• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
2

KRENULA OBNOVA PROMETNICA NA ČAZMANSKOM PODRUČJU

Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste nastavlja s obnovom i modernizacijom prometnica na području županije. Tako je nakon obnove prometnica u Zrinskom Topolovcu, Donjoj Petričkoj, Staroj Diklenici i Sasovcu slijedeći potez po ovogodišnjem planu i programu Županijske uprave za ceste modernizacija dionica cesta na čazmanskom području i to u mjestu Siščani i mjestu Gornji Draganac.

Kako teku radovi na lice mjesta došao se uvjeriti i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji predstavnika Mjesnih odbora i izvođača radova.

Radovi su tako krenuli na obnovi prometnice koja prolazi kroz mjesto Siščane u dužini od 2700 metara. Vrijednost radova je 2.280.000,00 kuna, a investitor radova je Županijska uprava za ceste.

Također, uz obnovu prometnice u mjestu Siščani započeli su radovi i na obnovi prometnice u mjestu Gornji Draganac. Riječ je o dionici ceste u dužini od 800 metara čija je vrijednost obnove 696.000,00 kuna. Također, investitor radova u potpunosti je Županijska uprava za ceste. Uz obnovu prometnice u Gornjem Dragancu Županijska uprava za ceste krenula je u proceduru za postavljanje znaka zabrane parkiranja na toj dionici. Naime, učestalo parkiranje kamiona na tom dijelu ugrožava građane, posebice djecu, a u cilju sigurnosti iscrtati će se i pješački prijelaz.

Tako je nakon četiri godine pauze i neasfaltiranja prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije krenulo njihovo obnavljanje i modernizacija.

Sada se očekuje kako će Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu sa svojim općinama i gradovima po modelu pola – pola nastaviti obnovu prometnica i to onaj dio za koje lokalne samouprave smatraju najbitnijim za obnovu. U tom smislu Županijska uprava za ceste  raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave vezan uz iskazivanje interesa za obnovu prometnica na njihovom području.  U skladu s tim u tijeku su intenzivni dogovori o daljnjem planu i programu modernizacije prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.  Tako nakon četiri godine započinje preokret u cestogradnji naše županije, a sve u cilju podizanja standarda naših građana.

Kako je bilo dogovoreno u šestom, sedmom mjesecu, to se i ostvarilo. Premda, neki su bili malo nestrpljivi. Ako se radi nekoliko dionica u županiji, onda neka treba biti prva, neka druga, a neka zadnja. Počelo se raditi i bit će brzo gotovo, je mještanin Sišćana Antun Mesar.

Čekamo cestu od 1972. ili 1973. godine kada je građen prvi asfalt, prije toga je bio makadam. Izdržalo je oko 40 god. Naravno da nam mnogo znači. Na selu smo, ljudi putuju svakodnevno na posao, nose mlijeko u mljekaru. Nije jednostavno gurati bicikl kad imate na svaki metar rupu ili zakrpu. Eto došao je red i na naše selo da se obnovi cesta. Mislim da ova cesta ne znači samo za mještane Siščana i da će postati značajna već ove godine i u budućnosti jer će ove ili sljedeće godine biti gotova brza cesta do Farkaševca. Onda će ova cesta opet biti žila kucavica ne za Sišćane, nego za Zdenčec, za Štefanje, za Ivanjsku, za Nartu, kazao je Sičćanin Zlatko Salaj.

Došli smo na sastanak. Bila je delegacija Mjesnog odbora i mjesta Prkos ovdje gdje se sad nalazite. Najveći razlog za sastanak, uz upitnu kvalitetu ceste bio je taj što ovdje gravitira 2.000 žitelja iz sedam sela mjesne zajednice, koji idu na ovo groblje, idu na Misu. Zahvalni smo što ide ova cesta i to će biti veliko olakšanje za djecu, za građane, a i sve one, koji će posjećivati groblje. Ova cesta je asfaltirana 1982. ili 1983. godine. Održavana je i popravljana, ali to je bilo "krpanje" koje nije imalo bitnog utjecaja. Hvala svima, koji su napravili projektnu dokumentaciju i koji su pripremili izvođenje radova, rekao je predstavnik sela Gornji Draganec Ivan Barbarić-Barba.

Jedne od cesta, koje su pred nama u obnovi su ceste na području  grada Čazme. Radi se o potezu od 2.700 m u Siščanima, oko 800 m u Prkosu, naselju unutar Gornjeg Draganca. Time bismo riješili problem velikog broja ljudi, koji žive uz županijsku cestu, koja je derutna i u lošem stanju. Naglasit ću da se radi o najveći investiciji Županijske uprave za ceste u povijesti kad govorimo o investiciji u gradu Čazmi. Preko 3 mil. kn će koštati izrada novog asfalta. To je najveća investicija u 2016. godini na svim županijskim cestama i time ćemo temeljito završiti ukupnost tog projekta. Prihvatili smo zahtjev mjesnog odbora, koji je došao kod nas, a to je da se postavi "zebra" kod ulaza i vjerojatno ćemo postaviti znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja na ulazu sa županijske ceste na glavnu. Županijska uprava za ceste tražit će suglasnosti od Grada Čazme i od Policijske postaje Čazma. Vjerujem da će Grad Čazma naći mogućnosti da financira 500 m nogostupa, pa makar i naknadno kako bi djeca i odrasli imali sigurnost pri prolasku, rekao je župan Bajs u dodao,- Reći ću da je ukupnost ulaganja oko 10 milijuna kuna na području županije u ovoj godini. Niz poteza u gradovima i u općinama je završen, očekujemo da se nastavi asfaltiranje, ovisno o vremenu. S obzirom da ne možemo računati samo na županijska sredstva i na Županijsku upravu za ceste, raspisan je Javni poziv za suradnju prema općinama i gradovima. Praktički, svi gradovi i općine su se javili i da očekujemo da temeljem toga u modelu 50:50 krenemo i nastavimo asfaltiranje i u 2017. godini. Polovicu sredstava osigurat će Županijska uprava za cesta prema izvođaču, a posebnim ugovorom će izvođač imati sigurnost naplate druge polovice od jedinica lokalne samouprave. To je manje-više oko milijun kuna po općini ili po gradu. U 2017. godini možemo očekivati uz redovite aktivnosti ŽUC-a i oko 20 mil. kn ulaganja kada se zbroji ukupnost naših sredstava čime će vjerojatno biti riješeno preko 30 km županijskih cesta što će biti najveće ulaganje u povijesti županije, naglasio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a