• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
4

20. Burčakove svečanosti

Od 02.- 04. listopada 2014. u gradu Hustopeče u Češkoj Republici su se proslavljale jubilarne 20. Burčakove svečanosti. Radi se najvećoj manifestaciji tog vinarskog dijela Južne Morave, gdje se proslavlja mlado, slatko, djelomično fermentirano vino.

Svečanost je posjetila i delegacija grada Daruvara : Ivana Djedović, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara, Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana bjelovarsko – bilogorskog iz redova češke nacionalne manjine, te Damir Malina predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Bjelovarsko – bilogorske županije.
Razlog njihovog odlaska na tu manifestaciju je Zasjedanje Burčakove unije, recesističke državne tvorevine, koja je 2004. nastala upravo u Hustopečama. Radi se o jedinstvenoj zajednici gradova i općina, a čini je ukupno 60 članica iz Češke, Slovačke, Poljske, Argentine a jedna od članica, od 2013. godine  je i Grad Daruvar.
Zasjedanje Burčakove unije je mjesto susreta i promocije pojedinih gradova i regija,  gdje članovi razmjenjuju kontakte, promotivne materijale,  te postavljaju temelje za buduću  suradnju.
U službenom posjetu Gradonačelniku grada Hustopeče, gospodinu Lubošu Kuchinky ali i na zajedničkom sastanku svih partnerskih gradova, delegacija Grada Daruvara razgovarala je o budućoj suradnji , ponajprije o potencijalnim partnerstvima u zajedničkim projektima. Grad Hustopeče, ali i mnoge članice Burčakove unije uspješni su u povlačenju sredstava iz fondova Europske Unije. Njihova su nam iskustva dragocjena , na njima je potrebno učiti, slijediti primjere dobre prakse, te se kao potencijalni partner uključiti u kulturnu i gospodarsku suradnju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a