• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
23

ČEŠKI DIRIGENT JAN BUBAK U DARUVARU

Jan Bubak, češki je dirigent koji trenutno radi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje radeći s najpoznatijim hrvatskim kolegama usavršava svoju glazbenu karijeru.

Posjetio je Češku osnovnu školu Jana Amosa Komenskog, Savez Čeha u RH, Novinsko - izdavačku ustanovu Jednota, susreo se sa manjinskih glazbenicima te boravio u Glazbenoj školi Bruno Bjelinski. Ondje je održao zanimljivo predavanje o svom zanimanju.
Govorio je o statusu kulture i umjetnika, ali i razlikama glazbenog odgoja u Hrvatskoj i Češkoj, te svojim iskustvima iz drugih europskih zemalja u kojima je boravio i u kojima se usavršavao. Hrvatsku je izabrao kao državu svoje daljnje izobrazbe, jer smatra da je pjevanje ovdje na visokoj razini.

Prema riječima dirigenta Bubaka, Hrvatska ima jako puno talentiranih glazbenika koji se nažalost ne mogu afirmirati. Zbog toga su prisiljeni odlaziti u inozemstvo ili ne iskorištavaju maksimalno svoj potencijal. Mladim je glazbenicima poručio da vjeruju u sebe i svoj talent, te da ustraju u ostvarenju svojih snova, jer se uz dobru volju, trud i rad može uspjeti.

Jana Bubaka se dojmila aktivnost češke manjine na ovom području a pohvalio je i inicijativu obilježavanja Godine češke glazbe u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

Uz ostale, gostoprimstvo mu je pružila zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine pružila Tanja Novotni Golubić .


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a