• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
9

1. SAJAM FAKULTETA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, u hotelu Central Bjelovar održan je 1. Sajam fakulteta. Četrdeset fakulteta iz cijele Hrvatske, tako se predstavilo našim maturantima kako bi im olakšali izbor daljnjeg školovanja.

Na inicijativu Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, a po uzoru na Smotru fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastala je ideja za održavanjem Sajma fakulteta i u našoj županiji. Potporu Udruzi studenata pružila je Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno župan Damir Bajs, a sve kako bi se budućim studentima pružila prilika da se u našoj županiji upoznaju sa svim fakultetima i njihovim uvjetima. Ipak, odabir budućeg zvanja nije jednostavna odluka i zasigurno određuje životni put, stoga je upravo ovaj Sajam prilika da naši maturanti budu što sigurniji u svoju odluku.

Tako je za sve naše maturante iz Grubišnog Polja, Čazme, Garešnice i Daruvara, Županija osigurala prijevoz do Bjelovara, kako bi svi mogli sudjelovati na Sajmu fakulteta. Ukupno 750 maturanta, 400 iz Bjelovara, a 350 iz ostalih gradova, skupljalo je informacije kako se što jednostavnije pripremiti za upis na fakultet, što ih očekuje tijekom studiranja, ali i nakon fakulteta. Osim predstavnika fakulteta, maturanti su i iz prve ruke, odnosno samih studenata, mogli čuti i njihova iskustva i preporuke o samom fakultetu.

Inače, Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije formalno je osnovana 15. prosinca 2016. godine i to kao ideja koja je živjela u pokojnom Matiji Ključaru, koji je u Zagrebu okupljao studente s područja Bjelovara. Danas Udruga studenata okuplja studente s područja cijele naše županije i može se pohvaliti sa četrdeset formalnih i aktivnih članova koji svojim kolegama pomažu savladati prepreke u studiranju, ali i kako bi ih usmjerili na obrazovanje, ne samo kroz fakultet, već i kroz razne edukacije.

Također, Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, uz potporu Bjelovarsko-bilogorske županije, dva puta godišnje organizira i okupljanje studenata u zagrebačkom klubu „Roko“, kako bi se naši studenti zbližili, ali i opustili od svakodnevnih fakultetskih obaveza.

„Dosada su maturanti iz Bjelovarsko-bilogorske županije obično putovali u Zagreb ili u neki drugi grad da bi posjetili ovakav sajam. Iako se to rijetko događa u Hrvatskoj, nama je iznimno drago da smo uspjeli organizirati takvu manifestaciju u Bjelovaru i da se naši maturanti na domaćem terenu mogu opredijeliti za sljedeći korak u svom obrazovanju.“, rekao je Kristian Koščak, predsjednik Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Zadovoljstvo mi je sudjelovati na Sajmu fakulteta. Ovo je odlična ideja Udruge i Bjelovarsko-bilogorske županije kao organizatora, jer mislim da je ovo pravo mjesto za izložiti programe koje nudi pojedini fakultet s obzirom da je to prekretnica u životu, odlučiti kuda krenuti nakon srednje škole. Idealna je to prilika za učenike i učenice, ali i za fakultete da se predstave.“, kazao je Tunjica Petrašević.

„Meni je drago da je naša Udruga studenata predložila Sajam fakulteta. To znači da ćemo biti jedna od rijetkih sredina, gdje će maturanti moći vidjeti ponudu 40 fakulteta i svega ono što fakulteti nude. Posebno mi je bitno da ovdje nisu samo profesori, već i studenti i oni mogu reći kako je njima biti student bilo kojeg fakulteta. Time ćemo doprinijeti ono što je važno, a to je da kada maturanti moraju donijeti važnu odluku, mi smo im omogućili lakši izbor ovdje u Bjelovaru. Nadam se da će dobro izabrati, studirati  i u konačnici vratiti se u naš kraj.“, izjavio je župan Damir Bajs.

„Na Sajmu fakulteta predstavlja se puno fakulteta koji će nam doprinijeti lakšem izboru. Sada će nam sigurno biti lakše odabrati kada smo sve čuli i vidjeli. Mene najviše zanima studij sestrinstva u Bjelovaru jer sam Medicinska škola. Sada sam saznala sve što mi je potrebno i spremna sam na upis. Ovaj Sajam je dobar jer potiče mlade na daljnje školovanje i da grade svoju karijeru.“, rekla je učenica Matea Lučić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a