• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
21

KREĆE OBNOVA ZGRADE DOMA ZDRAVLJA BBŽ – ISPOSTAVA ČAZMA

U sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, kojeg provodi Bjelovarsko-bilogorska županija, u obnovu kreću četiri zgrade velikih Domova zdravlja u našoj županiji i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici. Prva u nizu obnove je zgrada Doma zdravlja – Ispostava Čazma, za koju je danas Ugovor o izvođenju radova potpisao župan Damir Bajs s izvođačem radova, odnosno Zajednicom ponuditelja Demaring d.o.o. i Rotor d.o.o.

Radovi su to vrijedni milijun kuna, a s obzirom da je najpovoljnija ponuda bila s višom cijenom od procijenjene, Bjelovarsko-bilogorska županija će u svom proračunu osigurati sredstva u iznosu od 363 tisuće kuna i to kako bi se u Domu zdravlja u Čazmi zadovoljio Pravilnik o minimalnim uvjetima o pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, ali i svim korisnicima omogućio zdravstveni standard 21. stoljeća.

Tako će se izvoditi radovi u svrhu omogućavanja pristupa invalidima, odnosno pristupne rampe na ulazima, ugradnja automatskih kliznih vrata na ulazima, sanitarnih čvorova za invalide, taktilne površine, izmijenit će se unutarnja vrata, podovi, obaviti sanacija stubišta, urediti sanitarni čvorovi te ugraditi led rasvjeta. Predviđeno vrijeme izvođenja radova je 4 mjeseca nakon što se krene u samu obnovu.

Nakon što završe navedeni radovi, Bjelovarsko-bilogorska županija će uložiti dodatnih 415 tisuća kuna za infrastrukturne radove i to iz decentraliziranih sredstava, a sve kako bi se Doma zdravlja – Ispostava Čazma, u potpunosti obnovio. Time će sveukupna vrijednost infrastrukturnih radova na zgradi Doma zdravlja BBŽ – Ispostava Čazma, s nadzorom i projektnom dokumentacijom, iznositi preko 1,5 milijuna kuna.

Uz građevinsku obnovu zgrade Doma zdravlja, putem projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ opremit će se i ambulante medicinsko-tehničkom opremom, što će u bitnome podignuti standard liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Bjelovarsko-bilogorske županije, posebice na području grada Čazme.

Tako je za ordinacije Doma zdravlja i koncesionare s područja Čazme predviđena nabava 66 komada medicinske opreme (defibrilatori, otoskopi, pulsnioksimetri, EKG uređaji i niz druge medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme) procijenjene vrijednosti 560 tisuća kuna, od čega je važno istaknuti nabavu novog ginekološkog ultrazvuka vrijednog 200 tisuća kuna.

Shodno svemu navedenom, možemo zaključiti da će samo u Dom zdravlja – Ispostava Čazma biti uloženo preko 2 milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi osigurati jednak standard u liječenju za građane našeg kraja, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Upravo projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ to i omogućuje jer će se našim građanima povećati obim pružanja zdravstvenih usluga kod njihovih liječnika obiteljske medicine, jer nova oprema pruža im mogućnost obavljanja određenih pretraga koje su do sada pacijenti morali obavljati u bolnicama.

S druge pak strane, našim liječnicima u ambulantama omogućava se rad na suvremenoj medicinskoj opremi i svim zainteresiranim liječnicima pruža se mogućnost edukacija kako bi bili osposobljeni za rad na novoj opremi.

Podsjetimo, osim obnove Doma zdravlja u Čazmi, Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno je prijavila i dobila odobrenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte energetske obnove za tri čazmanske škole i to matične škole u gradu Čazmi i područnih škola u Gornjem Dragancu i Mikloušu. Projekti su to vrijedni ukupno 13 milijuna kuna, a koji će podignuti standard zdravstva i školstva na području grada Čazme.

„Zahvaljujemo se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što je pokrenula ovaj projekt i da nakon uređenja svih naših vanjskih ambulanti, krećemo u uređenje ispostava Doma zdravlja, ali i nabave opreme. Zahvaljujem se Županiji na čelu s županom, što nas vodi u tom pravcu, boljem pravcu kako bismo poboljšali uvjete rada naših liječnika, a isto tako i bolju dostupnost primarne zdravstvene zaštite i bolje uvjete za naše pacijente. Nadam se da ćemo privući liječnike da rade u novim uređenim prostorima i novom opremom te da naši stanovnici imaju jednak standard zaštite kao i ostali stanovnici Hrvatske.“, rekla je ravnateljica Ljubica Čaić.

„Bjelovarsko-bilogorska županija provodi mnogo europskih projekata, a jedan od njih je „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji predviđa značajno ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ovim projektom predviđa se rekonstrukcija četiri ispostave Doma zdravlja, nabava opreme, ali i podizanje standarda. Drago mi je da će radove na Ispostavi Čazma izvoditi tvrtke s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon ovih radova, Županija će osigurati dodatna sredstva kako bi dobili nadstandard. Osim radova, veseli me i interes naših liječnika, koji su zainteresirani za nabavku nove opreme kako bi mogli pružati što više usluga svojim pacijentima. Dva milijuna kuna investicije je samo jedna u nizu u ovom projektu, a ja vjerujem da će naši izvođači obaviti posao na vrijeme, kako bi što prije u novouređen Dom zdravlja došla i nova oprema.“, izjavio je župan Bajs.

Nakon potpisa Ugovora o izvođenju radova, predstavnici tvrtke Rotor d.o.o. i Demaring d.o.o. pojasnili su koje radove će izvoditi njihove tvrtke.
„Išli smo na ovaj natječaj za rekonstrukciju dijela Doma zdravlja, gdje su obuhvaćeni građevinski i instalacijski radovi. Tvrtka Rotor je izvoditelj radova na elektroinstalacijama, gdje se obična, dosadašnja rasvjeta zamjenjuje led rasvjetom. Cilj je ušteda električne energije i poboljšanje rasvjete prostora, jer ovdje je potrebno mijenjati rasvjetu. Također, jedan od zahvata bit će i na razvodnom ormaru, što će utjecati i na samu sigurnost.“, rekao je Kusturin iz tvrtke Rotor d.o.o.

„Mi ćemo biti izvođači za građevinsko-obrtničke radove. Predviđeno je da se dio konstrukcije ruši i gradi novi, a sve u cilju podizanja standarda. Na natječaj smo išli s partnerima Rotor i što se tiče izvođenja radova, nema povećanih zahtjeva, stoga vjerujem da ćemo sve odraditi u roku i kvalitetno.“, izjavio je Marinić iz tvrtke Demaring d.o.o.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a