• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Studeni
12

Europski ulagači pokazali ineteres za Daruvarske toplice i termalne izvore u Velikoj Cigleni

Župan Miroslav Čačija, predsjednik Županijske komore Zlatko Kufner i zamjenik župana Krešo Jelavić, na konferenciji za novinare izvijestili su javnost o susretima i razgovorima koje su vodili tijekom službenog boravka u Bruxellesu od 8 do 10. studenoga ove godine.

             Posjet i predstavljanje Bjelovarsko-bilogorske županije organizirani su u suradnji s Predstavništvom Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu. Osim prikaza Županije u cijelosti, predstavljeni su pojedinačni investicijski programi Bjelovarsko – bilogorske županije, razgovaralo se s potencijalnim partnerima, a posjećene su neke od institucija EU. Poslovnu delegaciju od 22 člana sačinjavali su gospodarstvenici i predstavnici područne i lokalne samouprave na čelu s županom Miroslavom Čačijom i predsjednikom ŽK Bjelovar Zlatkom Kufnerom.
Prvog dana posjeta delegacija je započela posjetom Misije RH pri EU. Branko Baričević, šef Misije, pozdravio je inicijativu predstavljanja u Bruxellesu i naglasio važnost prisustva u Bruxellesu koji je najveće diplomatsko središte nakon Washingtona i u kojem djeluju sve nacionalne države, regije i udruženja kroz svoja predstavništva, zastupajući vlastite interese, pojedinačno ili udruženi.
U Odboru regija, članovima delegacije predstavljena je strukturu i funkcioniranje Odbora te njegova uloga za regije u europskom kontekstu. Odbor regija je savjetodavno tijelo europskih institucija čije mišljenje se mora konzultirati prije donošenja odluka o temama koje se odnose na razvoj regija i kvalitetu života u njima.
S obzirom na značaj geotermalnih izvora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u popodnevnim je satima organizirana i posjeta Europskom vijeću za geotermalnu energiju. Vijeće je, kao i nekoliko drugih europskih udruga obnovljivih izvora energije, smješteno je u tzv.„energetskoj kući“, 140 godina starom zdanju u kojem je integrirana koncepcija korištenja energije iz obnovljivih izvora.
Drugog dana posjete, zainteresiranoj su publici u prostorijama predstavništva HGK predstavljeni gospodarski i investicijski potencijali županije. Na radionici je uvodno o suradnji Belgije i Hrvatske govorio g. Boris Grigić, Veleposlanik RH pri Kraljevini Belgiji, g. Wouter van Gulck, direktor Federacije belgijskih komora, te gđa. Dragica Martinović, direktorica predstavništva HGK u Bruxellesu. Gđa Martinović se posebno pozitivno osvrnula na odličan sastav županijske delegacije koja obuhvaća sve relevantne dionike regionalne i lokalne vlasti, predstavnike gospodarstva i privatnog sektora.
Opću sliku županije izložila je Ana Rajčević iz Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko – bilogorske županije u kojoj se dao pregled trenutnog stanja i vizija daljneg razvoja županije.
O investicijskoj klimi u Republici Hrvatskoj prisutne je informirala Mira Lepur iz Hrvatske gospodarske komore.
Gđa Lalić ispred tvrtke Geoen d.o.o. predstavila je ambiciozni projekt izgradnje geotermalne elektrane na Velikoj Cigleni u blizini Bjelovara. Projekt bi u svojoj konačnici trebao imati dalekosežne utjecaje na razvoj cijele županije, a o čemu svjedoči i činjenica da se i sam grad Bjelovar priključio njegovom razvoju, te zagovara ostvarenje projekta, kako ispred vlade RH, tako i europskih aktera. Vrijednost projekta u početnoj fazi iznosi 25 milijuna eura, a do sada je uloženo 12,5 milijuna eura.
Projekte vezane za investicijska ulaganja u Daruvarske hotele „Aqueae Balissae“, „Dvorac Janković“ i „Rimska šuma“  europskoj publici predstavio je ispred grada Daruvara, g. Mario Šerić , direktor konzultantske tvrtke Marcon d.o.o. Hoteli s ukupnim kapacitetima od 450 hotelskih soba, za koje je procjenjeno ulaganje od 35 - 40 milijuna eura, nalaze se na zemljištu u vlasništvu grada Daruvara, koje se potencijalnim partnerima nudi na dugotrajnu koncesiju.
Marcel Medak ravnatelj specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Daruvarske toplice“ predstavio je plan daljnjeg razvoja bolnice te naglasio potrebu izgradnje novog bolničkog paviljona investicijske vrijednosti od okvirnih 4 milijuna €. Uz projekt izgradnje paviljona Daruvarske toplice će prionuti obnovi već postojećih objekata za koje će se financiranje nastojati osim iz vlastitih osigurati i iz vanjskih izvora financiranja, odnosno pretpristupnih ili budućih kohezijskog ili strukturnih fondova.
Uz projekte iz Hrvatske, predstavila se i belgijska tvrtka Aqualis, javno belgijsko poduzeće koje broji 28 članica od kojih 20 belgijskih općina smještenih na administrativnom području regije Viviersa. J.P. Mawet, direktor tvrtke te ujedno i zamjenik gradonačelnika grada Disona opisao je način na koji je uspostavljanje turističkih wellness i spa objekata u gradu Spa u Belgiji utjecalo na razvoj cjelog jednog područja te doprinjelo brendiranju i grada i regije kao SPA – regije.
Predstavljeni razvojni projekti privukli su veliki interes i pozitivne ocjene prisutnih iz privatnog i javnog sektora, okupljenih na prezentaciji
Nakon radnog ručka na kojem su prisutni imali priliku i za poslovne razgovore program je nastavljen s predavanjim o ključnom politikama EU od interesa za županiju.
Tako su predstavnici Europske komisije predstavili politike EU za područja turizma, energije, poduzetništva, regionalnog razvoja i istraživanja. Izuzetno bogat i informativan program radionice završio se predstavljanjem dvaju regionalnih predstavništava u svrhu razmjene najboljih praksi. Tako su svoj rad u predstavljanju svojih regija u Bruxellesu i koristi koji iz toga proizlaze izložili predstavnik Zapadne panonske regije, Tamas Kocsondi te Gustavo Martiniéa kao predstavnik španjolske regije Valencija s bogatim iskustvom u prijavi projekata i na područjima razvoja turizma, ekoloških inovacija te upravljanja vodenim resursima i otpadom.
Mathieu Hoeberirigs iz opće uprave EK za Poduzetništvo i industriju govorio je o sektoru turizma, problemima i izazovima na europskoj razini; Adina Georgescu ispred Opće uprave EK za Energiju predstavila je europske politike vezane za obnovljive izvore energije; Marko Curavić iz Opće uprave EK za Poduzetništvo i Industriju predstavio je europske politike te programe podrške za poduzetnike; Sabine Germe iz Opće uprave EK za Regionalni razvoj predstavila je europske regionalne politike i IPA fond a Anna Mangini dala je pregled mogućnosti financiranja istraživanja provedenih od strane MSP-a.
Druženje koje je uslijedilo nakon radionice nastavilo se do kasnih popodnevnih sati, a iznimno dobra posjećenost te uspjeh cjelog događaja reflektirali su se na dogovaranje suradnje na zajedničkom razvoju projekata kao i dogovorenim posjetama pojedinaca subjektima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a