• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
25

DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, župan Damir Bajs sa suradnicima primio je članove Odbora Društva crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s predsjednicom Karmelom Caparin i ravnateljicom Crvenog križa BBŽ Melitom Lozinom te jubilarne darivatelje krvi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj provedena je u 25. listopada 1953. u Željezari Sisak i otada se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Tom prilikom potrebno je zahvaliti se svim humanistima i dobročiniteljima koji se rado odazovu na plemenitu akciju Crvenog križa – darivanja krvi, čime spašavaju brojne živote.

„Darivanje krvi je jedna plemenita gesta koju su neki ponovili čak 125 puta kroz niz godina. Ustrajali ste u tom naumu i hvala vam na tome, jer brojni životi često ovise upravo o darivateljima krvi. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja zapravo nema problema s dobivanjem krvi, čak i kada su hitne situacije u pitanju. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ne čestitam samo vama koji ste ovdje, već svim onim osobama koje nesebično daruju krv. Dakle, ženama, muškarcima, mladima, starima. Na ovaj način svi dobrovoljni darivatelji krv na sebe su preuzeli obavezu osiguravanja zaliha krvi za najpotrebitije. Darivanje krvi naravno nije jedina aktivnost koju Crveni križ provodi. Mnogo ih je i redovito se odrađuju.“, rekao je  župan Bajs.

„Na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi se okupljamo, razgovaramo i govorimo koliko je puta koji darivatelj dao krv. Ne smijemo zaboraviti ni one, koji nažalost zbog svojih godina više krv ne mogu darivati, ali su to redovito činili kada su mogli. To su ljudi s velikom dušom i velikim srcem. Danas se jedino krv, kao ni krvni derivati, ne mogu proizvesti. U Hrvatskoj je krv pet puta zdravija, nego što je to u europskim zemljama, što se tiče prijenosa bolesti putem krvi, kao što su AIDS, hepatitisi, zika virus i slično. U svijetu je samo ¼ populacije krv dostupna na ovaj način, dok drugi krv dobivaju preko banaka krvi, rođaka, prijatelja. Ovi podaci bi trebali biti dobar motiv za mlade darivatelje, jer je populacija darivatelja sve starija. Mi svakako možemo biti zadovoljni, jer u ovom trenutku nema nedostatka krvi, a nikada ga praktički nije ni bilo.“, naglasila je predsjednica županijskog DCK dr. Karmela Caprin, te nadodala kako se na razini Hrvatske prikupi oko 160 tisuća doza krvi, što je tri i pol darivatelja na sto stanovnika. Od toga je 30% žena darivatelja, a 70% muškaraca.

„Ovo je prigoda zahvaliti svim humanistima i dobročiniteljima. Do današnjeg dana na području županije prikupljeno je 5093 doze krvi. Najveća društva u našoj županiji, dakle Daruvar i Bjelovar, još će do kraja godine imati akcije darivanja. S time očekujemo oko šest tisuća prikupljenih doza na godišnjoj razini. Time možemo biti itekako zadovoljni. I dalje apeliram na građane, ali i na medije da u svojim sredinama promoviraju i potiču darivanje krvi. Ponosna sam što u svome poslu imam priliku sretati ljude kao što su darivatelji koji oplemenjuju, drugima daju nadu i nesebično pružaju pomoć.“ rekla je Melita Lozina, ravnateljica Društva crvenog križa BBŽ, ujedno ravnateljica i Gradskog društva crvenog križa Garešnica.

Bila je ovo prilika da se zahvali jubilarnim darivateljima krvi s područja naše županije, koji su dobrovoljno darovali krv 100 i 125 puta, te na taj način zasigurno pomogli našim sugrađanima.

„Krv sam dao sto puta. Na vađenju krvi sam bio prošloga petka zajedno sa svojim sinom, ali on ima tek četiri godine, pa je krv vadio zbog analize bolesti. Inače radim u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar. Potaknuo sam i svoje učenike na darivanje. Krajem školske godine ih se odazove negdje šest, sedam. Nadam se da će se taj broj povećati. Ja sam sa darivanjem krvi isto tako krenuo još u srednjoj školi. Mislim da bi bilo u redu da mladi već u toj dobi stvore naviku darivanja. Pozivam sve da se odazovu akcijama darivanja, kako zalihe ne bi padale, već rasle.“, rekao je Tomislav Cug, jubilarni darivatelj krvi.

Inače, krv mogu darovati zdrave osobe od 18 do 65 godina i to, žene tri puta godišnje, a muškarci četiri puta godišnje.  Također, u Republici Hrvatskoj dobrovoljni darivatelji krvi imaju pravo na plaćeni dopust 1 slobodan dan, te pravo na besplatno dopunsko zdravstveno  osiguranje imaju žene koje su darovale krv više od 25 puta, odnosno muškarci koji su darovali krv više od 35 puta.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a