• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Rujan
25

9,2 MILIJUNA KUNA ŠTETA UZROKOVANIH POPLAVOM I TUČOM NA PODRUČJU OPĆINE DEŽANOVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ove je godine proglasio šest prirodnih nepogoda od kojih su se tri odnosile na područje općine Dežanovac.
ELEMENTARNA NEPOGODA

Naime, 13. srpnja područje općine Dežanovac zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, tučom i obilnom kišom, uslijed čega je došlo do poplave na poljoprivrednim površinama i oštećenja usjeva prouzrokovanih tučom.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prikupilo je konačne podatke o štetama uzrokovanih poplavom od 91 fizičke i  1 pravne osobe u ukupnom iznosu od 1.372.754,98 kuna.

Prijavljene štete odnose se na usjeve pšenice, ječma, zobi, kukuruza, suncokreta, povrtlarskih kultura, trajnim nasadima lješnjaka,a poplava je prouzrokovala i štete na ribnjacima.

Kada je prirodna nepogoda od tuče u pitanju, Općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prikupilo je podatke o štetama u ukupnom iznosu 5.773.783,64 kuna, i to od 123 fizičke osobe te od dvije pravne osobe. Prijavljene su štete na sljedećim kulturama: pšenica, ječam, zob, kukuruz, suncokret, soja, povrtlarske kulture te na trajnim nasadima lješnjaka, oraha, breskve i jabuke.

26. srpnja područje općine Dežanovac ponovno je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom, a najizraženije je bilo u naseljima Dežanovac, Ivanovo Polje i Golubinjak, gdje su nastale velike štete na poljoprivrednim ratarskim kulturama i dugotrajnim nasadima.

Općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prikupilo je podatke o štetama u ukupnom iznosu 2.053.804,95 kuna, i to od 56 fizičkih osoba i jedne pravne osobe.  Prijavljene su štete na sljedećim kulturama: ječam, zob, kukuruz, soja, tikve, lucerna, ostalo krmno bilje, jabuke, breskve te na trajnim nasadima lješnjaka.

Ukupna procijenjena šteta od navedene tri prirodne nepogode na području općine Dežanovac iznosi 9.200.343,57 kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
ELEMENTARNA NEPOGODA
ELEMENTARNA NEPOGODA
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a