• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
25

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA TREBA BITI JEDINSTVENO USLUŽNO PODRUČJE ZA VODOOPSKRBU

Zaključak je to sastanka župana Damira Bajsa s direktorima osam županijskih komunalnih poduzeća i njihovim osnivačima, gradonačelnicima i načelnicima. Sve su to potkrijepili činjenicama i iznijeli ih na konferenciji za novinare.

Ministarstvo poljoprivrede RH objavilo Nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim djelatnostima kojom se definiraju vodoopskrbna područja u Hrvatskoj. Prema Nacrtu većina županija čine samostalna vodna područja, pa i one koje su površinom i brojem stanovnika najmanje. Međutim, Bjelovarsko-bilogorska županija i Koprivničko-križevačka županija su izuzetak, jer prema Nacrtu, te dvije županije čine jedno vodno područje.
Stupanje na snagu takve Uredbe, zbog povećane duljine distribucije, dovest će do povećanja cijene vode za stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije, koji sada plaćaju jednu od najnižih cijena vode u Hrvatskoj. U Koprivničko-križevačkoj županiji cijena vode je veća. Župan Bajs naglasio je da onaj tko donese odluku o usvajanju ove Uredbe, mora preuzeti odgovornost što će stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije staviti u situaciju da plaćaju veću cijenu vode zbog administrativnih promjena. Vodoopskrbi sustav Bjelovarsko-bilogorske županije  i njegova izgradnja u nadležnosti su tvrtke „Bjelovarsko-bilogorske vode“, i stav struke je pripajanje Koprivničko-križevačkoj županiji nema smisla. Tehnološka cjelovitost, neovisnost sustava i samoodrživost sustava razlozi su  koje navodi direktor Dragan Lučić zbog kojih Bjelovarsko-bilogorska županija treba ima jedinstveno uslužno područje. Direktor „Komunalca“ Bjelovar istaknuo je da bi ovom podjelom ušli u zajedničko područje sa županijo koja ima riješen vodoopskrbi sustav i nema potrebe za dogradnjom, a to bi ugrozilo daljnju izgradnju našeg županijskog vodoopskrbog sustava u koji se prema Strategiji razvoja još treba uložiti 413 milijuna kuna.
Bjelovarsko-bilogorska županija, komunalna poduzeća, gradovi i općine stoga će se očitovati Ministarstvu poljoprivrede RH na ovaj prijedlog Uredbe i dati konkretne prijedloge, a oni će se temeljiti na zaključcima sastanka:  
1) Smatramo da građani ne smiju biti žrtve administrativnih podjela i plaćati veću cijenu zbog distribucije vode, tim više što sadašnje stanje zadovoljava potrebe i zakonske norme. 
2) Vodoopskrbni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije od početka je zamišljen i projektiran kao jedinstven i neovisan sustava, a prije petnaestak godina nije bilo vodoopskrbne mreže, tako da ni na koji način nije povezan s onim u Koprivničko-križevačkoj županiji.
3) Vodoopskrbi sustav Bjelovarsko-bilogorske županije, za razliku od Koprivničko-križevačkog ima ishođene sve građevinske dozvole vrijedne više od 205 milijuna kuna, i kao takav jedan je od rijetkih kojega su Hrvatske vode predložile za apliciranje na strukturne fondove Europske unije. S obzirom da Koprivničko-križevačka županija nema takve uvjete za kandidiranje na EU fondove, zbog jedinstvenog vodnog područja, realizacija svih naših napora i ulaganja bi postala upitna i kao i daljnja izgradnja vodoopskrbne mreže na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija za potrebe svojih stanovnika, uz vlastite izvore vode ,koristi izvore s područja Koprivničko-križevačke županije. Napominjemo, da je to uređeno koncesijom prema zakonima RH, s obzirom da je voda kao prirodni resurs nacionalno bogatstvo.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a