• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
22

BJELOVARSKO – BILOGORSKA ŽUPANIJA OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije, okupljanjem predstavnika institucija koje sudjeluju u sprječavanju nasilja i pomoći žrtvama aktualiziralo je taj problem.

Kako se čulo na sjednici Povjerenstva, broj prijava nasilja je u porastu. Dok ih je 2009. godine bilo 647, prošle, 2011. zabilježeno je 689. Prema mišljenju predstavnice PU bjelovarsko – bilogorske Monike Zorić, rezultat je to osvještavanja žena da nasilje ne moraju trpjeti i da ga mogu prijaviti. Tome je sigurno pridonio i angažman relevantnih institucija na ovom području od Centra za socijalni skrb, Obiteljskog centra, Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, koje zajednički sudjeluju u pomoći žrtvama, osiguravanju njihovih prava i zaštiti. No, zajedničkog su mišljenja da nasilja nad ženama još uvijek ima previše i da je još uvijek visok broj žena koje trpe fizičko i verbalno zlostavljanje.  Svatko od njih u domeni svoga posla nastavit će i s edukacijama i pomoći žrtvama, a u svakoj prilici sudjelovat će u akcijama osvještavanja društva o sveprisutnosti problema nasilja nad ženama i pomoći žrtvama toga nasilja. Složenost ovoga problema, čini još većim što su uz žene žrtve djeca. Svoj prilog ove će godine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije dati 24. studenoga ( subota) dijeljenjem edukacijske publikacije građanima na Korzu u Bjelovaru.
Uz obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, nova predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije Matea Radić upoznala je članove sa zaključcima 5. koordinacije povjerenstava za ravnopravnost spolova svih hrvatskih županija održanom prošloga mjeseca u Šibeniku. U nastavku sjednice, članovi i članice su prihvatili Akcijski plan za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine, te najavili više aktivnosti no do sada. Aktivnost Povjerenstva pozdravio  je predsjednik Županijske skupštine Stanko Grčić dajući članovima punu podršku, a pridružili su mu se zamjenici župana prisutni na sjednici, Krešo Jelavić, Alen Baščevan i Saša Lukić. Jedna od prvih zadaća Povjerenstva, kako je najavila predsjednica Matea Radić, bit će praćenje poštivanja i provedbe  zakonske obaveze i demokratske prakse u skorim lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, da na izbornim listama stranaka minimalno 40 posto kandidata budu žene.

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

 BBŽ  BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a