• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
26

KADROVSKA POPUNJENOST, BOLJA FINANCIJSKA KONSTRUKCIJA I GRADNJA NOVE ZGRADE OB BJELOVAR PRIPRITETI RADA U NAJVEĆOJ ZDRAVSTVENOJ USTANOVI U BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima kao predstavnik osnivača održao je radni sastanak s ravnateljstvom Opće bolnice Bjelovar na čelu s v.d. ravnateljem Allouchem Alijem i njegovim suradnicima, a vezan uz aktivnosti oko rada bolnice i zdravstvene skrbi naše najveće zdravstvene ustanove u županiji. Teme sastanka bile su:

1. Kadrovska popunjenost Opće bolnice Bjelovar
2. Financijsko stanje Opće bolnice Bjelovar
3. Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

1. Kako bi se bjelovarska Opća bolnica kadrovski popunila poduzetno je niz mjera i aktivnosti.
a) Raspisan je natječaj za liječnike specijaliste iz ginekologije i radiologije te natječaj za liječnike pripravnike temeljem odobrenja Ministarstva zdravlja i Bjelovarsko-bilogorske županije. Na raspisane natječaje javio 1 specijalista iz ginekologije te 10 liječnika pripravnika. Liječnicima specijalistima stavilo se na raspolaganje mogućnost korištenja stana.
b) Upravno vijeće Opće bolnice Bjelovar u pripremi je Pravilnika o stručnom obrazovanju i usavršavanju djelatnika OB Bjelovar prema kojemu će bolnica u najvećoj mjeri preuzeti troškove, sukladno naputku Ministarstva zdravlja, vezane uz stručno usavršavanje koje podrazumijeva odlazak na kongrese te stručna predavanja i seminare. Odlazak na stručna usavršavanja liječnicima specijalistima je neophodan u smislu prikupljanja bodova koji su potrebni za produženje licence, što je ujedno i zakonska obveza. Za sada je takva praska bila djelomično provedena, a dio liječnika nalazio je druge načine financiranja usavršavanja, što se sada novim Pravilnikom želi izbjeći, a sam Pravilnik koji će omogućiti našim liječnicima dodatno usavršavanje stupiti će na snagu s 1.1.2017. godine.

2. Kada govorimo o financijskom stanju Opće bolnice Bjelovar utvrđeno je kako će ravnateljstvo bolnice kroz niz mjera i aktivnosti i daljnjoj suradnji s HZZO-om, osnivačem Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Ministarstvom zdravlja raditi na racionalizaciji poslovanja. Ukupno preuzeti gubitak Opće bolnice Bjelovar od 36.178.451,00 kuna ući će u sustav županijske riznice. Želja je da se financijska omotnica u Općoj bolnici Bjelovar svede u okvire mogućega, kako bi financijska slika naših zdravstvenih ustanova bila na pozitivnoj ravni, jer podsjetimo sve ostale županijske zdravstvene ustanove u našoj županiji posluju s dobitkom, izuzev OB Bjelovar.

Opća bolnica Bjelovar u 2016. godini ima  vrijednost ugovorena tzv. bolničkog limita s HZZO-om na mjesečnoj ravni od jedanaest milijuna i četiristo tisuća kuna što je nedovoljno za obavljanje djelatnosti. Jasno je kako je bolnički limit OB Bjelovar isti posljednjih desetak godina, a sukladno tome Bjelovarsko-bilogorska županija dala je naputak ravnateljstvu bolnice da razradi prijedlog povećanja limita baziran na stvarnim potrebama. Naime, činjenica je kako se broj pacijenata koji se liječe u našoj bolnici povećao i kako je bolnica preuzela pacijente  s šireg područja i okolnih županija gašenjem pojedinih Odjela u susjednim nam bolnicama.

Također, u bjelovarskoj Općoj bolnici povećala se i razina pružanja usluga nabavkom nove aparature poput CT, novog skenera što dovodi do toga da bolnica pruža usluge, a za iste ne može fakturirati račun prema HZZO-u. Sukladno navedenome očekuje se uskoro početak pregovora s HZZO-om za 2017. godinu vezan uz bolnički limit na što ravnateljstvo Opće bolnice Bjelovar mora biti spremno.

3. Nakon što je nadležno Ministarstvo poništilo natječaj za financiranje gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i ponovnog usuglašavanja oko istog projekta s nadležnim Ministarstvom objavljen je natječaj u Narodnim novinama za financiranje potreba u hrvatskom zdravstvu sukladno utvrđenim uvjetima. U spomenutom natječaju koji je raspisan 1.9.2016. zdravstveni subjekti su ponaosob naznačeni kao ovlašteni podnositelji, među kojima i za našu Opću bolnicu Bjelovar. Sukladno tome Opća bolnica Bjelovar kao jedna od dvije Opće bolnice u Hrvatskoj javit će se na natječaj vezan za gradnju OHPB-a za što je osigurano 20 milijuna kuna i na natječaj za gradnju Dnevne bolnice za što je osigurano 50 milijuna kuna. Također, otvara se mogućnost temeljem mjera Vlade Republike Hrvatske za sufinanciranjem troškova sredstava koje ulaze pod troškove regionalne samouprave.

  Trenutno se vrše izmijene unutar postojeće građevinske dozvole, a temeljem projektnog zadatka za koji se očekuje da će obuhvatiti vrijednost projekta između 130 i 140 milijuna kuna i koji će biti usklađen s reformama koje su na snazi. Time bi troškovi izmijene projekta unutar građevinske dozvole bili prihvatljivi trošak za fondove EU, a rok prijave na spomenuti natječaj je do kraja 2020. godine.OB Bjelovar navedeni posao pripreme prijave odraditi će u narednih nekoliko mjeseci i prijaviti projekt s zaokruženom financijskom konstrukcijom.

OB Bjelovar je dugi niz godina bila u sanaciji, a temeljem zakona ove godine je izašla iz sanacije. Bjelovarsko-bilogorska županija i ja kao župan, preuzeo sam obaveze koji izlaze iz toga, a to znači osnivačka prava. Moram naglasiti da je Općoj bolnici  potrebno da mi kao Županija budemo partneri, a ne samo osnivači jer postoji niz stvari koje treba riješiti. Taj dvojaki odnos vlasništva i partnerstva potreban je jer naša ustanova ima potrebu za zajedničkim nastupom pred nizom tijela. Tema sastanka bila je trojaka. Prva tema bila je kadrovska popunjenost Opće bolnice Bjelovar, druga financijsko stanje, a treća gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, naglasio je župan Bajs i dodao, kada govorimo o OB, ona ima 71 specijalistu i 53 specijalizanta što po nama nije dovoljan broj onih koji trebaju raditi u bolnici. Stoga je Ministarstvo zdravlja i Bjelovarsko-bilogorska županija dala suglasnost za raspis natječaj kojim dajemo dodatne pogodnosti onima specijalistima koji bi radili ovdje, poput pitanja stana. Zasada se javio jedan specijalist iz ginekologije i 10 liječnika pripravnika. Za mene je to tek početak za ono što slijedi, a to je veći broj specijalista. Mi ćemo davati daljnje pogodnosti našim specijalistima jer njih nedostaje i imaju  najveće ovlasti unutar ovog dijela, no nećemo zaboraviti ni medicinske sestre niti tehničare, ali naglasak će biti na povećanju specijalista kako bi naši odjeli mogli raditi nesmetano. Također, Upravno vijeće napravilo je pravilnik, a temeljem dogovora, kako naši specijalisti moraju skupljati bodove da bi produžili licencu, a te bodove stječu na kongresima, mi ne želimo da specijalisti traže to od sponzora i pokrovitelja. Imamo naputak od ministra gdje će to preuzeti bolnica. Stoga će biti povećana sredstva za te namjene kako bi od 1.1.2017. poduzeli prvi korake, istaknuo je Bajs.
Župan Bajs osvrnuo se i na financijsko stanje OB Bjelovar.  Sporazum još uvijek nije potpisan između Opće bolnice, Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva zdravlja, ali mi nismo izuzetak kao županija. Mi smo preuzeli 36 milijuna kuna manjka prihoda nad rashodima koji će sada ući u riznicu. To znači da će Županija sada preuzeti i bilježenje tog minusa. Sve ostale zdravstvene ustanove su pozitivne, a jedina negativna je Opća bolnica. Moram reći da kada gledamo ukupnost gubitaka na razini Hrvatske, naša bolnica je u donjoj trećini, ali nismo najgori, jer se pazilo kako se trošilo. To znači da možemo očekivati poboljšanja i siguran sam da će ravnateljstvo napraviti sve kako bi se to popravilo. Mi moramo raditi na povećanju prihoda. Bolnica ima ugovoreni bolnički limit na mjesečnoj ravni, ali temeljni limit je limit se dugo nije mijenjao, još od 2007. kada sam bio predsjednik Upravnog vijeća bolnice on je isti. To znači da postoji potreba da se to promijeni i mi očekujemo sklapanje novog ugovora za 2017. Bolnica je napravila stručni dio, a to je obrazloženje povećanja limita, jer u našu bolnicu dolaze i pacijenti iz drugih dijelova Hrvatske. Imamo modernu dijagnostiku i niz novih stvari koji se mogu raditi u bolnici, a to znači da naši liječnici rade i više od limita i rade niz usluga za koje nisu plaćeni.  Svi naši specijalisti preuzimaju pacijente i rade, a HZZO im to ne plaća. Ali mi ćemo uvijek prihvaćati pacijente jer to je naša obaveza, rekao je Bajs.
I zadnje, nakon što je Ministarstvo zdravlja poništilo natječaj za izgradnju Opće bolnice Bjelovar, ponovo smo se usuglasili se s resornim ministarstvom oko tog projekta. Tako je izašao natječaj 1.9., a naša bolnica jedna je od dvije bolnice koja ima pravo povući sredstva s natječaja naslova i to za gradnju dnevne bolnice i OHBP-a. Time bi se osiguralo oko 70 milijuna kuna za gradnju bolnice. Za ovaj raspis natječaj specifično je da se ne može svaka bolnica javiti, već ako ste izričito navedeni u natječaju, što mi i jesmo. Sada je pred nama izmjena građevne dozvole i prijava na natječaj, a moram napomenuti da će to biti u kraćem vremenskom roku i vjerujem da ćemo biti prva bolnica u Hrvatskoj koja se javila na natječaj za odobrenje sredstava za gradnju, zaključio je Bajs.


Zahvaljujem se na podršci. Preuzeo sam tu funkciji u želji da pomognem prvo struci, a i bolnici. Mogu samo potvrditi ono što je župan rekao, od prvog dana počeli smo raditi na razvoju struke, radeći sa kolegama jer samo preko toga možemo podići nivo bolnice i dovesti do kvalitete. Preko kvalitetnih programa koji ćemo provesti u budućnosti možda ćemo imati mogućnosti podići limit za podizanje kvalitete rada i ulaganje u edukacije kadrova. Limit koji je isti od 2007. godine, a od prošle godine imamo za čak 12% porast pacijenata iz drugih županija. Što se tiče manjka kadrova, naši kolege odlaze od nas, jedan dio je otišao u mirovinu, a novih kandidata nismo imali. Ali mi se možemo pohvaliti da su naši kolege još tu, ne odlaze u inozemstvo, ali ne možemo popuniti kadrove jer nemamo mladih. Mi želimo nuditi edukaciju ljudima kako bi proširili usluge našim pacijentima, jer mogli bismo smanjiti broj liječnika i broj usluga, ali to nismo htjeli, rekao v.d. ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a