• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
17

KREĆE OBNOVA VELIKIH DOMOVA ZDRAVLJA BBŽ I OPREMANJE 74 AMBULANTE OBITELJSKE MEDICINE PREMA STANDARDIMA 21. STOLJEĆA

U Bjelovaru, u hotelu Central, održana je početna konferencija projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, na kojoj je predstavljen projekt Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija kreće u realizaciju još jednog europskog projekta, a ovoga puta riječ je o projektu „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednom 10 milijuna kuna od kojih 8,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1,5 milijuna kuna osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija unutar samog projekta. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija dodatno će osigurati još 1,5 milijuna kuna za infrastrukturne radove u Domovima zdravlja i samim time financijska konstrukcija obnove i opremanja Domova zdravlja i ambulanti penje se na 11,5 milijuna kuna.

Projekt je to putem kojeg će u obnovu 4 zgrade velikih Domova zdravlja u našoj županiji i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici – radovi vrijedni 5 milijuna kuna. Bitan je to pomak u obnovi zgrada Domova zdravlja koji se nadovezuje na lanjsku obnovu ambulanti primarne zdravstvene zaštite u cijeloj županiji.

DOMOVI ZDRAVLJA VRIJEDNOST
INVESTICIJE:
INFRASTRUKTURNI RADOVI:
Ispostava Daruvar 1.600.000,00 Izvodit će se radovi:
-omogućavanje pristupa invalida (pristupne rampe na ulazima, ugradnja automatskih kliznih vrata na ulazima, sanitarnih čvorova za invalide, taktilne površine)
-izmjena unutarnjih vrata
-izmjena i niveliranje postojećih podova
-sanacija stubiša
-uređivanje sanitarnih čvorova
-ugradnja led rasvjete
-infosustavi za pacijent u vidu touch-panela namijenjen svima, a prvenstveno slabo pokrenim, slijepim i gluhim osobama
-drugi potrebni radovi
Ispostava G. Polje 1.100.000,00
Ispostava Garešnica 1.200.000,00
Ispostava Čazma 1.100.000,00
UKUPNO: 5.000.000,00 + izrada projekata i projektno-tehničke dokumentacije i nadzor radova


Uz građevinsku obnovu spomenutih zgrada putem projekta će se opremiti ambulante medicinsko-tehničkom opremom, a nova oprema stiže u 74 ambulante diljem naše županije i to obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i radiologije. Nova oprema točnije 64 različite vrste dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme, ukupno 532 komada u bitnome će podignuti standard liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tako u Domove zdravlja stiže oprema vrijedna 6 milijuna kuna među kojom se izdvaja nabavka digitalnog RTG uređaja za Radiologiju u Daruvaru vrijednog 1,5 milijuna kuna, a u ambulante će i ginekološki ultrazvuci, pedijatrijski ultrazvuci, ultrazvuci za obiteljsku medicinu, defibrilatori, EKG uređaji i niz druge medicinsko-tehničke i terapijske opreme.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi osigurati jednak standard u liječenju za građane našeg kraja, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Upravo ovaj projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ to i omogućuje jer našim građanima povećat će se obim pružanja zdravstvenih usluga kod njihovih liječnika obiteljske medicine, jer nova oprema pruža im mogućnost obavljanja određenih pretraga koje su do sada pacijenti morali obavljati u bolnicama.

S druge pak strane našim liječnicima u ambulantama omogućava se rad na suvremenoj medicinskoj opremi i svim zainteresiranim liječnicima pruža se mogućnost edukacija kako bi bili osposobljeni za rad na novoj opremi.

Realizacijom projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ naše ambulante obiteljske medicine biti će opremljene sukladno standardima 21. stoljeća i svi naši građani imati će jednaku uslugu bilo da žive u gradovima ili manjim sredinama.

„Ovo je jedan korak dalje temeljem dosadašnjih projekata obnova ambulanti. Moram izraziti zadovoljstvo uspjehom s ovim natječajem i činjenicom da ćemo kao Županija obnoviti kompletnu primarnu zaštitu i da će svi imati isti standard s jednakim uvjetima i opremom. Ovo omogućava oterećenje sekundarne zaštite naše bolnice, jer velik dio dijagnostike moći će se obaviti kod doktora kojeg ste izabrali. Odnosno, neće se morati ići u bolnicu u Bjelovar ili negdje  drugdje kako bi obavili neke pretrage. Uvjeren sam da je ovo nastavak ukupnosti dizanja zdravstvene zaštite u našoj županiji, a uz gradnju OB Bjelovar ovo je korak u pravom smjeru. Vjerujem da će građevinski radovi biti završeni do kraja sljedeće godine, a oprema će stići u prvoj polovici sljedeće godine, ovisno o javnim natječajima.“, pojasnio je župan Damir Bajs.

„Ovaj projekt je jedan od najvećih projekata u povijesti našeg Doma zdravlja jer poboljšava uvjete za naše pacijente, ali i za naše djelatnike koji će raditi u novouređenim prostorima. Velik dio vanjskih ambulanta je uređen i sada ćemo urediti sve 4 ispostave. To je od velikog značaja i to je prvi tako veliki projekt na primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je stup zdravstva. U Domovima zdravlja uredit će se kompletno unutarnje uređenje, nabavit će se oprema za ljude koji tamo rade, što je bitno za kvalitetnu zaštitu pacijenta i nadam se da će mladi doktori biti zainteresirani doći raditi na razinu primarne zdravstvene zaštite. Nabava oprema je vrlo važna za udaljenije ambulante jer pacijenti iz udaljenih mjesta imat će dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu i moći će dio pretraga obaviti u svojoj ambulanti. Dio opreme je već postojao, ali je zastarjela, a sada ćemo dobiti novu sofisticiranu opremu, ali i opremu koje nije bilo, poput ginekološkog ultrazvuka.“, pojasnila je v.d. ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić. 

„Naša zgrada sagrađena je 1956. godine i jedna je od najstarijih zgrada u ispostavi Doma zdravlja županije. Zgrada je uz manje nadogradnje u svom izvornom obliku i nakon 61 godinu će konačno dobiti prijeko potrebnu obnovu. Svi stanovnici grada Garešnice i korisnici koji će koristiti zdravstvenu uslugu konačno će dobiti prostor primjeren ovom stoljeću, a mi djelatnici ćemo dobiti normalan i ugodan prostor za rad. Radit će se unutarnje uređenje, kompletno uređenje podova, sanitarije, vrata. Nadamo se da s ovim projektom neće stati ulaganje u zdravstvene ustanove.“, izjavila je koordinatorica ispostave Garešnica, Renata Gerstner.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a