• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
27

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA SVE POŽELJNIJA TURISTIČKA DESTINACIJA

U Romskoj kući nedaleko od Bjelovara održana je sjednica Turističkog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj su predstavljeni turistički rezultati za proteklu godinu te daljnji planovi u turizmu našeg kraja.

Suradnja javnog i privatnog sektora u turizmu naše županije i dalje donosi dobre rezultate što potvrđuju i brojke potkrepljenje podacima iz eVisitora – Nacionalnog informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista RH, po kojemu smo ostvarili 22 050 turističkih dolazaka i 73 394 noćenja. Ako uzmemo u obzir kako je na području županije prije dvije godine noćenja ostvarilo 37 754 turista, onda je vidljivo kako smo u samo dvije godine gotovo udvostručili turistički promet.

„Dobro je kad vas drugi pohvale. Tako bih rekla. Dobro je kad vam dolaze gosti. A da bi se to sve dogodilo treba s puno truda  raditi zajednički. Danas je to konstatiralo i Turističko vijeće koje čine članovi iz cijele županije, privatni sektor, sve grane zastupljene u turizmu. Doista, to što smo postali europska destinacija izvrsnosti ne znači slovo na papiru, nego znači veliki zajednički rad privatnog sektora i nas, Turističke zajednice BBŽ i lokalnih turističkih zajednica, znači suradnju na razvoju konjičkog  turizma, na certificiranju educiranih vodiča konjičkoga turizma, staza, što smo, zajedno s ENGEA-om Hrvatska, kolegama iz naših konjičkih udruga i agroturizama, stručnjacima iz Italije radili cijelu 2016. godinu. Na kraju smo dobili i novac po natječajima za promoviranje tih programa na domaćem i međunarodnog tržištu, i zahvaljujući kolegama iz talijanske ENGEA-e ,predstavili smo se na međunarodnom sajmu Fieracavalli u Italiji, dobili nacionalnu nagradu - Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma. Rekla bih da se rezultati već polako, a tek smo u veljači, vide i ove godine. Prema podacima nacionalnog sustava E-visitor u siječnju  smo imali 24% više dolazaka i 73% više noćenja stranaca, nego u prošlome siječnju, a u veljači 2017. 42% više dolazaka i  40% više noćenja stranaca. Prva tri strana tržišta po broju gostiju su nam Njemačka, Italija i Slovenija.“ istaknula je Jasna Vaniček-Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dobar trend rasta turističkih brojki naše županije treba održati i dalje, čemu u prilog zasigurno idu i nova ulaganja u turističke kapacitete, ali i daljnja promocija u Hrvatskoj, ali i šire.

„Moramo reći da se konstantno ulaže. Trenutačno u Daruvarskim Toplicama, već posljednja dva mjeseca obnavljaju se sobe, tako da je jedan nemali dio soba bio izvan funkcije, a uspjeli smo postići sveukupni rast od 6% u odnosu na veljaču prošle godine. Iza ovih brojki stoje ljudi, stoji stvarno intenzivan rad. I danas smo se dogovorili – zahvaljujući  potpori koju je TZ BBŽ dobila od HTZ-a po kandidaturi za natječaj za posebne prezentacije i sajmove,  da  već u ožujku idemo na međunarodni turistički sajam  "Place2 go" u Zagrebu, organizirat ćemo veliku posebnu prezentaciju u Sloveniji, ugostit ćemo ovdje dobitnika nagrade koji je promovirao  ciklo-turizam na Bilogori, predstavnike FIJET-a, Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca u turizmu. Napravit ćemo isto tako još nekoliko prezentacija. Bit ćemo domaćini središnjeg događanja Hrvatske poljoprivredne agencije što se tiče konjičkoga turizma. Pred nama je bogato intenzivno proljeće u kojemu nastavljamo raditi, ne samo na promociji, nego i dalje na edukaciji, kandidaturama na natječaje za ulaganja u turistički sektor a zajednički radimo na i osmišljavanju novih turističkih proizvoda - paketa. Pohvalila bih OPG Viniu koji je već napravio programe i imao 152 grupe organiziranih dolazaka autobusom prošle godine, a upravo smo, u suradnji s HTZ-om, krenuli i s njihovom promocijom  na kamping tržištu Slovenije. Romska kuća imala je preko 50 organiziranih grupa. Treba istaknuti da se u te brojke s ne ubrajaju jednodnevni,  gosti individualci, koji su na seoska turistička domaćinstva dolazili samostalno i u jednome danu su posjetili i više destinacija na našem području. To je put kojim trebamo ići, povezivati kvalitetnim turističkim proizvodima cijelu županiju. Znamo primjerice da i gosti Talijani koji dolaze u Kukavicu ili Na Maleni brijeg s glavnim motivom uživanja u konjičkom turizmu, žele okusiti zdravlje i wellness Daruvarskih Toplica. To je plan i za ovu godinu“, zaključila je Vaniček – Fila.

Dobre turističke rezultate pohvalio je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik TZ BBŽ,  ističući činjenicu kako je više od polovice sredstava uloženih u turizmu ostvareno putem programa i projekata koje je kandidirala naša Turistička zajednica.

„Moram reći da je Turističko vijeće razmatralo rezultate zadnje dvije godine. Istaknuo bih da imamo gotovo udvostručenje, kako dolazaka, tako i noćenja, preko 73.000 noćenja i 22.000 dolazaka.  Ključan je dogovor između privatnog i javnog sektora da zajedno idemo i nastupamo, tako da je županija postala turistički prepoznatljiva. U nekim segmentima turizma postali smo i vodeći u Hrvatskoj. Istaknuo bih konjički turizam gdje smo uz naše tradicionalne adute, kao što su zdravstveni i lovni turizam, napravili veliki iskorak. Treba istaknuti da se pouzdamo i u svoje vlastite snage - financiranje Turističke zajednice preko Županije i prihodima koje dobivaju od boravišne pristojbe i na druge načine. Puno smo poboljšali i našu uspješnost dobivanja sredstava na natječajima temeljem programa koji omogućavaju promociju našega kraja.  Činjenica je da ova županija može reći još puno toga, neovisno o tome što je dvije godine zaredom vodeća u hrvatskom turizmu u trendovima koji su vezani uz turistički segment. U svim tim brojkama ne postoji ono što je možda i najvažnije za kontinentalni turizam, a to su jednodnevni izleti. Tu imamo iznimno visoke poraste. To se vidi po posjećenosti naših manifestacija, po popunjenosti naših OPG-ova. Oni se ne iskazuju u statistici, ali u stvarnosti omogućavaju veliki interes ljudi da se bave time. U prilog tomu ide i najava,  da uz oko 40 OPG-ova,  i u ovoj 2017. godini možemo očekivati oko 10 novih. To je prava poruka. Turizam je budućnost, ali već i sadašnjost našega kraja, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a