Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
10

NOVI SPORAZUMI ZA OBNOVU PROMETNICA NA PODRUČJU BBŽ

Mladen Marušić v.d. ravnatelj Županijske uprave za ceste, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisao je novi set Sporazuma o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije s čelnicima Općina Rovišće, Veliki Grđevac, Nove Rače, Kapele, Velikog Trojstva i Ivanske. Kada se tomu pridodaju već potpisani Sporazumi slobodno možemo reći kako je Županijska uprava za ceste do sada potpisala Sporazume za obnovu cesta s 11 jedinica lokalne samouprave.

Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste nastavlja s obnovom prometnica na području cijele županije. Naime, prošle godine nakon četiri godine pauze ponovno se krenulo u program cestogradnje u našoj županiji, pa je tako asfaltirano tijekom 2016. godine desetak kilometara prometnica vrijednih oko 10 milijuna kuna većinom sredstvima Županijske uprave za ceste.

U studenom prošle godine Županijska uprava za ceste raspisala je Javni poziv prema jedinica lokalne samouprave da same predlože dionice cesta na svom području koje su im prioritetne za obnovu. Na Javni poziv ŽUC-a javile su se gotovo sve općine i gradovi i to po modelu financiranja 50-50. 

Prije nešto manje od dva mjeseca prve jedinice lokalne samouprave bile su potpisale ugovore za obnovu cesta na svom području, a riječ je o Općinama Severin, Velika Pisanica, Kapela i Grad Grubišno Polje.

Današnji ugovori potpisuju se sa sedam općina i gradova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o Sporazumima koji su realizacija pisama namjere samih općina i gradova, dakle o dionicama koje su sami predložili kao prioritetne za obnovu.

1.   Općina Rovišće

Ceste: lokalna cesta LC 37009, dionica Gornje Rovišće, duljina dionice 1130,00 m
            lokalna  cesta LC 26121, dionica Kraljevac, duljina dionice 720 m
Okvirna vrijednost radova za obje dionice je 1.456.068,04 kn.

2. Općina Kapela

Cesta: lokalna cesta LC 37023, dionica Nova Diklenica, duljina dionice 800,00 m
Okvirna vrijednost radova  je 643.260,15 kn.

3. Općina Veliki Grđevac

Ceste: županijska cesta ŽC 3095, dionica Zrinska, duljina dionice 1130,00 m
            županijska cesta ŽC 3092, dionica V. Grđevac-D. Kovačica, duljina dionice 1300,00 m
Okvirna vrijednost radova  za obje dionice je 3.659.116,75 kn.

4. Općina Nova Rača

Cesta: lokalna cesta LC 37078, dionica N. Rača – S. Kovačica, duljina dionice 4600,00 m
Okvirna vrijednost radova je 2.982.031,22 kn.

5. Općina Veliko Trojstvo

Cesta: županijska cesta ŽC 3027, dionica V. Trojstvo, duljina dionice 1110,00 m
Okvirna vrijednost radova je 1.574.852,36 kn.

6. Grad Čazma

Ceste: lokalna cesta LC 37053, dionica D. Draganec, duljina dionice 1000,00 m
            lokalna cesta LC 31124, dionica Prnjarovac, duljina dionice 900,00 m
Okvirna vrijednost radova za obje dionice je 1.460.080,75 kn.

7. Općina Ivanska

Cesta:  županijska cesta kroz naselje Srijedska, duljina dionice 4000,00 m
Okvirna vrijednost radova za dionicu je 3.400.000,00 kn

U konačnici drugi set Sporazuma obuhvaća obnovu 17 kilometara prometnica vrijednih više od 15 milijuna kuna. Omjer financiranja je 50-50 i to Županijske uprave za ceste i jedinica lokalne samouprave. Za očekivati je da se do kraja godine obnovi 20 kilometara prometnica vrijednih oko 20 milijuna kuna na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

"Očekujemo da potpisom ovog sporazuma idemo korak prema konačnom cilju, a to je da će kroz ovaj program vjerojatno biti ukupno preko 20 milijuna kuna. Zasad je 5 milijuna kuna u ovom dijelu, ali još imamo zahtjeve općina i gradova koji će biti potpisivani sukcesivno. Zahvaljujem našim partnerima jer se de facto radi o sredstvima općina i gradova, ali u zajedničkom projektu. Što se tiče Županijske uprave za ceste, temeljem javnog poziva financirat ćemo polovicu, a drugu polovicu će se omogućiti da se plaća, ne u jednoj godini, nego kroz rate kako bi se omogućilo da se rastereti proračun i da se programi provedu kroz više godina. Županija i Županijska uprava za ceste će napraviti i dio financiranja kao i dalje, 100% sredstvima Županijske uprave za ceste. Time bismo u 2017.godini mogli reći da će to biti godina najvećeg ulaganja u županijske ceste, najvjerojatnije u povijesti županije. Potpisom ovog ugovora svaka od ovih dionica ide u natječaj. Poslovi asfaltiranja obavljat će se na način da kada se ugovori izvođenje s pojedinim izvođačem koji je to dobio na javnom na javnom natječaju, moći će se pustiti njih na gradilište da se napravi ono što je potrebno. Prvi setovi ugovora već su pri završetku ili su završeni ugovorima o natječajima. „ rekao je župan Bajs.

„Zatražili smo pisma interesa da vidimo koje su najzanimljivije dionice za jedinice lokalne samouprave kako bismo ih uvrstili u plan za 2017. godinu. Također, jedinice lokalne samouprave mogle su se izjasniti koliko rata žele kao uvjet u natječaju. Sada nam završavaju četiri natječaja, dva su bila ispod 500.000,00 kuna, završila su 9. ožujka, a dva natječaja Kapela i Pisanica završavaju 13. ožujka. Tako ćemo i s ovim pravcima, ovisno o vrijednosti. Tu je većina u vrijednosti preko 500.000,00 kuna + PDV. Morat će napraviti e-nabavu gdje će se javiti ponuditelji koji će smatrati da mogu odraditi te poslove.“, objasnio je v.d. ravnatelj ŽUC-a Mladen Marušić.

„Vrlo sam zadovoljan što smo danas potpisali ovaj ugovor. To mišljenje vjerojatno dijele i moje kolege jer je itekako važno da u našim općinama rješavamo komunalnu infrastrukturu. Važno je i zbog svih onih vozila kojima putuju naši ljudi, a isto tako je važno i zbog poljoprivredne mehanizacije koja ide tim putevima. Ovim putem želim zahvaliti i ravnatelju Županijske uprave za ceste i županu što smo našli zajednički jezik i rješavamo probleme u interesu naših mještana što je svakako najvažnije. Posebno je dobro za načelnike za tih 50% koje smo odlučili platiti, odnosno koje smo u dogovoru s Županijom i Županijskom upravom za ceste dogovorili, da platimo u više rata, tako da istovremeno ne opterećujemo svoj proračun. Ti sporazumi koji se rješavaju zajednički itekako su na zadovoljstvo naših mještana i siguran sam da će oni s takvim rješenjima itekako biti zadovoljni.“ istaknuo je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a