• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Ožujak
20

Biskupsko ređenje prvog bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka

Euharistijskim slavljem u prigodi uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i biskupskim ređenjem prvog bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka u Bjelovaru, ta je najmlađa biskupija u Hrvatskoj počela živjeti.

Biskupija je uspostavljena bulom „De maiore spirituali bono“ pape Benedikta XVI, a mons. Vjekoslava Huzjaka, na trgu ispred katedrale crkve Svete Terezije u Bjelovaru  zaredio je nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić. Suzareditelji bili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak. Novi je biskup mons. Vladimir Huzjak biskupske simbole prsten, štap i mitru preuzeo u nazočnosti velikog broja crkvenih velikodostojnika, visokih predstavnika Vlade RH i Hrvatskoga sabora,  županija područja koje nova biskupija pokriva., te gotovo pet tisuća vjernika.
Zaštitnik nove Bjelovarsko-križevačke biskupije je Sveti Marko Križevčanin, a geslo na grbu biskupije glasi „Ljubiti Boga i bližnjega“. Crkva Svete Terezije uspostavom biskupije uzdignuta je u katedralnu crkvu, te će u njoj, prema pravnoj odredbi biti ustanovljen kanonički kaptol. Rektorska crkva Svetog Križa u Križevcima postala je konkatedralna crkva. 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a