• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Listopad
25

Članovi tima za implementaciju Plana za zdravlje i savjeta za zdravlje o preventivnim aktivnostima

Nakon što je Županijska Skupština Bjelovarsko – bilogorske županije na prošlotjednoj sjednici prihvatila Plan za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije, članovi Tima za implementaciju Plana i Savjeta za zdravlje, na svom redovno okupljanju razgovarali su o planu aktivnosti koje slijede.

Prema riječima koordinatorice Tima doktorice Ivane Ceronja, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije svoje je uobičajene preventivne aktivnosti pojačao novoustrojenim Odjelom za odgoj i obrazovanje koje je školskim ustanovama na području Županije ponudilo niz zdravstvenih tema s kojima treba upoznavati školarce. Održan je Akcijski tjedan o prekomjernoj težini, mjerenjem tlaka građanima, šećera i indeksa tjelesne mase u Bjelovaru je obilježen Dan srca, Liga za  borbu protiv raka u povodu Mjeseca borbe protiv raka tradicionalno je organizirala prodaju jabuka na gradskoj tržnici. Preko medija i letaka na javnim mjestima građani su pozvani da sve savjete u vezi zdravlja potraže u Zavodu za javno zdravstvo koje je novoustrojenim Odjelom otvorilo vrata i postalo mjesto za savjetovanje o zdravlju.

Članovi Savjeta za zdravlje prihvatili su prijedlog preventivnih programa obiteljskih liječnika koji će biti usklađen sa zdravstvenim prioritetima Bjelovarsko – bilogorske županije i programima koji se provode na nacionalnoj razini. Na području palijativne skrbi, prema riječima mr.sc. Ivana Šklebara, dr.med. nastavlja se izobrazba medicinskog osoblja. Prema dosadašnjim dogovorima četverodnevni tečaj bit će organiziran u proljeće 2012. godine, a na prijedlog ravnateljice Doma za psihički bolesne odrasle osobe Jasmine Radojčić održat će se u prostoru toga Doma. Zamjenik župana Alen Baščevan predložio je aktivnosti kojim bi se osvijestila važnost zdrave prehrane u vrtićima. Članica Tima i patronažna sestra u mirovini Dragica Vodvarka, istaknula je dobar primjer vrtića u Grubišnome Polju kojega bi trebalo predstaviti ostalim vrtićima. Ta predškolska odgojna ustanova u suradnji s gradom Grubišno Polje, koji je nadležan za rad vrtića, osigurala je zdravu i uravnoteženu  prehranu za djecu s puno voća i povrća, te bez namirnica s industrijskim dodacima. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vesela Trnski  predstavljanje tog modela preložit će za jedan od sljedećih kolegija župana s gradonačelnicima i načelnicima, budući da su jedinice lokalne samouprave te koje financiraju rad vrtića.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a