• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
19

15. NATJECANJE ORAČA I 7. NATJECANJE U ORANJU KONJSKOM ZAPREGOM BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U Slovinskoj Kovačici, na području općine Nova Rača održalo se 15. natjecanje orača i 7. natjecanje u oranju konjskom zapregom Bjelovarsko-bilogorske županije za koje se prijavio velik broj natjecatelja, točnije njih 28, sa željom odmjeravanja snaga u oranju plugovima ravnjacima, premetnjacima te konjskim zapregama. Natjecanje je otvorio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao čelni čovjek Županije koja je upravo začetnik tog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Na parceli Darka Bišćana u Slovinskoj Kovačici orači su pokazali visoku razinu znanja u oranju, a osim znanja i iskustva potrebno je imati dobar plug, a u konačnici i traktor, da bi se posao obavio kako treba. Tako je titulu najboljeg orača u kategoriji plug ravnjak i ove godine odnio Željko Krapec, kojemu je ovo bio 13. nastup na natjecanju. Najbolji orač u kategoriji plug premetnjak je Zoran Piskač, koji je ujedno bio i državni prvak u oranju 2014. godine. Što se tiče oranja konjskim zapregama, obitelj Capan se pokazala najboljom. No, ove godine istaknuo se Ivan Starčević i to kao najmlađi orač,  kojemu je tek 11 godina.

Stručna komisija natjecanja orača bodovala je razne parametre, njih čak 13, koje se morali dobro odraditi da bi se moglo reći da je oranje obavljeno sukladno pravilima struke. Neke od njih su otvaranje prve brazde, pravac oranja, izgled sloga, zaoravanje biljnih ostataka, ulaz i izlaz itd.

Bjelovarsko-bilogorska županija kroz godine natjecanja glavni je organizator i pokrovitelj natjecanja orača uz pomoć Savjetodavne službe i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača čiji je ujedno župan Bajs i počasni predsjednik. Naime, natjecanje u oranju još je 1995. godine pokrenula upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, a kojoj se u međuvremenu u Hrvatskoj pridružilo još sedamnaest županija i samim time ta sportska disciplina poprimila je maha i zauzela visoko mjesto na ljestvici kod dobrog dijela poljoprivrednika.

Kada govorimo o natjecanju meni je drago da na prijedlog naših ljudi, a na čelu s gospodinom Kolićem, prvo natjecanje krenulo baš iz naše županije. Bjelovarsko-bilogorska županija je županija koja je poljoprivredna, vodeća je u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, ali me često pitaju kako to da nas zanima ratarstvo, ali bez dobrog ratarstva nema ni dobrog stočarstva. Što se toga tiče nemamo se čega sramiti, imali smo državne prvake  kroz ove godine, predstavljali smo Hrvatsku i na svjetskom prvenstvu. Nadam se da ćemo i na državnom natjecanju imati dobre rezultate, ali želim i da očuvamo ovu tradiciji našeg kraja, rekao je župan Damir Bajs.
        
Da su naši orači uistinu dobro savladali tu disciplinu pokazuju i rezultati kroz godina natjecanja, jer orači s područja naše županije osvajali su i Državna natjecanja, a sudjelovali su i na Svjetskim natjecanjima orača. Tako je 2006. godine Dražen Kunješić bio sudionik Svjetskog natjecanja orača u Irskoj. Naš Zoran Piskač 2014. bio je državni prvak u oranju, a na Svjetskom natjecanju orača zauzeo je visoko osmo mjesto.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a