• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
22

BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI ODOBREN PROJEKT “UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE FAZA II”

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima te ravnateljima osnovnih i srednjih škola održao je tiskovnu konferenciju i pritom predstavio projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“.

Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno je kandidirala projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ na javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.“.

Tako je i ove školske godine, 2016./2017. osigurano 37 pomoćnika u nastavi za 39 učenika u 12 osnovnih i 6 srednjih škola, koji će pružiti profesionalnu i rehabilitacijsku potporu učenicima za uspješno uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja u sredinu u kojoj žive. Za projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.836.843,95kn, dok je ukupna vrijednost projekta 1.933.519,96kn. Bjelovarsko-bilogorska županija kao prijavitelj i ove godine projekt će sufinancirati s 5%, odnosno sa 96.676,01kn, a partneri su 12 osnovnih, 6 srednjih škola i Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o.

Osim što će se ovim projektom unaprijediti socijalno uključivanje djece i mladih s teškoćama u razvoju u redovit sustav obrazovanja i olakšati im pristup budućem tržištu rada, posao će dobiti i 37 nezaposlenih, mahom mladih osoba.

Županija, ali i ja kao župan zauzeli smo potpuno jasan stav, a to je da školstvo mora biti prioritet u županijskim planovima. Sve ove aktivnosti koje provodimo, moramo imati u vidu dobrobit učenika, a posebice onih s teškoćama u razvoju. To znači da prema standardu koji se provodi u Republici Hrvatskoj, svi oni koji imaju na to pravo, trebaju imati asistenta u nastavi. Prijašnjih godina kroz razne aktivnosti smo to omogućili, ali ove i prošle godine osigurali smo novce putem fondova EU. Ono što je ipak najvažnije, nijedan učenik nije ostao bez asistenta. Pohvalio bih asistente jer to nije jednostavan posao. Veseli me da oni često rade posao i koji im u ugovoru nije zadan, a to znači da oni ne rade samo u školi, često dođu kući i pomažu u pripremi za školu. Stoga možemo vidjeti da postoji posebna povezanost i skrb prema učenicima. Zato bih zahvalio asistentima i nadam se da će svi dobiti posao, rekao je župan, te istaknuo kako je projekt odobren na vrijeme što znači da će svi učenici s teškoćama u razvoju dobiti pomoćnike u nastavi na početku školske godine. Djeca moraju imati prioritet, a djeca s teškoćama u razvoju, moraju imati poseban prioritet, zaključio je župan Bajs.

Podsjetimo kako je  i 2015. godine Županiji odobren projekt „Uz potporu sve je moguće“ koji je omogućio da 48 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama dobiju pomoćnike u nastavi u školskoj godini 2015./2016. Vrijednost projekta iznosila je 1.807.904,48 kn, a Županija kao prijavitelj projekta isti je sufinancirala sa iznosom 5%, odnosno sa 90.397,03 kn, a 16 osnovnih i 7 srednjih škola, te Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije d.o.o., sudjelovali su kao partneri.

Sretni smo što Županija daje podršku u tom projektu i da su sredstva odobrena. Drago nam je što ćemo i ove godine dobiti asistente koji su nam prijeko potrebni. Stoga ćemo ovih dana objaviti natječaj i nadamo se da ćemo dobiti iste asistentice, jer jedna naša asistentica vozi našu učenicu u školu, iz razreda u razred, zajedno s njom prati nastavu, ali isto tako i odvozi je doma, jer je učenica u invalidskim kolicima. To njoj nije posebno plaćeno, zato je to velika briga asistentice prema učenici, ali i postoji suradnja s obitelji. I u ostalim školama učenici su se vezali za svoje asistente, stoga bi svi voljeli da nastavimo suradnju, izjavila je Ivana Gregurić, predsjednica Županijskog stručnog vijeća osnovnih škola, ujedno i ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica.

Zahvalio bih se Županiji što je prepoznala ovaj vid potrebe i što smo konačno uspjeli u kontinuitetu zbrinuti učenike s posebnim potrebama, jer prije ovog projekta snalazili smo se na zaista razne načine. U našim školama ima puno učenika kojima je to potrebno, a s obzirom na te struke imaju specifične zahtjeve koje ti asistenti moraju naučiti i prilagoditi. Mi smo svi izuzetno zadovoljni  i u razgovoru s kolegama mislim da projekt uspješno funkcionira. Što se tiče moje škole, imamo učenika koji ima velika tjelesna oštećenja i potreba, ali imali smo sreću što smo za asistenta izabrali profesora tjelesnog koji s učenikom radi specifične vježbe i došlo je do pomaka na bolje. Također se nadam da ćemo produžiti ugovor našem asistentu jer je učenik na njega naviknuo, rekao je Vojislav Kranželić, predsjednik Županijskog stručnog vijeća srednjih škola, ujedno i ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

U 2014. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je 25, dok je Županija financirala 20 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju putem mjere „Mladi za mlade-pomagači u nastavi“ za što je iz županijskog proračuna izdvojeno 360 tisuća kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a