Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
V. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Siječanj
21

ODLUKA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE O PRIKLJUČENJU SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ PREMA NOVOJ PODJELI PROSTORNIH JEDINICA NUTS 2 RAZINE

Na radnom sastanku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i predsjednika županijskih političkih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini BBŽ, održanom prošloga tjedna, odlučeno je da se Bjelovarsko-bilogorska županija u budućnosti vidi kao dio Sjeverozapadne Hrvatske, prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine.
Odluka BBŽ o priključenju Sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Nakon što je odluka donesena , predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću upućen je dopis s navedenom odlukom, a što očekuje bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kaže:

„Prošloga utorka smo imali sastanak u Vladi i premijer je rekao da postoje dvije varijante,a koja od njih će biti prihvaćena ovisi o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Moram reći da sam ja jedini zakoniti predstavnik Županije, ali kao takav nisam htio donijeti konačnu odluku bez konzultacija sa svim političkim čimbenicima. Naime, kada govorimo o tome onda govorimo o pitanju koje je izrečeno i u Vladi,a posebice ovdje na sastanku, a to je gdje se Bjelovarsko-bilogorska županija vidi u budućnosti. Nakon donošenja NUTS 2 regije, koja će iduće godine biti prihvaćena od strane Europske unije, pristupit će se izradi regionalnih razvojnih programa i sukladno tome gdje ćemo mi biti u budućnosti u infrastrukturi, zdravstvu, školstvu i nizu drugih stvari ovisi o tome. Naravno, bilo je i pitanje poduzetnika i njihove potpore, ali to će ovisiti o stupnju razvijenosti regija 2023.godine. Nakon ovih razgovora koje smo imali, velika većina u Županijskoj skupštini, koji također predstavljaju ljude naše županije, i ja kao župan smo zaključili da temeljem zahtjeva premijera za očitovanje župana i Županije ćemo poslati zahtjev i prijedlog da uđemo u sjeverne i zapadne regije. Ta odluka je poslana i očekujem da će premijer temeljem svoje vjerodostojnosti i činjenice da je on nas pitao koje regije želimo biti dio, prihvatiti naš prijedlog“, zaključio je župan Bajs.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
21

NAJAVLJENA 2.SMOTRA FAKULTETA UDRUGE STUDENATA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije Kristian Koščak na konferenciji za medije najavili su 2. Smotru fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se održati u petak, 25.siječnja u bjelovarskom hotelu Central od 10 do 14 sati.
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije

Prošlogodišnje prvo izdanje Smotre fakulteta u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i županijske Udruge studenata rezultiralo je pozitivnim dojmovima i velikim interesom kako naših maturanata tako i fakulteta koji se predstavljaju pa će tako i ove godine naši maturanti imati priliku upoznati se s fakultetima i na taj način lakše donijeti odluku na kojemu od njih žele nastaviti školovanje.

Do sada je za sudjelovanje na ovogodišnjoj Smotri fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije  prijavljen 21 fakultet, no to nije konačan broj budući da su prijave otvorene do sutra. Predstavit će se fakulteti iz svih krajeva Hrvatske.

„Za sada imamo prijavljene fakultete s područja Zagreba, Požege, Osijeka, Križevaca, Vukovara i iz ostalih gradova.  Kao i prošle godine, našu Smotru fakulteta posjetit će i predstavnici MUP-a te MORH-a kako bi i oni predstavili svoje programe. Ovim putem zahvaljujem se županu što je prihvatio našu inicijativu i što će Županija financirati ovaj najsloženiji i najveći  projekt koji naša udruga provodi“, rekao je predsjednik Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije Kristian Koščak.

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove je godine organizirala prijevoz za maturante iz svih županijskih srednjih škola, njih oko 750,  kojima će sudjelovanje na Smotri fakulteta zasigurno pomoći da lakše donesu jednu od najvažnijih odluka u životu, kamo nakon srednje škole.

„Prva Smotra fakulteta pokazala je ono što je ključno, a to je da srednjoškolci koji trebaju upisati fakultet mogu i trebaju imati što više informacija, mnogi od njih su se možda već i odlučili za neki od fakulteta, ali mnogi žele još jednom provjeriti što se nudi, gdje mogu studirati, koji su uvjeti studiranja, na koji način mogu pristupiti nekom od fakulteta. Prošle godine me veselio velik broj fakulteta koji su nastupili, znači da postoji htijenje i volja i njih da budu aktivni u tom pogledu.  S druge strane bilo je gotovo 750 učenika naših županijskih srednjih škola. Županija je pokrovitelj, ali jednim dijelom i suorganizator. Mi snosimo ukupnost troškova Smotre fakulteta. Udruga studenata je inicijator i glavni organizator,a Smotra fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije najveća je takva smotra u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Damir Bajs koji je tom prilikom i pozvao sve zainteresirane da dođu u petak na Smotru fakulteta. Tamo će imati priliku razgovarati s predstavnicima fakulteta i na taj način iz prve ruke čuti njihova iskustva i preporuke , a osim toga moći će se i jednostavnije pripremiti za upis na fakultet, saznati što ih očekuje tijekom studiranja, ali i nakon fakulteta.

Inače, Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije formalno je osnovana 15. prosinca 2016. godine. Danas Udruga studenata okuplja studente s područja cijele naše županije i može se pohvaliti sa pedesetak članova koji svojim kolegama pomažu savladati prepreke u studiranju, ali i kako bi ih usmjerili na obrazovanje, ne samo kroz fakultet, već i kroz razne edukacije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
Najava 2. Smotre fakulteta Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
18

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA ĆE OD 2023.GODINE BITI DIO SJEVEROZAPADNE HRVATSKE PREMA NOVOJ PODJELI PROSTORNIH JEDINICA NUTS 2 RAZINE

Na radnom sastanku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i predsjednika županijskih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini BBŽ odlučeno je da će Bjelovarsko-bilogorska županija od 2023.godine, prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine, biti dio Sjeverozapadne Hrvatske.
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka

Podsjetimo, prošloga utorka župan Damir Bajs sudjelovao je na sastanku u Vladi RH na kojem su premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac dali prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Prema tom prijedlogu Bjelovarsko-bilogorska županija trebala je odlučiti kojoj regiji će se priključiti, Središnjoj i Istočnoj ili Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Prezentaciju navedenog prijedloga danas su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Nakon prezentacije i radnog sastanka s predsjednicima županijskih organizacija stranaka u Županijskoj skupštini BBŽ, župan Damir Bajs na konferenciji za medije istaknuo je kako smatra da je nova podjela korak u pravom smjeru te da kada se govori o promjeni tzv.statističkih regija drugog stupnja, da se dosadašnja podjela koja je bila samo na dvije regije, kontinentalnu i jadransku, može i treba promijeniti.


Također župan Bajs je naglasio da je Vlada predložila devet rješenja, ali dva su bila ona koja je trebalo odabrati. Riječ je o mogućnosti koja je dana samo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji: „Premijer je tražio moj brzi odgovor. Ja sam rekao, ja sam župan i naravno zastupam Županiju, ali o takvim odlukama moramo razgovarati i s drugim ljudima koji predstavljaju građane našeg kraja“, istaknuo je župan Bajs i dodao kako je iz tog razloga održan sastanak s predsjednicima županijskih organizacija koji participiraju u Županijskoj skupštini.
„Razlog zbog kojeg smo danas bili ovdje je činjenica da statističke regije u sebi sadržavaju nekoliko elemenata, jedna je potpora prema poduzetnicima koja će biti utvrđena temeljem razvijenosti 2023.godine, a ne sada, a druga je da će na temelju statističkih regija biti napravljene homogene strukture, homogene regije koje će definirati i regionalni razvojni program. Kada govorimo o tome, predstavnici Ministarstva su nas pitali jedno jasno i nedvosmisleno pitanje, a to je gdje se Bjelovarsko-bilogorska županija vidi, da li na sjeveru i zapadu ili na istoku. I moram reći da je  apsolutno velika većina dala jasan odgovor da se ova županija vidi na sjeveru i zapadu. Naime, nakon što statistička podjela bude poslana prema Bruxellesu radit će se odmah regionalni razvojni projekti na nivou statističke regije. To zapravo znači s kime ćemo biti povezani infrastrukturom, zdravstvom, školstvom i nizom drugih zajedničkih djelatnosti koje ćemo provoditi ovdje. Većina u skupštini i ja kao župan zaključili smo, da kada govorimo o razvojnim projektima, vidimo se sa sjeverom i zapadom. Što se tiče drugog dijela, a to je pitanje potpore prema poduzetnicima, naglasit ću da ni ministarstvo niti bilo tko drugi nije mogao naznačiti kakva će biti  točna raspodjela 2023.godine. Da li će se Hrvatska razvijati brže od Europe ili sporije. Naime, razlike su vrlo male i taj dio ne možemo znati. Današnje brojke sigurno neće vrijediti za pet godina. Međutim, ono što znamo da će sigurno vrijediti su razvojni programi, regionalni pristup koji će biti vezan uz to. Na pitanje gdje se vide, na sjeveru i zapadu ili na istoku, predstavnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a rekli su da se vide na istoku. I to je njihovo pravo. To je pitanje percepcije gdje je naša budućnost, gdje želimo pripadati. Ja ću se prisjetiti da je premijer jasno rekao da imamo dva dobra izbora, samo trebamo izabrati bolji za nas. Prema tome, zahvaljujem premijeru što nam je dao tu mogućnost i ja sam uvjeren da je naša odluka pravilna i da ako ćemo se razvijati zajedno sa zapadom i sjeverom, ako ćemo razvijati našu infrastrukturu, zdravstvo, školstvo, sve ostale sisteme da će to biti vezano upravo uz taj dio Hrvatske“, zaključio je na današnjoj konferenciji za medije župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
Radni sastanak župana Bajsa s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i predsjednicima županijskih stranaka
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
16

ŽUPAN DAMIR BAJS O PRIJEDLOGU NOVE PODJELE PROSTORNIH JEDINICA NUTS 2 RAZINE

Nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi RH bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije na temu prijedloga Vlade RH o novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine te o odluci Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj NUTS 2 regiji će se priključiti po novoj nomenklaturi.
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine

Na sastanku održanom u Banskim dvorima jučer je predstavljen prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac  prezentirala je Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Sastanku s premijerom Plenkovićem prisustvovali su predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruga gradova i općina te predsjednici nadležnih odbora Hrvatskoga sabora.
Na temu prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine župan Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za medije rekao: „Kao što znate, Hrvatska je podijeljena u dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Kada govorimo o tome, za mnoge od nas, uključujući i mene kao župana to je jedno od najlošijih rješenja koje je moglo biti predloženo prema Europskoj uniji. Naime, temeljem te podjele, praktički ukupnost Hrvatske nije dobila šansu povući potpore iz Europske unije, s obzirom na to da se potpore daju sukladno razvijenosti svake od tih regija, prema prosjeku 27 članica Europske unije. Mi smo tada bili na preko 61% BDP-a Europske unije i samim time svrstani smo u nepovoljniju grupu. Ovo novo rješenje na kojem Vlada radi već neko vrijeme moram pohvaliti. Moram reći da su i premijer i ministrica regionalnoga razvoja napravili pravi potez, a to je da su predložili u čak 9 varijanti mogućnost raspodjele koja će biti bolja za gotovo sve županije, posebice naravno i za Bjelovarsko-bilogorsku. Od tih 9 mogućih varijanti, 2 su na kraju ostale na stolu, to su prva i šesta varijanta“ rekao je župan Damir Bajs i pojasnio:“ U prvoj varijanti Bjelovarsko-bilogorska županija bi trebala biti svrstana u Središnju i Istočnu Hrvatsku,a to znači sa slavonskim županijama, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom. U šestoj varijanti bila bi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj,a to znači sa županijama koje su sa sjevera, uključujući i Zagrebačku županiju“, rekao je župan Damir Bajs.

O odluci Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj će se NUTS 2 regiji priključiti župan Bajs je rekao:“ Ja nisam tada u Vladi mogao dati odgovor koje regije ćemo mi biti dio. Mislim da je to jedna odluka koja će biti važna za budućnost. Ona stupa na snagu tek 2023.godine, ali može biti na snazi preko desetak godina i shodno tome ja sam zatražio vrlo kratak rok za očitovanje. Ja jesam župan Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavljam i zastupljam Županiju, ali mislim da je to nešto zbog čega moramo ipak sjesti za stol , prezentirati svima onima koji predstavljaju Županiju, dakle i političkim strankama koje su uspjele na izborima dobiti povjerenje građana i da pokušamo zajedno dati odgovor gdje ćemo otići. Moram naglasiti da su tu u pitanju i neke stvari koje su vezane uz, primjerice, razine potpora, temeljem razvijenosti te dvije regije. Mi se zapravo moramo odlučiti u koju od te dvije, za nas u svakom pogledu povoljnije varijante od sadašnje, ćemo ući.  Stoga sam ja za petak sazvao sastanak predsjednika županijskih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini. Mislim da će ovakav način u kratko vrijeme koje nam je dano dati mogućnost odgovora o tome kakav ću dopis napisati prema Vladi Republike Hrvatske. Mi smo predložili i ja zahvaljujem Ministarstvu regionalnoga razvoja i Vladi što je poslala svoje predstavnike na taj sastanak i koji će prezentirati moguće varijante kako bi mi u tom vrlo kratkom roku mogli dati odgovor gdje ćemo 2023.biti smješteni. Svaka od tih varijanti je bitno bolja nego sadašnja i nama je samo da od dvije dobre varijante izaberemo najbolju za našu županiju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
14

OD TEMELJA DO KROVA OBNOVLJENA PODRUČNA ŠKOLA U PREDAVCU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji ravnateljice Osnovne škole Rovišće Blanke Klemić i načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana obišao je radove na energetskoj obnovi Područne škole u Predavcu.
PŠ Predavac- obilazak radova

Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno sa svojim ustanovama trenutno je u realizaciji projekata na 40 školskih zgrada ukupne vrijednosti od 130 milijuna kuna. Neke od njih su već završene, na nekima traju radovi obnove, pojedine zgrade su pred raspisom natječaja za izvođača radova, a dio njih je pri kraju obnove. Jedna od njih je i Područna škola u Predavcu, točnije energetska obnova kompletne školske zgrade, od temelja do krova, a radovi su podrazumijevali

- Izmjenu krovišta
-  Toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora
- Toplinsku zaštita vanjskog zida
- Toplinsku zaštita stropa prema negrijanom prostoru
- Zamjenu vanjske stolarije
- Ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja
- Postavljanje led rasvjete
-  Izmjenu podova i vrata

Sve to napravljeno je u sklopu europskog projekta obnove te Područne škole vrijedne 1,2 milijuna kuna, a tijekom obnove ukazala se potreba za dodatnim radovima i to u iznosu od 238 tisuća kuna u sklopu kojih su se dodatno uredile učionice, kuhinja, blagavaona i hodnik. Naime, postavljene su nove pločice, rješavao se problem vlage, postavljane su nove zidne obloge te drugi popratni i  soboslikarski radovi.

Tako je u konačnici u Područnu školu u Predavcu uloženo 1,5 milijuna kuna, a značit će to bolje uvjete rada za 54 učenika i njihove učitelje. Nakon završetka radova u tu školu stiže i novi namještaj za što je u tijeku postupak javne nabave.

  No, tu ne staju ulaganja u školstvo na području Općine Rovišće, jer putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je sufinanciranje projekta za još dvije škole i to Matičnu školu u Rovišću s pripadajućom školsko-sportskom dvoranom - projekt vrijedan 15,2 milijuna kuna i Područnu školu u Kraljevcu - projekt vrijedan 830 tisuća kuna.

Time se ulaganja u školstvo na području Općine Rovišće penju na preko 17 milijuna kuna, a njihovom realizacijom će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih već i područnih škola, i samim time našoj djeci, učenicima, učiteljima i nastavnicima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjerni vremenu u kojemu živimo – vremenu 21. stoljeća.

„Ovaj projekt jako puno znači za školu, za sve učenike i učitelje koji ovdje rade. Ovo je prva naša osnovna škola koja je u energetskoj obnovi,a što se tiče matične škole i PŠ Kraljevac one tek idu u obnovu. Na tome puno zahvaljujem županu i što će Osnovna škola Rovišće djeci moći pružiti jednake uvjete“, rekla je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.

„Ovo je za samo mjesto, za općinu, djecu i stanovnike ovoga područja iznimno važan projekt, važno ulaganje. Ovaj projekt će podići standard školstva, bit će lakše djeci i učiteljima. Siguran sam da će to umnogome pomoći i napretku školovanja. Na kraju, sam izgled mjesta bit će puno ljepši, djeca će vjerojatno s većim zadovoljstvom ići u školu“, istaknuo je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

„Bjelovarsko-bilogorska županija namjerava do kraja mog mandata napraviti kompletnu energetsku obnovu u gotovo svim školama. Investicije koje imamo potpisane prelaze već 130 milijuna kuna. Kada govorimo o standardima, standard školstva je možda najvažniji standard. Mene veseli novi standard u Predavcu, veseli me što radovi idu prema ugovoru. Očekujemo da ćemo uskoro završiti radove, a sama škola će biti obnovljena od temelja do krova.“, naglasio je prilikom obilaska škole župan Damir Bajs.

Nakon obilaska škole u Predavcu, župan Bajs sa suradnicima, predstavnici Općine Rovišće i škole posjetili su i matičnu školu u Rovišću pred kojom je također energetska obnova.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
PŠ Predavac- obilazak radova
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
10

KONSTITUIRAN SAVJET MLADIH BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Konstituiran je novi saziv Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije. Na konstituirajućoj sjednici održanoj jučer, 10.siječnja, za predsjednika Savjeta mladih naše županije izabran je Kristian Koščak dok je njegovom zamjenicom imenovana Hana Kuharski. Inače, Savjet mladih Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno ima 11 članova i 11 zamjenika članova kojima mandat traje 3 godine.
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ

Pred Savjetom mladih Bjelovarsko-bilogorske županije sada je donošenje programa rada i plana aktivnosti koje će provoditi tijekom ove godine, a upravo za njihove programe i projekte Bjelovarsko-bilogorska županija u svom je ovogodišnjem proračunu osigurala 130.000 kuna. 

Inače, Savjet mladih savjetodavno je tijelo Bjelovarsko-bilogorske županije osnovano s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih u našoj županiji. U okviru svoga djelokruga Savjet mladih bavi se pitanjima značajnima za život mladih,  ali raspravlja i o pitanjima iz djelokruga rada Županijske skupštine koji su od interesa za mlade.

Također, Savjet mladih Bjelovarsko-bilogorske županije sudjeluje u radu Županijske skupštine  prilikom donošenja odluka, mjera, programa od osobitog značaja za unaprjeđivanje položaja mladih, sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe lokalnih programa za mlade, potiče informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za unaprjeđivanje položaja mladih, međusobnu suradnju savjeta mladih u Republici Hrvatskoj te suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama civilnog društva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
Konstituiran novi saziv Savjeta mladih BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
11

SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BBŽ

Održana je 7.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ. Na dnevnom redu bilo je utvrđivanje prijedloga programa rada Povjerenstva za ovu godinu.
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, na kojoj je prisustvovala i zamjenica župana Bojana Hribljan, izneseni su prijedlozi određenih aktivnosti koje bi se tijekom ove godine mogle organizirati.
„Povjerenstvo već dugo djeluje na način da se sastanemo i predložimo kako bi koji datum obilježili, kojom akcijom i na koji način. Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kao i Međunarodni dan žena.  Razmišljamo o obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica i ostalih datuma koji se vežu uz djelokrug našeg djelovanja. Što se prošle godine tiče, jako smo zadovoljni pogotovo što smo pokrenuli temu uznemiravanja na radnom mjestu gdje nam je gostovala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja nam je pomogla oko pitanja kome se obratiti, kako prijaviti nasilje i kako pomoći žrtvama“, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ Ivana Pirin.

O radu Povjerenstva na današnjoj sjednici govorila je i zamjenica župana Bojana Hribljan:“ Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je samim osnivanjem pokazalo da se u našoj županiji veliki značaj pridaje borbi i angažmanu za ravnopravnost spolova. Na radu Povjerenstva nije samo obilježavanje datuma već mi organiziramo i razne edukacijske radionice i druženja. Nasilje nad ženama je veliko i pred nama je puno posla da bismo ga smanjili. Žene su još uvijek podzastupljeni spol i u politici i poduzetništvu. Ima puno posla, ali imamo dobar program i volju da to sve provedemo“, istaknula je zamjenica župana Bojana Hribljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
10

USKORO NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA ZA OBNOVU ZGRADE BOLNICE U KOJOJ SE NALAZE GINEKOLOGIJA, DISPANZER ZA ŽENE, AMBULANTE TE STOMATOLOGIJA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch i ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Čaić održali su konferenciju za medije na temu raspisivanja natječaja za trenutno najveću investiciju na području grada Bjelovara energetsku obnovu zgrade Opće bolnice Bjelovar i Stomatologije koja kreće u realizaciju.
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar

Riječ je o projektu vrijednom 8,2 milijuna kuna za koji je zatvorena financijska konstrukcija i osigurana sredstva, a uskoro će se raspisati i natječaj za izvođača radova, jer završene su sve pripreme projekta vezane uz raspisivanje javne nabave.

Naime, financiranje energetske obnove bolnice i Stomatologije osigurano je na način da je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5 milijuna kuna temeljem europskih sredstava, 2,6 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a preostalih 700 tisuća kuna osigurava Opća bolnica Bjelovar i osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

Najvrjedniji je to projekt na području grada Bjelovara koji kreće u realizaciju, a podrazumijeva kompletnu energetsku obnovu zgrade bolnice u kojoj se nalaze Ginekologija, ambulante Opće medicine, Dispanzer za žene i popratni odjeli te kompletna zgrada Stomatologije.

Druga je to po vrijednosti investicija u Opću bolnicu Bjelovar, nakon gradnje nove zgrade bolnice, a koja će doprinijeti podizanju standarda u zdravstvu kako za zaposlenike bolnice, tako i za pacijente.

Obnova navedenih zgrada podrazumijeva kompletnu energetsku obnovu koja između ostalog donosi izmjenu stolarije, postavljanje nove termo ovojnice/fasade i izmjenu krovišta. Tako se slobodno može reći kako su pred Općom bolnicom Bjelovar velike građevinske investicije koje ne samo da će promijeniti vizure bolnice, već osigurati novi standard i uvjete liječenja prilagođene vremenu u kojemu živimo.

Inače, investicije Bjelovarsko-bilogorske županije na području grada Bjelovara iznose preko 250 milijuna kuna, a uz ulaganja u bjelovarsku bolnicu tu je i obnova Doma za starije osobe, Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, gradnja Glazbene škole i drugi.

O važnosti projekta na konferenciji za medije govorio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.Ali Allouch: „Obnovom će se postići bolji i ugodniji uvjeti rada za zaposlenike i kvalitetnije zdravstvene usluge za pacijente. Sretan sam da mogu najaviti objavu tendera za građevinsko obrtničke radove u veljači jer projekt nije upitan i sredstva su osigurana. Za to moram zahvaliti našem županu Damiru Bajsu i njegovim suradnicima na trudu i podršci u prijavi i realizaciji naših projekata, a pogotovo ovog projekta“, istaknuo je dr.Ali Allouch.

„Mi zadnje dvije godine, u suradnji s našom Županijom, intenzivno radimo na obnovi objekata primarne zdravstvene zaštite. Ona je sada pri završetku baš kao i nabava opreme. Radi se o četiri vanjska doma zdravlja. Sve vanjske ambulante su obnovljene. Sada je došao na red i Bjelovar gdje koristimo prostor zajedno s Općom bolnicom Bjelovar tako da će se obnoviti objekt Stomatologije, što je za Dom zdravlja baš kao i za bolnicu veoma važno iz razloga što ćemo smanjiti potrošnju električne i toplinske energije. Bit će ugodnije i liječnicima i pacijentima, smanjit će se emisija štetnih plinova u zrak. Najvažnije je da će se pacijenti liječiti u puno ugodnijim, vizualno ljepšim i funkcionalno boljim prostorima“, naglasila je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

„Kroz nekih, možda i mjesec dana, možemo početi s najvećom investicijom u gradu Bjelovaru. Ne moramo govoriti koliko je to značajno, računamo na veliku energetsku uštedu, ali i na ugodan boravak naših liječnika, osoblja i pacijenata u samoj bolnici. Važno je naglasiti da je Županija kao osnivač bolnice nositelj i počinje najveću investiciju u gradu Bjelovaru. Mi kao osnivači brinemo o još nekim ustanovama i pripremamo još značajnih projekata, u gradu Bjelovaru to je vrijednost preko 250 milijuna kuna. Tu je obnova Doma za starije osobe, Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi i izgradnja Glazbene škole“, rekla je na konferenciji za medije zamjenica župana Bojana Hribljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
Konferencija za medije u Općoj bolnici Bjelovar
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
9

OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI LEOPOLDA SUPANČIĆA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Svetog Andrije u Bjelovaru obilježena je osamnaesta godišnjica smrti Leopolda Supančića. Na njegovu posljednjem počivalištu počast su mu odali članovi obitelji i prijatelji, predstavnici Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ, Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića

Tom prilikom članovi obitelji i Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ prisjetili su se postignuća i zasluga Leopolda Supančića, između ostaloga činjenice da je  proglašen  prvim počasnim građaninom grada Bjelovara i to zbog osobitih zasluga za obranu Bjelovara ratnih četrdesetih godina prošloga stoljeća.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
Obilježena godišnjica smrti Leopolda Supančića
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a
2019.
Siječanj
8

OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI BIVŠEG ZAMJENIKA ŽUPANA STANISLAVA PAVLIĆA

U povodu godišnjice smrti profesora Stanislava Pavlića članovi obitelji te predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa zamjenicom župana Bojanom Hribljan polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su mu počast na njegovu posljednjem počivalištu.
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića

Nakon kratke i teške bolesti, prof.Pavlić preminuo je 8.siječnja 1997. u 58.godini života. Bio je tada zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana. Na toj dužnosti bio je od 28. prosinca 1993. godine. Nadležan za društvene djelatnosti pridonosio je i poticao rad humanitarnih organizacija, a posebno je bio aktivan u promicanju kulture i športa.
Na svaku godišnjicu njegove smrti, čelništvo Bjelovarsko-bilogorske županije prisjeća se prof. Pavlića, njegovog sudjelovanja u oslobađanju Bjelovara u rujnu 1991. godine i doprinosa u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Prof. Stanislav Pavlić rođen je 22. lipnja 1939. godine u Brezi kod Sarajeva. Osnovnu i srednju školu završio je u Bjelovaru, Višu pedagošku i Filozofski fakultet u Zagrebu, nakon čega se vraća u Bjelovar gdje radi kao profesor povijesti.
Bio je istaknuti sudionik «Hrvatskog proljeća» i član Matice hrvatske zbog čega je dobio otkaz u školi. Nakon četiri i pol godine bez posla, radno mjesto dobiva u Tvornici «Fenor» u Novoj Rači. Zbog sudjelovanja u Hrvatskome proljeću mjesto u prosvjeti nije mogao dobiti.
Dolaskom višestranačja prof. Pavlić ponovno se aktivno uključuje u politički život. Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Bjelovaru, a 1990. godine na prvim višestranačkim izborima dolazi na dužnost predsjednika Skupštine općine Bjelovar. Tu dužnost obnaša za vrijeme najžešće agresije na Hrvatsku. Prof. Pavlić je kao član Kriznog štaba bio jedan od pregovarača s JNA u rujnu  1991. godine kada je 29. rujna oslobođen Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
Sjećanje na bivšeg zamjenika župana Stanislava Pavlića
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a