• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
19

ODRŽANA 19. SJEDNICA SKUPŠTINE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Posljednju Županijsku skupštinu u ovom sazivu obilježila je točka dnevnog reda donošenje Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Općoj bolnici Bjelovar za izgradnju i opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Naime, Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost na projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice i povlačenje 70 milijuna kuna europskog novca. Temeljem izdane suglasnosti, Opća bolnica Bjelovar kao prijavitelj projekta, mora osigurati preostalih 90 milijuna kuna za kompletnu izgradnju nove zgrade OB Bjelovar. S 25 glasova za te 10 HDZ-ovih i 1 glas Hrvatske konzervativne stranke protiv, Županijska skupština dala je suglasnost Općoj bolnici Bjelovar suglasnost za zaduživanje za izgradnju i opremanje nove zgrade, čime se omogućuje projekt gradnje nove bolnice.

„Naš predsjednik jasno je izrekao stav vezan uz kreditno zaduženje. Mi se protivimo ovom neprimjerenom kreditnom zaduženju jer to ne čini nijedna županija na području Republike Hrvatske, ali izražavamo potporu za izgradnju novog objekta, samo ne na ovaj način. Zato HDZ neće podržati ovu točku.“, rekao je vijećnik HDZ-a Drago Hodak.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, pojasnio je kako se do 2021. godine europskim novcem može financirati gradnja samo dnevne bolnice i objedinjenog hitnog bolničkog prijema, te da je kreditno zaduživanje jedini način da se povuku europska sredstva u iznosu od 70 milijuna kuna. Odnosno, ako Opća bolnica Bjelovar ne osigura 90 milijuna kuna, propada i 70 milijuna kuna.  

„HDZ je iznio stav da neće podržati ništa što je vezano uz Opću bolnicu Bjelovar, a to znači da jedina katastrofalna posljedica može biti negradnja Opće bolnice. Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar dobila su zeleno svjetlo od Ministarstva zdravstva, koji podržavaju gradnju naše bolnice i ukupnost svih naših zahtjeva je potvrđeno i odobreno. Jedini uvjet je da se osigura ostatak sredstava za gradnju ukupnosti bolnice i to u iznosu od 90 milijuna kuna. Bez ovog zaduženja, mi ne možemo povući niti tih 70 milijuna kuna, što jasno piše u dokumentu. To znači da ne možemo graditi bolnicu, koja jedina uz Sisak ima građevnu dozvolu. Ako vi mislite da je Ministarstvo zdravstva i ministar pogriješio, to je vaše mišljenje, moje nije. Bolnica nam treba i mi je možemo graditi prema ovim uvjetima. Također, naglasit ću da nije točno da nijedna bolnica u Hrvatskoj nije uzela ovaj model financiranja. Uzmite za primjer Istarsku županiju, koja ima bolnicu od 300 milijuna kuna i Krapinsko-zagorsku županiju, koje na isti način financiraju kredit. Mi kredit bez problema možemo vraćati, inače nam banka ne bi ni odobrila. Temeljem svega, moramo povući 70 milijuna kuna da bi naša bolnica prerasla u bolnicu 21. stoljeća, jer mi želimo da svi odjeli koji su u trošnim zgradama, budu prebačeni u novu.“, pojasnio je župan Bajs.

Također, župan je pojasnio kako je riječ o kreditu po iznimno povoljnim uvjetima, u kunama i s kamatnom stopom od 2,5%. Rata kredita financirat će se iz decentraliziranih sredstava, a prva rata na naplatu stiže 2021. godine, kada je predviđeno da se gradnja nove zgrade OB Bjelovar završi.

„Sada imamo priliku i moramo je iskoristiti, jer vrijeme prolazi i gazi nas konkurencija u smislu medicinske pomoći. Budući da Županija upravlja zdravstvom na području cijele županije, ovu priliku moramo iskoristiti, jer će nas inače opet zaobići investicija. Baš zato što smo spori i inertni, nisu se iskorištavali novci, stoga je vrijeme da krenemo agresivnije naprijed. Ovo je dobra prilika za bolnicu i da napokon riješimo obećanje koje smo dali i mi i vi.“, rekao je vijećnik SDP-a Vedran Babić.

„Ova tema je od generacijskog značaja za županiju. Ovo ne bi smjelo biti političko pitanje niti stranačko. Budemo li ovako tupili novu bolnicu nećemo imati nikad, odnosno proći će vrijeme i više neće imati tko raditi u njoj, a po mojoj projekciji to bi se bez nove bolnice moglo dogoditi 2025. godine. Bolnica je preduvjet da se pozabavimo problemom koji imamo, a to je nedostatak liječničkog kadra. Jedan od elementarnih uvjeta za podizanje zdravstvene zaštite je da se ta dva problema sinkronizirano rješavaju, a to je izgradnja bolnice i rješavanje liječničkog kadra.“, izjavio je Bruno Zadro. 

Vijećnik Hrvoje Pokos, iznio je podatke o zaposlenima Opće bolnice Bjelovar i pojasnio kako je nova zgrada Opće bolnice Bjelovar uistinu potrebna.
„Ukupan broj djelatnika je 781, liječnika specijalista 74, a broj doktora medicine specijalizanata 48. Do Uskrsa javilo se još 10 specijalista, a 4 liječnika koji su u mirovini rade na ugovor, a 2 liječnika su na stažu. Kad se to sve zbroji, taj ukupni broj nije mali, ali naša bolnica koja je paviljonskog tipa i zaista nam treba nova bolnica i novi oblik skrbi za pacijente.“

„Govorim kao pripadnik treće generacije koja novu bolnicu najviše treba. Ja vjerujem da ćemo biti kao županija bogatiji, ako ćemo se kretati u ovom smjeru kojem idemo sada. Mi kao županija nismo prezaduženi i sada je trenutak da se postavite kao građani i da pitate građane treba li nova bolnica, a svi će reći da treba. Nemojte zastupati sitne političke interese, zastupajte građane, kojima ova bolnica treba.“, izjavio je Zlatko Barila. 

„Razgovaramo o bitnom objektu, ono što se generacijski gradi jednom u stoljeće ili dva i više se ne ulazi u to. Ja sam pomalo razočaran, HDZ ima čvrsti stav, a vi slobodno zauzmite stav i recite građanima županije da niste za izgradnju bolnice, pa će građani sami prosuditi. Problem je što se ne radi na interesu županije, a ja samo želim da projekti i županija idu naprijed.“, rekao je Nikola Brkić.

Vijećnik Dražen Paun naglasio je kako se novac koji se sada izdvaja iz DEC-a za popravke i sanacije bolnice, kasnije izdvajati kao rata kredita.

Vijećnik Marijan Dautanac prisjetio se investicije Velikog Grđevca u bazene. „Svi su sumnjali u tu priču i nisu uvažavali taj projekat. Bilo je obećanja da imamo vremena, međutim mi nemamo vremena. Mi hoćemo standard sada, i u zdravstvu i prijevozu i bazenima. Tako to radi cijeli svijet, zadužuje se da bi nešto napravio sada jer nema se vremena čekati. Mi u Velikom Grđevcu nismo imali sva osigurana sredstva, ali smo našli rješenja i sada imamo uspješan projekat u kojem uživamo svi. Podržavam priču o izgradnji bolnice odmah, a za sredstva ćemo imati prilike da se nadoknade, vjerujem u to.“, zaključio je Dautanac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a