• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
14

BICIKLIZMOM I ŠETNJOM U PRIRODI DO MENTALNOG ZDRAVLJA

U organizaciji Udruge „Svitanje“ i pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“, Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopad, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obilježen je rekreativnom biciklističkom vožnjom kroz gradove Županije i izletom u prirodi. Ovom građanskom inicijativom, koju je podržala Bjelovarsko-bilogorska županija, promovira se zdrav životni stil, rekreacija i druženje, kao osnova mentalnog zdravlja. Želja svih, a posebno inicijatora cijele akcije Zaklade „Zamah, je da ovakvo obilježavanje postane tradicija.

Biciklistička vožnja kroz županijske gradove organizirana je u suradnji s Biciklističkim klubom „Bjelovar“, a vođa puta bio je jedan od osnivača Kluba Davor Malčić, dr.med. Zajedno s petnaestak biciklista među kojima je bio je predsjednik bjelovarske Podružnice udruge „Svitanje“ prim.dr. Vinko Čatipović krenulo se u 7 sati ujutro s Trga Eugena Kvaternika u Bjelovaru. Vozilo se kroz Čazmu, Garešnicu,  Daruvar i Grubišno Polje gdje su bicikliste dočekali i pozdravili predstavnici gradova. Nakon prevaljenih gotovo dvije stotine kilometara, u Bjelovar su se vratili u 19 sati.
U 10 sati ujutro krenula je i šetnja prema Spomen području i izletištu Lug, također s Trga Eugena Kvaternika u Bjelovaru. Prije polaska, članove Udruge“Svitanje“ i Regionalne zaklade „Zamah“ pozdravila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić pohvalivši ovu građansku inicijativu i najavivši podršku Županije u svim sličnim aktivnostima kojima će se promovirati zdravi stilovi života i poticati građane da vlastitim odlukama preuzmu odgovornost i brigu o svom zdravlju.
Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. To je prilika da se u više od stotinu zemalja diljem svijeta upozori na rastuću problematiku mentalnih poremećaja i bolesti s ciljem podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnoga zdravlja. U nekim se zemljama tom prilikom obilježava Tjedan podizanja svijesti o mentalnim bolestima.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mentalno zdravlje predstavlja dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti. Osim sprječavanja bolesti, ono podrazumijeva očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja te dostizanje punog osobnog potencijala.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a