• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
27

BBŽ DODIJELILA SREDSTVA UDRUGAMA ZA PROVEDBU AKTIVNOSTI I PROJEKATA IZ PODRUČJA POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovore o dodjeli financijskih potpora udrugama za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u 2016. godini s pet udruga – Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar, Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije, Pčelarska udruga „Cvijet“ Garešnica, Udruga Eko kultura Bjelovar i Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće. Prijavljene aktivnosti i projekte navedenih udruga Županija sufinancira u ukupnom iznosu od 29.900,00 kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija za poljoprivredne udruge raspisala je Javni poziv za dodjelu financijskih potpora udrugama za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za 2016. godinu u svrhu dodjele jednokratnih financijskih potpora za aktivnosti i projekte od interesa za našu županiju.

Prihvatljive aktivnosti i projekti udruga po Javnom pozivu su oni koji za cilj imaju unapređenje udruživanja poljoprivrednih proizvođača, podizanje razine znanja u poljoprivrednoj proizvodnji, poboljšanje uvjeta za proizvodnju i poslovanje u ruralnom prostoru, organizacija i provedba gospodarskih manifestacija, očuvanje tradicijskih vrijednosti i proizvoda prepoznatljivih za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a odnose se na promicanje stočarske proizvodnje, pčelarstva, promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda na sajmovima i izložbama, organizaciju manifestacija te edukaciju i stručna putovanja. Tako je naših pet udruga prijavilo sljedeće projekte:

1. Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar – Promicanje pčelarstva: Stručno putovanje i edukacija na Pčelarskoj poučnoj stazi u općini Ribnik
2. Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije – 8. Županijsko ocjenjivanje meda
3. Pčelarska udruga „Cvijet“ Garešnica – Konferencija o pčelarstvu i klimi
4. Udruga Eko kultura Bjelovar – Edukacija i stručno putovanje na istarska eko gospodarstva
5. Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće – Podizanje kapaciteta udruge kroz edukaciju, suradnju i promociju

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine je svojim poljoprivrednicima omogućila i sufinanciranje kreditne linije proljetne sjetve te sufinanciranje kreditiranja stočarske proizvodnje.
               
„Kada govorimo o našoj županiji, moramo je opisati kao poljoprivrednu županiju koja je treća ukupno po vrijednosti proizvodnje u hrvatskoj poljoprivredi. Županija je vodeća u stočarstvu, u proizvodnji mlijeka, u proizvodnja meda i nizu drugih poljoprivrednih proizvoda. Temeljem toga Županija ima niz programa kojima potiče ukupnost poljoprivredne proizvodnje na području naše županije. Odlučili smo i to i radimo da podupiremo ne samo poljoprivrednike, naše OPG-ove ili tvrtke koji se bave poljoprivredom, nego i naše udruge koje okupljaju ljude i koje na taj način imaju mogućnost zastupanja strukovnih interesa i svega onoga iza čega se krije rad udruga. Ono što ste naznačili u javnom pozivu da ćete kroz niz aktivnosti ići za tim da unapređujete udruživanje poljoprivrednih proizvođača, da podižete razinu znanja u poljoprivrednoj proizvodnji, da poboljšavate uvjete za proizvodnju i poslovanje, to će se i dogoditi. Volio bih samo da se javilo više udruga na naš Javni poziv, ali sljedeće godine nadam se da će ih biti više.“, rekao je župan Damir Bajs.

„Zahvalio bih Županiji, posebno gospodinu županu koji nas je podržao u županijskom javnom pozivu i u ime svih pet udruga koje su ovdje najtoplije zahvaljujem. Pčelari su možda bili najaktivniji jer to je vrijeme kada pčele najviše rade, pa se nas kada je bio raspisan Javni poziv, najviše javilo. Ova sredstva ćemo iskoristiti za promidžbu pčelarstva i prodaje meda. Dosad nas je Županija podržavala, stoga zahvaljujem u ime svih pčelara.“, rekao je Vlado Maturanec ispred Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a