• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
15

335 TISUĆA KUNA ZA KVALITETNIJI ŽIVOT ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Prekrat potpisali su ugovor o financijskoj potpori Županije Matici umirovljenika BBŽ. Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije javila se na javni poziv Županije koji je išao prema umirovljeničkim udrugama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte.

Na taj način Matica je ostvarila sredstva za svoj projekt „Željni znanja u trećoj dobi“ – informatičkoj edukaciji članstva, nabavci računalne opreme, instaliranju računalnog softvera, te za županijske i međužupanijske susrete umirovljenika. Sve to zajedno Bjelovarsko-bilogorska županija će poduprijeti s 45 tisuća kuna, dok je ukupno za umirovljeničke programe po javnom pozivu osigurano 335 tisuća kuna za 21 umirovljeničku udruga. Nastavak je to dobrog partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih umirovljeničkih udruga na čelu s Maticom umirovljenika.

Naime, župan Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja: 
a) socijalnih potreba za umirovljenike,
b) zdravstvene skrbi,
c) programa koji se odnose na društveni dio,
d)   natjecanja,
e) druženja,
f)  dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, posljednje dvije godine ta brojka znatno je porasla, što je iduće godine 2014. rezultiralo iznosom od preko pola milijuna kuna za umirovljeničke projekte. Ono što je sada važno da naše umirovljeničke udruge osmišljavaju programe i bivaju sve kreativnije u tome. A, zahvaljujući promijeni smjera županijske politike, umirovljeničke aktivnosti, pogotovo u manjim mjestima preporodile su društvene aktivnosti građana treće životne dobi.

Ja bih se htio zahvaliti županu na ovoj pomoći koju nam daje Bjelovarsko-bilogorska županija jer bez te pomoći mi ne bi mogli činiti ništa osim organizirati nekoliko izleta. Ranijih godina mi nismo dobivali skoro ništa od Županije, molili smo, klečali smo, tražili smo, međutim nije bilo razumijevanja za umirovljenike. Od kad je ponovno za župana došao Damir Bajs mi dobivamo značajna sredstva, oko petsto tisuća kuna godišnje. To su za Županiju ogromna sredstva, ali naš župan je čovjek koji razumije potrebe umirovljenika, koji razumije jad i bijedu staračke dobi, niskih mirovina gdje si ne može priuštiti umirovljenik ama baš ništa osim malo hrane i tu i tamo pića. Mi danas u našim udrugama imamo razne sekcije, sportske, likovne, pjevačke zborove i umirovljenici su našli smisao svoga staračkog života. Sve to opet je omogućila Županija jer udruge dobiju značajna sredstva Županije, čak više nego od Općina i Gradova, naglasio je Ivan Prekrat predsjednik Matice umirovljenika BBŽ.

Kada govorimo o ovom programu ja bih se vratio na prijašnje godine. Naši umirovljenici, ne samo da su dali zahtjeve, nego su uvijek i opravdali sredstva. Dakle, sve one programe koje su naznačili u svojim projektima, oni su ih i proveli, i time i opravdali dobivena sredstva. Ja vjerujem da će tako biti i nakon potpisa ovog ugovora, ne samo za gospodinom Prekratom, nego i sa svim udrugama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. U našoj županiji živi dosta ljudi koji imaju više od 65 godina, dakle svaki peti stanovnik naše županije ima tu dob, tu smo među prvima u Hrvatskoj i ja sam uvjeren da naši programi pomažu umirovljenicima. Uz ove potpore mi imamo i niz drugih programa od Pomoći u kući, Pletenice života i druge mi kroz te programe izdvajamo gotovo dva i pol milijuna kuna godišnje, naglasio je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora.

Nakon potpisa ugovora s Maticom umirovljenika župan Bajs kao pokrovitelj otvorio je 16. Susrete umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije na kojima se okupilo gotovo 900 umirovljenika.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a