• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Veljača
22

DAN MATERINJEG JEZIKA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Daruvaru i Končanici obilježen je Međunarodni dan materinjeg jezika i to olimpijadom iz češkog jezika u Osnovnim školama u Daruvaru i Končanici.

Osnovna ideja obilježavanja Međunarodnog dana materinjeg jezika je provjera znanja i usavršavanje češkog jezika kroz igru i stvaralaštvo, te senzibiliziranje učenika  i  javnosti sa važnošću očuvanja češkog jezika na ovom području. Sudjelovanje u projektu omogućava djeci razvijanje komunikacijskih vještina i kreativnosti, te je to jedan od načina da  upoznaju i cijene vlastitu kulturu. UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom  materinjeg jezika s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

U spomenutom natjecanju sudjelovalo je stotinjak učenika u dvije dobne kategorije od trećeg do osmog razreda. Voditeljica olimpijade je bila učiteljica iz Češke Republike, Nad′a Sviderková, koja je Olimpijadu osmislila, te djeci pripremila zabavne zadatke na češkom jeziku.

Proglašenju pobjednika i  dodjeli diploma nazočili su : Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH, Marija Valek, ravnateljica Češke osnovne škole J.A.Komensky, Jaromir Vrabec , ravnatelj Češke osnovne škole Josefa Ružičke , Nada Sviderková, - učiteljica iz Češke republike - voditeljica Olimpijade, te Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana BBŽ iz redova češke nacionalne manjine. Tanja Novotni Golubić pripremila je učenicima prezentaciju o značaju materinjeg jezika. U ovom su projektu sudjelovale češke osnovne škole: Češka osnovna škola  Jan Amos Komensky Daruvar , Češka osnovna škola  Josefa Ružičke Končanica,   učiteljica iz Česke Republike Nad′a Sviderkova  te Novinsko izdavačka ustanova Jednota Daruvar, koja je grafički pripremila zbirke zadatka .

Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi 6.287 deklariranih Čeha, a 70% ih se izjasnilo da im je materinji jezik češki. Jedan od glavnih ciljeva češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj je upravo očuvanje češkog jezika koji se govori na ovom području. Navedeno natjecanje organizira se na inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije koja ga financijski i podržava.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a