Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
21

I OVE GODINE PODRŠKA ŽUPANA BAJSA I BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ARGONAUTIMA U BORBI ZA DOMAGOJEV ŠTIT

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je članove Sportske udruge „Argo“ na čelu s kapetanom ekipe Tomislavom Smrčekom. Bila je to prilika da se najavi nastup bjelovarskih lađara „Argonauta“ na predstojećem Maratonu lađa na Neretvi, ali i da se javnost upozna s njihovim ostalim aktivnostima koje su u pripremi.

Sportska udruga „Argo“ na Maratonu lađa nastupa od 2007.godine,a fantastičan podvig ostvarila je 13.kolovoza 2016.godine, kad je u nikad napetijoj završnici utrke pobijedila Stablinu i Gusare Komin, apsolutne favorite maratona. Kontinuitet i visoku razinu spreme Argonauti su dokazali i prošle godine kada su osvojili drugo mjesto.

Ovogodišnji Maraton lađa održat će se 11.kolovoza. Argonauti će ponovno biti jedni od glavnih favorita za naslov,a i ove godine nastupit će s dvije ekipe.  Prva će se boriti za sami vrh, dok je cilj za drugu ekipu ulazak u TOP 10. Želja im je da ponove dobar rezultat i da vrate Veliki štit kneza Domagoja u Bjelovar. U tome će ih, baš kao i svih prijašnjih godina,  podržati župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Treba spomenuti i to kako je Maraton lađa najmasovnije i najgledanije amatersko sportsko natjecanje u Republici Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija koja je postala zaštitni znak doline Neretve.

U sklopu priprema za 21.Maraton lađa na Neretvi, Argonauti planiraju nastupiti na još tri lađarske utrke i dvjema mini pripremama. Krajem svibnja nastupili su na lađarskoj regati na Jarunu i osvojili drugo mjesto. Planiraju nastupiti na još barem jednoj utrci na Neretvi prije Maratona te na brzinskim utrkama u Opuzenu.

„ I ove godine očekujemo da, ni manje ni više, nego četiri bjelovarske ekipe nastupe u borbi za Domagojev štit. Imamo dvije ekipe Argonauta, jednu ekipu Šumara i žensku ekipu Nereide. Moram naglasiti da Bjelovar ne samo da ima veliki broj ekipa nego ima i izvrsne rezultate. Prva je to ekipa koja je prekinula pobjednički niz vezan uz domaće lađare. Prije dvije godine bili ste prvi, iznenadili ste sve, ali ponajviše domaćine.  Kada govorimo o Maratonu lađa i prošla godina bila je izvrsna. Drugo mjesto za vas, drugo mjesto za Nereide. I ove godine ćete nastupiti i to 11.kolovoza.  Čuo sam iz pouzdanih informacija da ćemo se boriti za prvo mjesto,a vjerujem  da će i ženska ekipa biti među najboljim ekipama koje će nastupiti.  Ja vjerujem da je vaša pobjeda prije dvije godine  pobudila ukupno zanimanje za utrku, da je proširilo spektar ljudi koje to zanima i Maraton lađa je time dobio jednu novu dimenziju. Moje čestitke na dosadašnjim uspjesima, na svemu što ste napravili na Maratonu lađa“, rekao je župan Damir Bajs.

„ Ja bih se u ime Argonauta zahvalio gospodinu županu i njegovim suradnicima. Nismo ovdje prvi put. Imamo dobru komunikaciju i suradnju i kad nismo bili na ovoj visokoj razini, a i sada.  Na početku smo išli na Jarun, veslali na bačvama. Došli smo do te razine da smo motivirali i Šumare. Pojavile su se i Nereide. To je jedna lijepa priča koja za sada ide, vidjet ćemo kako će se razvijati u narednim godinama. Osjećamo i mi problem odlaska mladih i nezainteresiranosti mladih za sport. Treniramo jednako dobro, trener Nikica Ljubek je s nama, to nam je jako bitno.  Ono što znamo je da ćemo sigurno biti u borbi za medalju. Naša želja, koja nije nerealna, je da ponovno osvojimo taj maraton“, rekao je kapetan ekipe Tomislav Smrček Čonč.

„ Najbolje u prilog tome da pripadamo skupini favorita ide i činjenica da su oni počeli raditi reprezentaciju od ekipa. Ekipe dolje su počele uzimati veslače iz drugih ekipa samo da bi bile što konkurentnije nama. Počeli su nas jako respektirati. Nakon prošle godine i drugog mjesta prilazili su nam i čestitali nam i rekli da ono prvo mjesto stvarno nije bilo slučajno“, rekao je član ekipe Radoslav Rajić.

„ Sjajno je biti u Argonautima. Kada sam došao na prvi trening svidjelo mi se, nastavio sam s njima. U drugoj ekipi sam odveslao maraton.  Ove godine ću veslati za prvu ekipu i nadam se da ću ostati i dalje u tome“, rekao je član ekipe Ivan Kopčinović.

„ Mora biti klapa i u rukometu i u lađi. U lađi si kao jedan, u rukometu se, kako se kaže, možeš malo švercati. Bio sam dio bjelovarske rukometne priče. Sada sam dio Argonauta“, rekao je član ekipe Ivan Gašparović.

„ Ponekad je teško uskladiti posao i treninge, ali dobro.  Lijepo je. Sve je stvar prioriteta“, rekao je član ekipe Mario Brckan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
21

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA OPĆINU DEŽANOVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, danas 21. lipnja 2018. godine, na zahtjev Općine Dežanovac proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu tučom za područje općine Dežanovac. Naime, uslijed vremenskih nepogoda i jake tuče koja je 17. lipnja pogodila područje općine Dežanovac nastale su velike materijalne štete na poljoprivrednim usjevima.

Nakon proglašenja elementarne nepogode sada je na Općinskom povjerenstvu da u najkraćem mogućem roku izradi prvo priopćenje za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje dostavljaju Županijskom povjerenstvu i nakon toga izviješće ide prema Državnom povjerenstvu. Inače, ovo je druga elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan proglasio ove godine, jer podsjetimo prvu je župan Bajs, također, proglasio vezano uz tuču kada su stradala područja općina Velika Pisanica i Veliko Trojstvo.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
20

KREĆE NAJVEĆA GRAĐEVINSKA INVESTICIJA NA PODRUČJU GRADA DARUVARA OBNOVA GLAZBENE ŠKOLE BRUNE BJELINSKOG

Ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisala je s izvođačem radova prokuristom tvrtke Promont Commerce d.o.o Daruvar Vladom Kočijem, ugovor za energetsku obnovu daruvarske Glazbene škole.

Vrijednost radova najveće građevinske investicije na području grada Daruvara postignuta javnom nabavom iznosi 2.146.487,38 kuna. Veći dio investicije energetske obnove školske zgrade sufinancira se europskim novcem, dok se 40% investicije obvezala pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Radovi na objektu obuhvaćaju toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja.

Nakon potpisa ugovora počet će radovi na energetskoj obnovi Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, jednom od 11 projekata temeljite obnove škola u našoj županiji ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna.

Obnovom daruvarske Glazbene škole, koju trenutno pohađa oko 250 učenika,  ostvarit će se i velike uštede, pa samim time dio sredstava će se moći prenamijeniti u druge svrhe i podizanje standarda u samoj školi, koja će se, nakon što energetska obnova bude završena, opremiti novim namještajem i drugom potrebnom opremom za što je u ovogodišnjem županijskom proračunu za potrebe škola osigurano 1,3 milijuna kuna.

Podsjetimo, iz Bjelovarsko-bilogorske županije je na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno još četrdesetak projekata vrijednih preko 130 milijuna kuna što Bjelovarsko-bilogorsku županiju svrstava u sam vrh hrvatskih Županija po prijavama, točnije na drugo mjesto.

Realizacijom projekata ostvarit će se cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time, našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjereni vremenu u kojem živimo.

„Radovi obuhvaćaju izmjenu krovišta, izmjenu stolarije, sustav grijanja i toplinsku energiju. Nadam se da ćemo svojim radom opravdati vaša ulaganja. Školu pohađa oko  250 učenika, što u predškolskom, što u osnovnoškolskom te srednjoškolskom obrazovanju kao i područnom odjelu Grubišno Polje gdje je otprilike četrdesetak učenika u 17 programa i gdje je zaposleno otprilike tridesetak nastavnika i pomoćnog tehničkog osoblja.  Ovo ulaganje koje je preko 2 milijuna kuna je veliki doprinos i značaj za grad Daruvar. Posebno zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, našim osnivačima, koji su nam omogućili da se prijavimo na natječaj i što taj projekt ide u realizaciju. Interes za glazbenim obrazovanjem je kod nas velik. Prostori u kojima trenutno radimo jesu lijepi, to je povijesna zgrada, međutim zub vremena je učinio svoje tako da je ta potreba za obnovom i više nego bitna. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će rad nakon ovoga biti puno kvalitetniji i bolji. Nadam se da ćemo svojim rezultatima opravdati vaša ulaganja“, rekla je ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi.

„Zahvaljujem se Županiji, na čelu sa županom, što provodi još jedan u nizu  projekata energetske obnove naših ustanova“, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. 

„Mi ćemo od sljedećeg tjedna moći pokazati zašto potpisujemo ovaj ugovor i nadam se da ćemo u dogovorenom roku uspješno završiti i privesti kraju sve radove“, rekao je prilikom potpisa ugovora prokurist tvrtke Promont Commerce d.o.o Daruvar Vlado Koči.

„Potpisom ovog ugovora počinje najveća građevinska investicija ovog trenutka na području grada Daruvara. Moram naglasiti da je to samo dio ukupnosti seta investicija koje su ugovorene u provedbi,a kada govorimo o školama onda ću reći da ovaj ugovor mora omogućiti da kroz energetsku obnovu dobijemo jedan potpuno novi standard. Škola će biti toliko modernizirana da će biti na ravni nove škole.  Velika je to investicija i vjerujem da će izvođač to napraviti u roku i na vrijeme  koje smo dogovorili. Kada to bude gotovo, onda će kada govorimo o ovoj školi, ali i svim drugima, biti umnogome umanjen trošak grijanja koji je najveći materijalni trošak koji škola ima,a to će omogućiti školi samo jedno. To je bolja kvaliteta ulaganja, investicija koja je uvijek potrebna, a kada govorimo o glazbenoj školi, onda govorimo i o činjenici da imamo i neke vrlo skupe predmete koje moramo nabaviti da bi imali mogućnost kvalitetnog obavljanja nastave. Kada govorimo o investicijama Županije, ovo je tek jedna od investicija. Nemojmo zaboraviti da su u tijeku radovi na Domu zdravlja. Polako se privode kraju. To je investicija koja će s opremom koštati preko 3.5 milijuna kuna. To su samo dvije investicije koje su u tijeku. Mi očekujemo, nakon odobrenja sredstava kroz ugovore, da još desetak milijuna kuna investicija budu vezane uz obnove kako matičnih tako i područnih škola“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
19

ŽUPAN DAMIR BAJS SUDJELOVAO NA INFO DANU ZA OBRTNIKE I PRAVNE OSOBE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U HGK- Županijskoj komori Bjelovar, u organizaciji Obrtničke komore Bjelovar, održan je Info dan za obrtnike i pravne osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sve okupljene pozdravio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Na Info danu za poslodavce-obrte i pravne osobe koji ne posjeduju dozvolu za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja razgovaralo se o važnosti obrazovanja i naukovanja za obrtnička zanimanja.  Tema je bila i licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja,a bilo je riječi i o poticajnim mjerama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

O tome kako animirati učenike da upišu obrtnička zanimanja više je rekla Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore.

„Tu Obrtnička komora ima zaista puno iskustva jer godinama već organiziramo razne nastupe na sajmovima, na način  da zanimanja prezentiraju  škola, učenici, nastavnici i majstori- stručni učitelji.  Učenici osnovnih škola dolaze, imaju priliku isprobati vještine koje su njihovi vršnjaci razvili tijekom školovanja. Mislim da je to najbolji način prezentacije zanimanja i animiranja naših mladih učenika. Postoji još jedan način,a to je da se promijeni kurikulum osnovne škole, što se nadam da će se napraviti kurikularnom reformom te da tijekom osnovne škole učenici imaju prilike razvijati svoje vještine, spoznati svoje interese kako bi lakše mogli odabrati svoje buduće zanimanje“, istaknula je Lekić.

O tome koliko se profesori i ravnatelji u obrtničkim školama žale da je učenicima teško pronaći praksu te da nema licenciranih obrtnika, predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić kaže: „

„ Sigurno je to tako. Ja se tridesetak godina bavim obrazovanjem za obrtnička zanimanja. To je jedna od onih situacija gdje se oko ciljeva i potreba svi lako dogovorimo, ali puteva kako do toga doći baš ne. Onda nastaju različiti interesi, različite filozofije. Stoga ono što govore obrtnici ne uzima se kao važno,a s druge strane se od obrtnika očekuje da budu potpuno na usluzi tom strukovnom obrazovanju. Treba prijeći na dualni sustav obrazovanja, nema boljeg načina da vas uči netko tko je neprestano na tržištu, tko je iskusan u svom poslu, tko je prošao od početka do kraja sve stepenice i naprosto nije moguće zamisliti bolji sustav“, rekao je Grgić.

„Moram naglasiti da mi je drago da nakon niza godina  obrtnici na području Bjelovarsko-bilogorske županije bilježe pozitivne trendove. Izvrsna je suradnja između Bjelovarsko-bilogorske županije i naše Obrtničke komore.  Govorimo o sporazumima koje svake godine utvrđujemo što ćemo financirati samo u Komori.  Govorimo o činjenici da ćemo ove godine imati gotovo 2 milijuna kuna potpora za nove programe za potporu obrtnika. To je dogovoreno s našom Obrtničkom komorom.  Kada govorimo o tome možda je najvažniji dio vezan uz sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove gdje smo osigurali gotovo pola milijuna kuna.  Želja je da obrtnici budu aktivni u tim prijavama te da imaju što manji rizik.  Županija ovog trenutka provodi niz natječaja u školstvu i zdravstvu na koje se mogu javiti naši obrtnici. Mogu sa zadovoljstvom reći da je dobar dio obrtnika iskoristio tu šansu“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
19

ŽUPAN BAJS OBIŠAO RADOVE NA OBNOVI PODRUČNE ŠKOLE U MEĐURAČI I RADOVE NA MODERNIZACIJI PROMETNICE NOVA RAČA – SLOVINSKA KOVAČICA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u pratnji načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića i ravnatelja Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Darija Jaušića obišao je radove koji su trenutno u tijeku na obnovi Područne škole u Međurači, europskog projekta vrijednog 414.039,50 kuna.

Tako je ta mala Područna škola na području općine Nova Rača u kompletnoj obnovi školske zgrade, od temelja do krova, a projekt podrazumijeva:

- Izolaciju vanjskog zida i postavljanje nove ovojnice
- Izolaciju stropa prema tavanu
- Zamjenu vanjske stolarije
- Obnovu krovišta
- I druge potrebne radove

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača. Tu području školu trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeta školovanja, a nastavnici će, također, imati bolje uvjete rada.

Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. Inače, nakon postupka javne nabave u sklopu Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača će u obnovu i Područna škola u Severinu - projekt vrijedan gotovo milijun kuna.

Posao na obnovi školske zgrade dobila je domaća tvrtka GRAD-IM iz Gornje Ploščice kojoj je ovo druga škola koju obnavljaju na području naše županije.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je u projektu obnove će 11 škola na svom području  europskog projekta vrijednog gotovo 27 milijuna kuna.  

No, posao energetske obnove školskih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tek je u zamahu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su na raspisanom posljednjem natječaju u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte vrijedne oko 140 milijuna kuna.

„ Škola je prije dvije godine bila vrlo trošna, parket truo, osjećao se miris vlage. Prije dvije godine je ova učionica renovirana. Prozori se nisu mogli otvoriti, a ako ste ih i  uspjeli otvoriti, morali ste se pomučiti da ih zatvorite jer je drvena stolarija bila vrlo trošna.  A sada uživamo, djeca zadovoljna, roditelji zadovoljni. Bili su nestrpljivi hoće li radovi biti gotovi do kraja školske godine i baš se vesele i uživaju. Mislim da je to velika stvar i za selo i za zajednicu“, rekla je zaposlenica škole Antonija Dolenac.

„Ono što ste imali priliku vidjeti je da su radovi pri kraju. Ono što nam ostaje, ako sve bude po planu, za dva do tri tjedna pristupit će se energetskom pregledu i certificiranju zgrade da bi se istim dokazala ušteda koja je projektom predviđena. Ovih dana očekujemo konačno pokretanje postupka javne nabave za  školu u Severinu.  Čekamo odluku o financiranju za  školu u Dautanu i u pripremi imamo još dva glavna projekta za škole u Sasovcu i Bulincu“, rekao je ravnatelj OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

„Kada govorimo o školstvu radimo na 11 mjesta. Radi se o područnim i matičnim školama. Ono što je ključno je da projekt ide svojim tijekom, da se radi na vrijeme i da, kao što vidimo ovdje u Međurači, donosi novi standard, i u školstvo i u zdravstvo. Mi smo prijavili i preko 40 projekata za novi natječaj za energetsku obnovu. Gotovo svi natječaji su nam potvrđeni i taj novi ciklus bit će vrijedan preko 130 milijuna kuna.  Kao što vidite, županija se pretvorila u veliko gradilište i meni je drago da ovdje u Međurači možemo posvjedočiti da naši izvođači , koji su većinom s područja naše županije, rade punom parom, ali i sa standardima koje hoćemo. Ova škola u Međurači bit će kompletno obnovljena, od temelja do krova. Promijenit će se stolarija, vanjski dio ukupnosti fasade i očekujemo da u skorije vrijeme bude i gotova. Kada govorimo o tome, onda će ona omogućiti , uz nabavu opreme što će financirati sama Bjelovarsko-bilogorska županija, da učenici kako u područnim tako i matičnim školama imaju standard koji je potpuno jednak i primjeren sadašnjem trenutku. Veseli me i činjenica da je Županija, po prijavama na Fond za energetsku učinkovitost, druga u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Damir Bajs.


Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je i radove na asfaltiranju dionice ceste na potezu Nova Rača – Slovinska Kovačica u dužini od 4,6 kilometara ukupne vrijednosti radova od 3 milijuna kuna.

Nastavak je to uspješne suradnje i partnerskog odnosa na obnovi i modernizaciji cesta na području naše županije, a između Bjelovarsko-bilogorske županije i jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općine Nova Rača, jer investiciju od 3 milijuna kuna financirat će u jednakom omjeru Županijska uprava za ceste i Općina Nova Rača.

„ Ova cesta je jako bitna za naše selo. Zbog toga smo neizmjerno zahvalni Županiji, našem županu, što su nam  omogućili da možemo slaviti to i zbog toga smo jako sretni. Cesta vodi prema općinskom središtu Nova Rača i dalje prema Bjelovaru. Skraćuje nam put od otprilike 10 km do Bjelovara i iznimno nam je to važno“, rekao je predsjednik mjesnog odbora Slovinska Kovačica Mato Vinceković.

„Ovo je od velike važnosti za mještane. U selu Slovinska Kovačica imamo jednog poduzetnika koji vrši otkup pšenice i kukuruza. Prometno je dosta, i  naravno da čim je ovako bolja cesta , da će se i iz udaljenijih mjesta vršiti otkup i da će biti pristupačnije doći.  A i sama povezanost, to je jedna prečica prema Novoj Rači,a i bliže je prema Bjelovaru. Zahvalni smo županu na modernizaciji ceste“, rekao je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

„Kada govorimo o županijskim cestama i planu za 2018., reći ću da je dobar dio vezan ne samo uz ŽUC i njegova sredstva, nego i uz model pola-pola.  Tu nam se javljaju općine i gradovi, a ovaj potez između Nove Rače i Slovinske Kovačice je najduži potez koji će biti asfaltiran u 2018. i  jedan od najdužih poteza u zadnjih desetak godina, tek nešto manje od 5 kilometara dužine.   Ukupna vrijednost će biti 3 milijuna kuna, pola Županijska uprava za ceste, pola Općina Nova Rača.  Očekujemo da cesta uskoro bude gotova.  To nije kraj ukupnosti aktivnosti ŽUC-a za ovu godinu.  U modelu pola-pola, ali i jednim dijelom i u financiranju Županijske uprave za ceste očekujemo da ćemo ove godine, ako bude sve kako treba, asfaltirati  15-16 kilometara“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
20

Upis učenika u I. razred srednje škole školske godine 2018./2019.

Učenici se u prvi razred srednje škole upisuju u skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019., od 18. svibnja 2018. (Klasa: 602-03/18-06/00019, Urbroj: 533-05-18-0004)

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_05_47_899.html

Željene programe obrazovanja kandidati za upis prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice (www.upisi.hr) Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a na temelju natječaja za upis koji se objavljuju na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača.

Sukladno točci V. Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019., Bjelovarsko-bilogorska županija i na svojim web stranicama objavljuje natječaj za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa svog područja u školskoj godini 2018./2019.

Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u Strukturi razrednih odjela i broju učenika I. razreda srednjih škola u školskoj godini 2018./2019., 1. dio – srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave, utvrđeno je 1559 upisnih mjesta u 71 razredna odjela.

Iznimno je važno kontinuirano pratiti sve informacije dostupne na mrežnoj stranici www.upis.hr, budući da će ondje biti objavljeni uvjeti i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, te ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom.

Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019.  (Narodne novine 47/2018) i Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (Narodne novine broj 49/2015 i 47/2017) možete pronaći na poveznicama:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_05_47_899.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_05_49_981.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_05_47_1109.html

Želimo vam mnogo uspjeha pri upisu u željene programa i srednje škole kao i otvaranju novog, uzbudljivog poglavlja u životu!

 

Gimnazija Bjelovar
http://gimnazijabjelovar.hr/images/dokumenti/natjecaj_upis_2018.pdf

Gimnazija Daruvar
http://gimnazija-daruvar.skole.hr/?news_hk=1&news_id=663&mshow=290#mod_news

Medicinska škola Bjelovar
https://www.medskolabjelovar.hr/index.php?/aktivnosti/natjechaj-za-upis-uchenika-u-i.-razred-srednje-shkole-u-shkolskoj-godini-20

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
http://www.trgovackaskola-bjelovar.hr/index.php/upisi/

Turističko-ugostiteljska škola Bjelovar
http://www.tups-bj.hr/wp-content/uploads/2016/08/Odluka-o-upisu-u-1.-razred-2018.2019.pdf

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
http://ekonomska-skola-bjelovar.biz.hr/wp-content/uploads/2018/06/Uvjeti-upisa1.pdf

Tehnička škola Bjelovar
http://ss-tehnicka-bj.skole.hr/upload/ss-tehnicka-bj/images/static3/1700/attachment/Natjecaj_za_upis_u_1._razred_u_skolskoj_godini_2018._2019..pdf

Obrtnička škola Bjelovar
http://obs-bj.hr/images/uploads/uvjeti-upisa-2018-2019.pdf

Srednja škola Čazma
http://www.ss-cazma.skole.hr/upisi/natjecaj1

Tehnička škola Daruvar
https://www.tsd.hr/site/upisi-2018-2019/

Ekonomska i turistička škola Daruvar
http://ss-ekonomskaituristicka-da.skole.hr/upisi2012

Srednja škola „Augusta Šenoe“ Garešnica
http://ss-asenoa-garesnica.skole.hr/upload/ss-asenoa-garesnica/images/static3/1186/attachment/Natjecaj_za_upis_u_prvi_razred_2018-19.pdf

Srednja škola „Bartola Kašića“ Grubišno Polje i Učenički dom
http://ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr/upisi_u_prvi_razred

Glazbena škola „Vatroslav Lisinski“ Bjelovar
https://lisinski-bj.hr/2018/06/07/natjecaj-za-upis-ucenika-u-i-razred-srednje-glazbene-skole-i-i-pr-razred-srednje-gl-skole/

Glazbena škola „Brune Bjelinskog“ Daruvar
Tekst u privitku. Stranica se obnavlja!

Dom učenika srednjih škola u Bjelovaru
https://www.dubj.hr/upisi/

  Dokumenti za download
Dodano: 20. 06. 2018.
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
18

ŽUPAN BAJS NA RADNOM SASTANAKU PET ŽUPANA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je u ponedjeljak, 18. lipnja 2018., na radnom sastanku petorice župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske održanom u Čakovcu.

Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec bile su osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se Županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanju u gospodarstvu. Sve su to teme na kojima će se raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 4. srpnja u Varaždinu.

O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je župan Damir Bajs. „ Postoje fondovi za sufinanciranje europskih projekata no oni su ograničeni, primjerice radi osigurano je zadnje tri godine 40 milijuna kuna. Ti izvori su nedovoljni. Događa se da Županije koje povlače velika sredstva preko EU fondova imaju probleme sa svojim dijelom sredstava praćenja tih istih projekata. I Bjelovarsko-bilogorska županija ima ugovoreno ili je pred ugovaranjem europskih projekata od 350 milijuna kuna i uskoro bi se mogla naći u društvu županija koje sve teže sa svojim dijelom prate financiranje europskih projekata. Nakon što Županije definiraju i plate projekt, prođu europske kriterije, zatvore financijsku konstrukciju, realiziraju projekt i preuzmu rizik penalizacije, u državni se proračun slijeva, kroz PDV, 25% ugovorene investicije. Taj novac nikad ne bi došao u proračun da nije došlo do realizacije projekta. Stoga, apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun kroz realizaciju EU projekata vrši, od strane države, sufinanciranje domicilne komponente u te projekte“ – ističe Bajs.


„Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku sa Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj. Naime, na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske“ , ističe župan Posavec.

Župan Radimir Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osobito na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši kako taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata. „Ako treba ja ću biti prvi koji taj Zakon, ukoliko prođe proceduru, neću provoditi“.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva. „Jednako energično i čvrsto kako smo i do sada pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija, uspjeli se dogovoriti o niz zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, tako ćemo i nastaviti vršiti pritisak na one koji odlučuju, a sve u cilju bržeg razvoja hrvatskog sjevera ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske“ , rekao je Koren. 
   
Zaključno, Krapinsko zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što, unatoč inicijativi i mnogim dopisima, nije održan sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na području ovih pet županija. „Stoga, tražimo hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade RH“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
18

Na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva dostupna edukacija za pozive certifikacije i inovacijskih vaučera

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je 11. lipnja 2018. godine informativnu radionicu za dostavu projektnih prijedloga za pozive „Certifikacijom proizvoda do tržišta“ i „Inovacijski vaučeri za MPS-ove“, a cjelokupan sadržaj radionica dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sadržaj radionice podijeljen je na module prema nazivu Poziva:

Certifikacijom proizvoda do tržišta - video možete pogledati ovdje

Pitanja i odgovori - video možete pogledati ovdje

Inovacijski vaučeri za MPS-ove - video možete pogledati ovdje

Pitanja i odgovori - video možete pogledati ovdje

Na radionici su obrađene sve važne teme vezane uz Pozive od osnovnih informacija, uvjeta za prijavitelje, uvjeta za projekte, prihvatljivih aktivnosti i troškova, podnošenja projektnih prijedloga, postupka dodjele, ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i provedbe projekata.

 

Zagreb, 18. lipnja 2018.
S poštovanjem,
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
javnost@mingo.hr

  Dokumenti za download
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
16

ŽUPAN DAMIR BAJS NA OTVORENJU 2.MEĐUNARODNOG VETERANSKOG RUKOMETNOG TURNIRA BJELOVARSKI CEPELIN

U bjelovarskoj Dvorani europskih prvaka proteklog je vikenda održan 2.Međunarodni rukometni turnir veteranki i veterana pod nazivom „Bjelovarski cepelin“. Turnir je otvorio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs

Na turniru „Bjelovarski cepelin“, koji je održan u organizaciji Veteranskog rukometnog kluba Bjelovar,  sudjelovalo je 13 ekipa u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji.  Sve njih kao i okupljenu publiku na otvorenju je pozdravio župan Damir Bajs koji je svim ekipama poželio puno uspjeha na turniru. Naslov prvaka u muškoj konkurenciji osvojili su rukometaši Bjelovara, dok su u konkurenciji žena najuspješnije bile igračice Slavonskog Broda. 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2018.
Lipanj
18

POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA NA OBNOVI PŠ PREDAVAC

Ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić i direktor tvrtke Česma usluge d.d. Željko Ščrbačić potpisali su Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Područne škole Predavac. Potpisivanju je prisustvovala i zamjenica župana Bojana Hribljan.

Ukupna vrijednost projekta temeljite obnove od temelja do krova Područne škole u Predavcu  iznosi 1.252.642,69 kuna,a podrazumijeva izmjenu krovišta, toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, postavljanje led rasvjete te izmjenu podova i vrata.

Riječ je o obnovi školske zgrade u sklopu europskog projekta energetske obnove županijskih škola vrijednog 27 milijuna kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i područne škole, kao što je ova u mjestu Predavac. Nakon obnove školske zgrade učenicima  će se uvelike  poboljšati uvjeti školovanja, a njihovi učitelji, također, imat će bolje uvjete rada.

Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. To podrazumijeva nabavku opreme poput novih klupa, stolova, garderobnih ormarića, ormarića za cipele i slično za što je u ovogodišnjem proračunu naša županija osigurala 1,3 milijuna kuna za svoje obrazovne ustanove.

Treba spomenuti kako je iz Bjelovarsko-bilogorske županije na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno još tridesetak projekata u školstvu vrijednih oko 100 milijuna kuna.

„U Predavcu su s nestrpljenjem očekivali obnovu ovog školskog prostora. Zahvaljujući Županiji i europskim fondovima to će se sada i ostvariti“, rekla je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.

„Radi se toplinska izolacija, krovište se mijenja, stiropor fasada, ima i unutarnjeg uređenja. Što se tiče ove zgrade, sve će biti prema projektu i u roku dovršeno“, rekao je direktor tvrtke Česma usluge d.d. Željko Ščrbačić.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje. Ovo je vrlo važan projekt. Renoviranje zgrade je prijeko potrebno. Zgrada je u iznimno lošem stanju. Želim zahvaliti županu, zamjenici župana i svima ostalima. Da je školu potrebno renovirati govori i broj djece na ovom području. Možemo se pohvaliti time da ovdje broj djece ne opada znatno i siguran sam da će ova škola biti u buduće vrijeme još i popunjenija“, rekao je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan. 

„Ovaj ugovor je dosta velik za jednu područnu školu. Iznosi 1.250 000,00 kuna. To govori da je ova područna škola u doista lošem stanju. Ovdje će se mijenjati i krovište, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije, ugradnja sustava grijanja, led rasvjeta, izmjena podova i vrata. Možemo reći da će nakon toga ova stara škola biti nova škola. Prijava ove škole bila je 2017.godine. To su one naše prve prijave prema Ministarstvu za regionalni razvoj. Ali, Županija je prijavila još tridesetak škola sveukupnoga iznosa projekata preko 100 milijuna kuna. Naša županija postaje jedno veliko gradilište“, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a