• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
15

DAN OPĆINE ŠTEFANJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je na svečanom obilježavanju 24. obljetnice Općine Štefanje. Dan Općine Štefanje tako je obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj je načelnik Ivo Emić naglasio što se sve radilo u prethodnoj godini na području općine Štefanje, ali i kakvi su planovi za budućnost ovog kraja.

Inače, ova godina je značajna za općinu Štefanje jer se ujedno obilježava i 250. godišnjica školstva, te će se uskoro slaviti i 777. obljetnica postojanja crkve u tom kraju.

„U razdoblju od sljedećih pet godina pokušat ćemo privući što više novca iz europskih i nacionalnih fondova te ministarstava, a već sada imamo pripremljen niz kvalitetnih projekata. Uz razvoj gospodarstva i poljoprivrede, osobit naglasak stavili smo na turizam. Također, pripremili smo i dva važna veća projekta, a to su izgradnja vatrogasnog centra i asfaltiranje jedine preostale značajne ceste koja za sada nema asfalt prema naselju Ive. Aplicirali smo i na projekt „Zaželi“ i cilj nam je zaposliti osam osoba na 24 mjeseca.“, rekao je načelnik Ivo Emić, te se osvrnuo na ono što je napravljeno u prošloj godini. „Završili smo društveni dom u Štefanje Brijegu, započeli s uređenjem društvenog doma u Lamincu, gdje smo završili uređenje vatrogasnog doma. Asfaltirali smo i pet ulica na području općine, uredili desetak kilometara nerazvrstanih cesta. Također, prije nekoliko godina počeli smo s isplatom poticaja za novorođenu djecu od tisuću kuna, a od lani sufinanciramo nabavku školskih knjiga za osnovnoškolce sa 500 kuna. Svaki srednjoškolac koji prođe s vrlo dobrim i odličnim nagrađuje se sa po tisuću kuna, a toliko godišnje dobivaju i svi studenti iz Štefanja.“, pojasnio je načelnik.

Također, na svečanoj sjednici moglo se čuti kako unazad pet godina, na području općine Štefanje, broj djece raste. Tako je posljednjih godina u prvim razredima bilo između 8 i 12 učenika, a u posljednjih pet godina, broj učenika je porastao na više od 20 učenika godišnje.

„Općina Štefanje ima staru tradiciju i to jednu od najstarijih u ovom kraju. To se pokazuje i danas, jer općina ima jako razvijen život, velik broj udruga, aktivnosti, sporta i to je bitno. Veseli me i da smo zajedno bili na otvorenju objekta u poslovnoj zoni, riječ je o klaonici za preradu mesa, a nama kao stočarskoj županiji upravo to i treba. Čestitam na svemu što ste napravili dosada i nadam se da vam je Županija uvijek bila partner, na obnovi cesta, vodooprskbi, na nizu događanja i investicija. Također, u okviru obljetnice školstva koje imate, potpisali smo ugovor o energetskoj obnovi OŠ Štefanje, što će zasigurno doprinijeti boljem mjestu za rad profesora i učenika. Isto tako, u pripremi je i projekt za područnu školu, čime bi zaokružili obnovu školstva na ovom području.“, rekao je župan Damir Bajs.

Na samom kraju svečane sjednice, zaslužnim mještanima podijeljena su priznanja za doprinos zajednici, a među njima našao se veliki broj poljoprivrednika, mladih i vatrogasaca.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a