• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
24

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA PODRŽALA PROJEKT IZGRADNJE PODZEMNOG SKLADIŠTA PLINA NA EKSPLOATACIJSKOM POLJU UGLJIKOVODIKA „GRUBIŠNO POLJE“

Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić, jučer 23. veljače 2018. godine, sudjelovao je na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tako se na dnevnom redu Povjerenstva našla točka „Prijedlog za donošenje odluke Povjerenstva o uvrštenju na Listu strateških projekata te Odluke o osnivanju Operativne skupine i imenovanju voditelja Operativne skupine“ za projekt izgradnje podzemnog skladišta plina na eksploatacijskom polju ugljikovodika u Grubišnom Polju.

Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno zamjenik župana, podržao je prijedlog da se ovaj projekt vrijedan 336.000.000,00 kuna uvrsti na Listu strateških projekata te da se osnuje Operativna skupina pod vodstvom Domagoja Validžića, pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike, što je u konačnici i usvojeno.

Stjecanjem statusa strateškog investicijskog projekta Republike Hrvatske kroz rad Operativne skupine za ovaj projekt, ubrzat će se sve administrativne procedure, revizije i potvrde rudarskih i ostalih projekata, ishođenje potrebnih dozvola i koncesije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što Bjelovarsko-bilogorska županija u potpunosti i podržava, kako bi ovaj vrijedan projekt zaživio na našem području.

Riječ je o projektu investitora tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o., koji će omogućiti izgradnju podzemnog skladišta plina, relativno malog radnog volumena u Grubišnom Polju. Podzemno skladište plina prvenstveno bi se koristilo u slučaju većih, ali relativno kratkotrajnih potreba za plinom u plinskom sustavu Republike Hrvatske i to višekratno tijekom sezone.

Za izgradnju objekata i postrojenja predviđa se rok od oko 3-4 godine, uključujući projektiranje, ishođenje svih potrebnih dozvola, ugovaranje nabave opreme, isporuku opreme, ugovaranje radova/usluga te samu izgradnju.

Napomenimo kako su za ovaj projekt dobivena pozitivna stručna mišljenja i ocjene od Ministarstva financija, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture, Ministarstva državne imovine te Ministarstva pravosuđa.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a