• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
22

BBŽ I ZAGREBAČKI EKONOMSKI FAKULTET U SLUŽBI CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA GRAĐANA ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i voditelj programa Specijalističkog FBA studija „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Konkurentnost“ Marko Kolaković uručili su diplome polaznicima koji su uspješno završili još jednu edukaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a ovog puta ona se odnosila na konkurentnost u poslovanju. Ta specijalistička edukacija u aranžmanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta bila je namijenjena direktorima poduzeća, vlasnicima obrta, menadžerima i upraviteljima zadruga, ali i ostalim zainteresiranim za stjecanjem znanja o konkurentnosti.

Nastavak je to dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a do sada se ta suradnja očitovala kroz  šest  specijalističkih edukacija koje su se održale na području županije. Tako su polaznici s područja županije  učili o obrtništvu, turizmu, dodatno se obrazovali na polju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, te brusili svoje  znanje i o tome kako biti što konkurentniji na tržištu. Slobodno se može reći kako je kroz te specijalističke studije svoje znanje brusilo preko sto i pedeset polaznika.  Završetkom programa polaznici su stekli Certifikat Ekonomskog fakulteta iz Zagreba o završenom FBA studiju, a koji se upisuje u radnu knjižicu. Time Bjelovarsko-bilogorska županija bitno utječe i pomaže svojim građanima u smislu cjeloživotnog obrazovanja.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija dobrim dijelom je financirala provođenje specijalističkog studija čija cijena je iznoslila dvanaest tisuća kuna po polazniku. Tako u konačnici sami polaznici su studij financirali s tri tisuće kuna, a preostali dio na sebe je preuzela Županija. Program je trajao sto i dvadeset sati, a na toj specijalističkoj edukaciji profesori zagrebačkog Ekonomskog fakulteta polaznike su učili  o osnovama mikro i makroekonomije, poduzetništvu i poduzetničkom menadžmentu. Bilo je tu kolegija i na temu strateškog poduzetništva, računovodstva, poduzetničkog marketinga, burzovnog poslovanja, industrijske ekonomije i politike, te elektroničkog poslovanja.

Zahvalila bih se svima, županu našem profesoru Kolakoviću i svim profesorima. Puno smo naučili, usvojili smo znanja koja su nam potrebna, koja nismo imali i koje ćemo moći upotrijebiti u budućnosti. Lijepo smo se družili kroz 12 kolegija, te se nadam da ćemo tako i dalje, jer ovo je divno životno iskustvo. Moj suprug je vlasnik obrta, bavimo se proizvodnjom metalnih proizvoda za poljoprivredu i ralica za snijeg. Taj obrt pokrenuo je moj svekar, a sada je u vlasništvu mog supruga i zapošljavamo 14 radnika. Ja radim u knjigovodstvu, stoga će mi ovo koristiti, naglasila je jedna od polaznica edukacije čazmanka Jasna Bart.

Ovo je naša sedma generacija polaznika cjeloživotnog obrazovanja, pod nazivom Poduzetništvo u ekonomiji znanja koju provodimo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Rezultati ovog programa, vjerujem da su vidljivi u praksi i na terenu. Drago mi je čuti od župana da je kontinentalni turizam u vašoj županiji skočio više od 400%. Vjerujem da je i naš mali doprinos za dvije grupe polaznika ovog programa u kontinentalnom turizmu imao udio u tom rekordnom i pozitivnom trendu. Ove godine naglasak je bio na konkurentnost. Upravo je to što nama u Hrvatskoj nedostaje. Ulaskom u Europsku uniju otvorila su se nova tržišta, nove prilike, ali isto tako smo se i mi otvorili poduzetnicima i konkurentima iz Europe, stoga je naglasak bio na konkurentnosti. Slijedeći naputke Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva pokrenuli smo ovaj program prije nešto manje od godinu dana. Polaznici su čuli čitav novi niz znanja vezan uz poduzetništvo i poduzetničke discipline. Čuli su kako predstaviti svoj projekt, svoju ideju i kako napraviti poslovni plan. Kao što sam rekao tu smo već duži niz godina, u suradnji sa Županijom, a provodeći ovaj program upoznao sam velik broj poduzetnika, divnih ljudi s kojima sam i dalje u kontaktu. Suradnja tu ne prestaje, već sada kreće. Stojimo vam na raspolaganju za sve daljnje pothvate i ideje, istaknuo je voditelj Studija Marko Kolaković.

Nastavak je to programa koje imamo s Ekonomskim fakultetom vezanih za cjeloživotno obrazovanje na području Bjelovarsko bilogorske županije. Županija je kao i svake godine osigurala 100 000 kuna potpore. Kroz javni natječaj javilo se 12 kandidata. Oni su i sami dijelom morali financirati studij s 3000 kuna, a ostatak do 12 000 financirala je Županija. Tko god želi imati stručno usavršavanje ima mogućnost uz potporu Županije. Veseli me što oni koji su prošli ove studije da su napravili respektabilne karijere, a neki su je već imali pa su htjeli nova znanja. Svi oni koji će danas dobiti diplome, vjerujem da su u mogućnosti da ono što su naučili  uskoro primijene u praksu, naglasio je župan Bajs prilikom podjele diploma.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a