prostor dostojan velike odgovornosti svoga znanja. Stoga je nužno ulagati u školske objekte i opremu jer je to ulaganje u budućnost. A nje nema bez naših mladih, stoga moramo primijeniti shvaćanje da je školstvo trošak. Ponovit ću još jednom kako je školstvo ulaganje koje se, onima koji pametno ulažu, višestruko vraća.  Centri izvrsnosti koji postoje u vašoj Županiji izvrstan su primjer poticajnog okruženja koje razvijate kako bi se prepoznali i potaknuli potencijali vaših učenika. Podatak da je čak 244 učenika pohađalo Centre iz matematike, engleskog i kemije te da su s njima radila 44 mentora govori o tome kako je vrijedno prepoznati i potaknuti vrijednosti u društvu kako bi krenuli put napretka. Drage učenice, dragi učenici, čestitam vam svima na rezultatima koje ste postigli tijekom svog školovanja i vjerujem da je pred vama još puno izvrsnih rezultata. Želim vam svako dobro“, rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Župan Damir Bajs zahvalio je Predsjednici na prijemu: „Vaš interes za ukupnost Hrvatske je ono što treba biti primjer svima drugima, a najbolji primjer je kada se dođe i kade se vide problemi i prednosti koje svaki kraj ima, uključujući i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, koja je dio Bilogore, Moslavine i Zapadne Slavonije. Školstvo i obrazovni sistem jedan je od ključnih elemenata koje su u nadležnosti Županije, pa tako i Bjelovarsko-bilogorske. Vi ste istaknuli niz aktivnosti koje radimo i meni je zadovoljstvo što je naša Županija prva ušla u program e-škola u Hrvatskoj. Riječ je o OŠ Čazma. Tu su i tri škole u pilot projektu obrazovne reforme.  Ulažemo u školstvo. Broj objekata i ulaganja u školstvo se povećava na gotovo 130 milijuna kuna, koliko ćemo uložiti u našem novom natječaju. Međutim, iza svega toga kriju se ljudi, kriju se učenici, i danas je s nama ovdje 90 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 68 mentora koji ih prate kroz život. Oni su svi dobili nagrade na županijskim i državnim natjecanjima, zastupali Hrvatsku na nekim međunarodnim natjecanjima i ja vjerujem da je upravo ovaj prijem poticaj svima da budu još bolji, da ulažu u sebe . Na taj način ulažu u znanje, a ulažući u znanje, ulažu u Hrvatsku. Siguran sam da će im ovo ostati posjet za pamćenje“, istaknuo je župan Bajs.

U ime učenika na prijemu kod Predsjednice obratila se Morana Brljak, učenica 3.razreda Medicinske škole Bjelovar, koja se zahvalila Predsjednici na prijemu u ime svih učenika i učitelja Bjelovarsko-bilogorske županije : „Uistinu sam sretna i ponosna što danas mogu govoriti u ime više od 160 učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije. Ja sam samo dio darovite mladeži, koji smo imali mogućnost, da uz vodstvo svojih mentora pokažemo svoje znanje i darovitost i time ostvarimo uspjehe na brojnim gradskim, županijskim, državnim, ali i međunarodnim natjecanjima. Naš je dodatni rad u konačnici polučio izvrsne rezultate zbog kojih smo se danas ovdje i okupili. Područja su mnogobrojna, poput engleskog, njemačkog, matematike, povijesti, geografije, Lidrana, informatike, kemije, elektrotehnike i računarstva, strojarstvo, Gastro, solo pjevanje, flauta, trombon, sportske aktivnosti. Mi smo oni koji čvrsto vjeruju da je obrazovanje važno za napredak svakog društva, pa tako i našeg. Ponekad je put do cilja težak, ali kada ga ostvarimo osjećamo sreću i zadovoljstvo jer smo upravo mi ti mladi ljudi koji imaju svoj cilj, koji odgovorno djeluju u društvu, žele ostvariti svoj san ili jednostavno oni koji uživaju u svojim aktivnostima. Hvala županu Bjelovarsko-bilogorske županije  što nam je omogućio dolazak kod Vas. Hvala Vama što ste nas primili i što podupirete i cijenite rad i uspjeh učenika i naših mentora. Hvala Vam što ste odvojili dio svog dragocjenog vremena kako biste ga proveli baš s nama“, rekla je učenica Morana Brljak.

Na prijemu kod Predsjednice sudjelovalo je ukupno 90 učenika koji su osvojili 1.-10.mjesto ili sudjelovali na državnom ili međunarodnom natjecanju.  Najviše osvojenih nagrada na tim razinama natjecanja ima Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar i Glazbena škola Bruno Bjelinski Daruvar.  Jedna od učenica koja dolazi upravo iz daruvarske Glazbene škole je Lea Rajković. Na međunarodnom natjecanju u Varaždinu osvojila je drugu nagradu na flauti: „Jako mi je velika čast biti danas ovdje i mislim da je to itekako poseban doživljaj.  Puno rada, odricanja, vježbanja potrebno je kako bi se postigao takav uspjeh koji sam ja ostvarila“, rekla je učenica Lea Rajković.

„S kolegicom Lorenom Radičević bio sam u tri godine dva puta državni prvak u komornim sastavima. I ove godine sam bio prvi u državi na solo natjecanju u Zagrebu“, istaknuo je Luka Baranašić, učenik Druge osnovne škole Bjelovar i Glazbene škole Vatroslav Lisinski.

Među državnim prvacima na jučerašnjem prijemu bio je Josip Imbrišak, učenik Gimnazije Bjelovar, državni prvak iz povijesti: „Iznimna je čast što predstavljam svoju školu na današnjem prijemu. Želim studirati povijest, to je naravno logično, s obzirom na ono što sam postigao“, rekao je Imbrišak.

„Već godinama radimo na području informatike i robotike. Kao jedini predstavnici naše županije bili smo ove godine na državnom natjecanju. Tamo smo postigli lijepe rezultate“, sa zadovoljstvom je istaknuo Branko Raičković, profesor iz Četvrte OŠ Bjelovar.

„Učenici su imali prilične uspjehe posljednjih godina, išli smo i na neka državna i međunarodna natjecanja. Glazba je ušla u  one sportske vode što znači da se redovito održavaju i natjecanja,a ne samo nastupi , a to djecu motivira“, rekao je Zlatko Strčić, profesor u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a