• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Lipanj
18

Akademik Jakša Barbića održao predavanje na temu: „Pravo i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji“

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru HAZU-a održano je predavanje akademika Jakše Barbića na temu: „Pravo i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji“. Zaključeno je da nas očekuje velike promjene, a pogotovo u hrvatskom pravnom sustavu.

Župan Damir Bajs pozdravio je uvažene goste, te pohvalio bjelovarski Zavod za vrlo aktivan rad, koji je k tome okrenut budućnosti, kao što je i tema predavanja akademika Jakše Barbića. Naglasio je da hrvatski građani nisu još dovoljno svjesni što nas sve čeka, pa su pred nama nužne prilagodbe. Hrvatska i hrvatski građani imati će neka nova prava, ali i obaveze. To se posebno odnosi na sudstvo, koji će u početnom vremenu biti pod posebnom paskom, zaključio je župan Bajs.
U predavanju akademiku Jakše Barbića moglo se čuti o trenutačnom stanju hrvatskog pravnog sustava, koji se zadnjih dvadesetak godina nalazi pod konstantnim promjenama, od promjena vezanih uz osamostaljivanje i promjena društvenog, političkog i ekonomskog uređenja, pa sve do zadnjih par godina gdje imamo slučaj ubrzano prilagođavanje pravnom sustavu Europske unije. Takve učestale promjene, a kad se tome pridodaju tranzicijski i globalizacijski utjecaju i procesi, pretvaraju hrvatski pravni sustav u manje djelotvoran, a što je najvažnije, sustav u koji građani nemaju povjerenje.
U kontekstu ulaska Hrvatske u EU, akademik Barbić naveo je niz promjena koje će pogoditi hrvatski pravni sustav. Osim toga, naveo je i niz nepravilnosti koje su nastale prevođenjem pravne stečevine Europske unije s engleskog na hrvatski jezik, često zbog nedostatka vremena, ali i zato što u prevođenju nisu sudjelovali pravni stručnjaci. No i Hrvatska nije iznimka, jer prema riječima akademika Barbića, njemački pravni sustav, kojeg mi povijesno baštinimo, doživljava duboke promjene uzrokovane direktivama EU koje i njemačkim pravnicima stvara velike probleme. Zaključio je konstatacijom da pravni sustav mora biti prizeman, te da treba funkcionirati i da je pred pravnom znanstvenom zajednicom i onim koji pravo primjenjuju puno rada i vremena na da bi se stvorio pravni sustav koji je djelotvoran, pravedan i utemeljen na vrijednostima njenih građana.

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a