• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Siječanj
31

DARUVARSKI SREDNJOŠKOLCI NAJBOLJI

Na inicijativu i u suradnji s Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Ekonomska i turistička škola iz Daruvara na međunarodni natječaj kandidirala je projekt „Slatki suveniri“ te osvojila glavnu nagradu na turističkom sajmu „Alpe- Adria“ koji se održavao od 28. do 31. siječnja 2015. u Ljubljani.

Međunarodni stručni ocjenjivački sud na čelu s prof.dr. Janezom Bogatajem  projekt „Slatki suveniri“ - inovativnu ponudu medenjaka i čokolade sa simbolima grada Daruvara, izabrao je najboljim u konkurenciji 18 kandidiranih projekata  za izvrsnost i kvalitetu u turizmu u Alpe-Jadran regiji, na temu suvremene interpretacije kulturne baštine  lokalnih i regionalnih jela. Riječ je o medenjacima  sa sloganom „Kolačić života i sreće“ spravljenima po starinskoj, autohtonoj recepturi,  te o  čokoladicama „Čokodar“ sa simbolima grada - ždralom s gradskog grba i listom starog stabla ginka bilobe, drugog po starosti u Europi, koji su pretočeni u „Slatke suvenire“.

Na svečanosti otvorenja Alpe-Adria  sajma  laureatima je nagradu dodijelio slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek u društvu gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, a čestitati im je došla  i veleposlanica Republike Hrvatske u Sloveniji, Vesna Terzić.
Na  dodjeli glavne nagrade  „Alpe Adria Jakob Award 2015“u Ljubljani bili su ravnateljica Ekonomske i turističke škole u Daruvaru, Dinka Ivanović s profesoricama i učenicama koje su sudjelovale u projektu,  direktorica TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Vaniček- Fila te direktorica TZ Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković.

O inovativnom turističkom projektu „Slatki suveniri“ i njegovu međunarodnom uspjehu te važnosti za turizam Bjelovarsko-bilogorske županije bilo je riječi i na konferenciji za novinare koja je održana u daruvarskoj Ekonomskoj i turističkoj školi.

Župan Damir Bajs, koji je ujedno i predsjednik TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, tom je prigodom čestitao učenicima i nastavnicima te istaknuo da dobivanje glavne nagrade „Alpe Adria Jakob Award 2015“ u oštroj konkurenciji niza drugih  turističkih proizvoda, pri čemu je ocjenjivački sud naglasio da je upravo inovativnost mladih ljudi bila ključna za dobivanje nagrade, dodatno promiče, kako turizam Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije, tako i cijele Hrvatske. Dodao je kako se tu svakako neće stati, nego upravo obratno, da je to početak jednog opsežnijeg rada na promociji daruvarske pa time i županijske turističke ponude.
U ime Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je incirala  i zajednički sa školom i ravnateljicom Dinkom Ivanović, kandidirala projekt na međunarodni natječaj, direktorica Jasna Vaniček-Fila naglasila  je kako su  „Slatki suveniri“ izvrstan primjer
osmišljavanja i kreiranja nove i inovativne turističke ponude uvažavajući baštinu, kulturnu povijest ovoga kraja. Usto, i sam naziv ovog  posebnog daruvarskog medenjaka je „Kolačić života i sreće“, što Daruvaru koji se promovira sa sloganom „Grada koji voli život“ daje još jednu, slatku, novostvorenu prepoznatljivost.

Učenicima i nastavnicima Ekonomske i turističke škole na trudu i kreativnosti čestitao je i gradonačelnik Daruvara i predsjednik tamošnje TZ, Dalibor Rohlik, a da je riječ o proizvodu koji odlično prezentira tradiciju te će se plasirati i kroz suvenirnicu i druge subjekte u turizmu, kako bi gosti iz ovog kraja ponijeli i okuse, istaknula je direktorica TZ Daruvar-Papuk, Ivana Plažanin Vuković.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a