• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
20

DOVRŠENJE ŠKOLSKO-SPORTSKE DVORANE U VELIKOJ PISANICI PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ DA SE GRAĐEVINA IZGRAĐENA DO I. FAZE DOVRŠAVA PROJEKTOM JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio je projekt Javno-privatnog partnerstva vezan uz škologradnju „BBŽ – škole“ u Velikoj Pisanici. Naime, projekt Javno-privatnog partnerstva obuhvaća i dovršenje školsko-sportske dvorane u sklopu Osnovne škole u Velikoj Pisanici. Predstavljanje projekta bila je i prilika da ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivana Gregorić potpiše ugovor o Programskom zadatku za projekt dovršenja školsko-sportske dvorane. Nakon prezentacije projekta župan Bajs u društvu načelnika Općine Velika Pisanica Fredija Palija i ravnateljice OŠ Velika Pisanica Ivane Gregorić obišao je nedovršenu školsko-sportsku dvoranu u sklopu tamošnje Osnovne škole.

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno je u najvećem projektu škologradnje u Hrvatskoj, a riječ je o projektu Javno-privatnog partnerstva „BBŽ – škole“. On podrazumijeva izgradnju 11 objekata među kojima i dovršenje tri školsko-sportske dvorane među kojima je i one u Općini Velika Pisanica. Naime, preuzimanjem kormila Bjelovarsko-bilogorske županije, župana Bajsa u lipnju 2013. između ostalog dočekale su i dvije školsko- sportske dvorane na kojima je završena I. faza radova u Velikoj Pisanici i Hercegovcu, dok je za školsko-sportsku dvoranu u Dežanovcu postojala projektna dokumentacija za izgradnju.

Kako bi dvorane dovršili i stavili u funkciju prvotno je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Regionalna razvojna agencija izradila Studije predizvodljivosti vezane uz gradnju dvorana. Potom je  preko Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Županija izgradnju dvorana kandidirala na Infrastrukturni projekt za Europski fond za regionalni razvoj. No, iz nadležnog Ministarstva u ožujku ove godine stiže odgovor  kako Europska unija više ne financira projekte u osnovnom školstvu, a time ni gradnju školsko-sportskih dvorana.

Drugi način rješavanja  izgradnje i dovršetka dvorana tako se pronašao u projektu Javno-privatnog partnerstva. Budući da je riječ o dvoranama koje ulaze u nad standard prema pravilima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Županija se primila izrade novih projekata sa smanjenim troškovima dovršenja spomenutih objekata. Tako su troškovi dovršetka dvorane u Velikoj Pisanici s 9.693.058,80 kuna smanjeni na 6.369.424,23 kuna, a pri tom je zadržan isti broj kvadratnih metara prostora – 2.604.19 četvornih metara.  I u konačnici uspjelo se gradnju dvorana uvrstiti u projekt Javno-privatnog partnerstva. To je prvi slučaj u Hrvatskoj da su građevine dovedene do  I. faze radova uvrštene u projekt Javno-privatnog partnerstva.

Model Javno-privatnog partnerstva je jedini način da se školsko-sportske dvorane dovršene do pola u nad standardu i dovrše. Podsjetimo, s poludovršenim projektom gradnje dvorana  stalo se prije šest godina i ukoliko se uskoro ne krene u gradnju i njihov dovršetak mogle bi postati promašene investicije.

Dovršetkom trodijelne školsko-sportske dvorane i spojnog hodnika sa školskom zgradom u OŠ  Velika Pisanica stvorili bi se uvjeti za jednosmjenski rad, a 224 učenika, koliko ove školske godine pohađa tu osnovnu školu, dobilo bi i adekvatan prostor za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Prilikom izgradnje objekta velika pažnja posvetit će se i energetskoj učinkovitosti. Spomenuti projekt dovršenja školsko-sportske dvorane u Velikoj Pisanici podržava i sama Općina koja je do sada pomogla kupnjom i osiguravanjem zemljišta na kojem se dvorana gradi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a