• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
15

ELEKTRONSKO PRAĆENJE LEGALIZACIJE

Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prezentirali su računalni program za praćenje provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Ovaj program je, osim Ministarstvu, namijenjen i područnim i lokalnim upravnim odjelima nadležnim za izdavanje akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja.

U program će se upisivati izvršna rješenja. Kako bi se uštedjelo na vremenu, podatke će u program unositi administrativno osoblje obučeno za unošenje podataka.  Podatci koji se unose u program spadaju u četiri kategorije: podatci o podnositelju zahtjeva, o građevini, o naknadi  i podatci o izrađivaču dokumentacije.
Za korištenje programa potrebni su korisničko ime i lozinka, a oni se dobiju kada se kontaktira Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Potrebno je podatke o imenu i prezimenu osobe zadužene za predmet, njegovoj mail adresi i broju mobitela, gradu i adresi stanovanja poslati  na mail adresu: alen.cengic@mgipu.hr  . Aplikaciji će se moći pristupiti putem linka: legalizacija.mgipu.hr
Program je bitan kako bi baze podataka stvorene pomoću njega lokalnoj samoupravi omogućile uvid u ono što se događa na njezinom području i da se izbjegne gomilanje papirologije. Uvid u program će imati nadležna i zainteresirana upravna tijela uključujući županije, gradove i općine, a djelomično će biti dostupan i preko Interneta najširoj javnosti.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima oko 24.000 zaprimljenih predmeta za čije bi rješavanje redovitim putem trebalo desetak godina, a Županija to planira riješiti za 2,5 godine. Za to su već poduzeti koraci, dio zaposlenika Županije  je preraspoređen na poslove legalizacije, a raspisan je i natječaj kako bi se zaposlili djelatnici koji nedostaju.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a