• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Listopad
19

NA 13. IZLOŽBI HRVATSKIH OVČJIH I KOZJIH SIREVA U TROGIRU,  VISOKO OCJENJENI SIREVI NADE BAJEVIĆ

Uzgajivačica ekoloških koza i proizvođačica sira Nada Bajević iz Garešnice ove je godine na Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, osvojila zlatnu medalju za Kozji kuhani sir i brončanu medalju za Kozji sir s vlascem.

Nadin sir visoko je ocijenjen u jakoj konkurenciji od 167 ovčjih i kozjih sireva. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ocjenjivao je šest Nadinih sireva, a Stručno je povjerenstvo nagradilo dva najbolja.

Inače, Izložba sireva održava se u sklopu godišnjeg Savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Na izložbi je ponuđeno sve najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima na tom području. Proizvođači sireva su se izuzetno potrudili i opći dojam je da svake godine napreduju sve više i brojem i kvalitetom. Maštovitost je došla do punog izražaja, pa su tako uz već poznate sireve sa začinskim biljem, ponuđeni i sirevi  s lanenim sjemenkama, malinama, jagodama, svježim grožđem, feferonima, tartufima, crnim vinom, šunkom, kulenom i ostalim zanimljivim dodacima.

Šampioni kvalitete za 2012. godinu su:

OPG „MAGRIŽ“ iz Kornića za Krčki sir, u kategoriji tvrdih sireva

i

STANCIJA KUMPARIČKA d.o.o. iz Cokuna, Istra

za Svježi sir s dodatkom istarskog šafrana, u kategoriji svježih sireva.

Ovogodišnje savjetovanje i izložba sireva održani su u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), pod pokroviteljstvom Splitsko-Dalmatinske županije.

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a