• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Listopad
14

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sufinancira obnovu školskih objekata na području Bjelovarsko – bilogorske županije

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva mr.sc. Božidar Pankretić i župan Miroslav Čačija, potpisali su Ugovor o sufinanciranju projekata obnove školskih objekata na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Riječ je o Ugovoru vrijednom milijun kuna.  Ovom prilikom potpredsjednik Pankretić potpisao je i ugovore o sufinanciranju projekata tri općine Velike Pisanice, Končanice, Nove Rače te grada Grubišnoga Polja u vrijednosti 600 tisuća kuna.

Prema riječima ministra Pankretića to je financiranje uobičajen rad Ministarstva koje na kraju godine nastoji udovoljiti zatjevima pojedinih općina i gradova. U cilju je to ostvarenja glavne zadaće Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva – ravnomjernog razvoja Hrvatske. Izdvajanje spada u kapitalne investicije kojima se želi podići razina komunalne infrastrukture i društveno socijalnih uvjeta stanovnika u svakoj jedinici lokalne samouprave.

 Ministar Pankretić  istaknuo je  mogućnost korištenja novog programa Eurpske investicijske banke EIB 3, kojim će na raspolaganju biti 500 milijuna kuna. Priroteti tog programa odnose se najmlađu i nastariju skupinu stanovništva, na izgradnju dejčjih vrtića i staračkih domova.

Inače, Vlada Republilke Hrvatske obvezala se ispuniti dvije direktive Europske unije: do 2018. godine,  do svakog će kućanstva u Hrvatskoj doći pitka voda i do 2023. godine svi gradovi s najmanje dvije tisuće stanovnika imat će pročistač i kolektor za otpadne vode.

Projekti Bjelovarsko – bilogorske županije tu će svakako imati prednost pri kandidiranju, budući da je postotak opskrbljenosti kućanstava niži od državnog. Na nacionalnoj razini u ovom trenutku u izgradnju vodoopskrbe je investirano 3 milijarde kuna. 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a