• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Veljača
28

Godišnja skupština Udruge malih sirara Bil - Sir

Godišnja izvještajna skupština Udruge BIL - SIR ponovno je aktualizirala brojne teme s kojima se susreću mali proizvođači sira Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sudionike skupštine, na samom je početku pozdravio župan Miroslav Čačija, te je istaknuo da su mali proizvođači svježeg sira tradicija i prepoznatljivost ovoga kraja. Bjelovarsko-bilogorska županija stoga će i dalje podupirati rad Udruge i članovima omogućavati nastupe na brojnim sajmovima hrane u cijeloj Republici Hrvatskoj.
Predsjednica udruge Nada Bajević zahvalila je županu na dosadašnjoj pomoći i naglasila da su zahvaljujući financijskoj pomoći županije svi članovi udruge završili tečaj za zanimanje mljekar-sirar, što je značajan doprinos njihovom stalnom usavršavanju u daljnjoj proizvodnji sireva.
Glavna tema skupštine bila je stanje na tržnicama u RH i problemi s kojima se susreću mali proizvođači svježeg sira. Uz predsjednicu udruge, o aktivnostima i potrebama malih proizvođača izvijestili su: potpredsjednik Božidar Petolas i stručna tajnica Darija Marković.
Sudionici rasprave su istaknuli su da je ovo Udruga malih proizvođača svježih sireva što je izuzetno duga tradicija našeg kraja, te da oni ne žele biti konkurencija mljekarskoj industriji i velikim proizvođačima. Također su se složili da je zakonska regulativa dosta nerazumljiva i da se zakonski propisi različito provode u ostalim krajevima RH. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su izuzetno zadovoljni s provedbom zakonskih propisa i suradnju s veterinarskom inspekcijom.
Na poziv županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo i lovstvo na skupštini Udruge bili su predstavnici Zagrebačkog Velesajma. Organizirana je prigodna degustacija proizvoda članova Udruge BIL - SIR, a razgovaralo se o nastupima naših sirara na priredbama koje organizira najveći Zagrebački velesajam.
Udruga BIL-SIR na svojoj skupštini potaknula je članove na borbu za održanje svog položaja na tržištu i unutar Europske Unije, unatoč brojnim preprekama koje će im stajati na putu.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a