• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Ožujak
2

Dan civilne zaštite obilježen u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji

Dan civilne zaštite u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji obilježen je zajedničkom sjednicom Stožera zaštite i spašavanje i Zapovjedništva civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije.

U Hrvatskoj se taj dan obilježava prema odluci Vlade RH od 22. ožujka 1992. Godine. Odluka je donijeta u skladu s rezolucijom Generalne skupštine Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu od 18. prosinca 1990., kojom je 1. ožujak svake godine određen za obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite, prema Statutu Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu.
Kako se na sjednici u Športsko – rekreacijskom centru „Kukavica“ čulo, tijekom Domovinskog rata ustroj civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije učinkovito je provodio niz mjera zaštite i spašavanja: sklanjanja pučanstva, zamračivanja, otklanjanja zaostalih minsko-eksplozivnih naprava, zbrinjavanja pučanstva, protupožarne zaštite, zbrinjavanja životinja i provođenja asanacije terena. Kroz različite oblike aktivnosti na prostoru Županije, u radu Civilne zaštite sudjelovalo je 1700 pripadnika. Pri tome je bilo i žrtava: prilikom akcije zbrinjavanja stoke u okolici Grubišnog Polja poginuo je jedan pripadnik civilne zaštite, a četvorica su ozlijeđena. Pripadnik ekipe pirotehničara je ozlijeđen u siječnju 1996. godine u okolici Šibenika prilikom razminiranja terena. Za postignute rezultate u provođenju mjera zaštite i spašavanja od Predsjednika Republike i Republičkog stožera civilne zaštite 1992. godine pohvaljene su postrojba za asanaciju općine Bjelovar i veterinarska postrojba općine Grubišno Polje.
Bilo je riječi o ustroju civilne zaštite od 1994. godine kada je premješten je iz Ministarstva obrane RH u Ministarstvo unutarnjih poslova. Tijekom devedesetih postrojbe civilne zaštite Policijske uprave Bjelovarsko bilogorske bile su angažirane na prostoru cijele Hrvatske: pirotehničari na aktivnostima razminiranja, postrojbe za asanaciju i spašavanje životinja na provođenju zbrinjavanja životinja i asanacije terena na području oslobođenom akcijama “Bljesak” i “Oluja”, te vatrogasne postrojbe u nekoliko navrata na gašenju požara u Dalmaciji, 1996. godine u Šibenskoj, 1997. u Splitsko-dalmatinskoj, te 1998. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tijekom akcije “Oluja” obavljen je prihvat veće grupe izbjeglica iz Nuštra, koja je u dva objekta u Bjelovaru boravila tri tjedna.
Zakonom o zaštiti i spašavanju početkom 2005. godine poslovi zaštite i spašavanja izmješteni su iz Ministarstva unutarnjih poslova u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.
Prezentirajući aktivnosti Područne uprave zaštite i spašavanja Bjelovar, pročelnik Marijan Radoš naglasio je da su aktivnosti razvijanja sustava zaštite i spašavanja na području Županije posljednjih godina usmjerene su na poticanje i koordinativne aktivnosti kako bi se u jedinicama lokalne i područne samouprave izradile procjene ugroženosti i planovi zaštite i spašavanja. Obavlja se kontinuirana provjera spremnosti žurnih službi i drugih pravnih osoba od značaja za zaštitu i spašavanje - provođenjem vježbi, ustrojavanjem i održavanjem zborovanja povjerenika i postrojbi civilne zaštite opće namjene, edukacijom školske djece u području zaštite i spašavanja. Razvija se suradnja sa stožerima zaštite i spašavanja lokalne i regionalne samouprave, humanitarnim organizacijama i udrugama, održavanje skloništa i planiranje njihove izgradnje, te opremanje postrojbi i održavanje opreme i sredstava civilne zaštite.
Župan Miroslav Čačija svim pripadnicima Područnog ureda i civilne zaštite čestitao je njihov Dan, te dodao da će Županija kao i do sada maksimalno sudjelovati u svim aktivnostima razvijanja sustava zaštite i spašavanja na području županije usmjerenim na poticanje i koordinativne aktivnosti kako bi jedinice lokalne i područne samouprave imale što detaljnije procjene ugroženosti i planovi zaštite i spašavanja,

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a