• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
29

O “NOVIM DROGAMA” NA STRUČNOM SKUPU U BJELOVARU

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Bjelovarsko- bilogorske županije i Povjerenstvom za suzbijanje droga Bjelovarsko- bilogorske županije voditelji školskih preventivnih programa organizirali su stručni skup pod nazivom „Nove droge“. Skup je namijenjen voditeljima školskih preventivnih programa u školama i svima koji se bave suzbijanjem zlouporabe droga i brigom za mlade u našoj županiji. „Nove droge“ su različiti oblici psihoaktivnih tvari, karakterizira ih to što su većinom sintetskog podrijetla, no ima i onih biljnog podrijetla.


„Iako je Bjelovarsko- bilogorska županija pri dnu ljestvice po rasprostranjenosti droga , to nas ne treba opustiti . Sve više mladih u sve ranijoj dobi počinje konzumirati droge pa je bitno da i škole, kao i ostale nadležne službe, sudjeluju u prevenciji droga „- Župan Damir Bajs.
Problem kod ovih vrsta droga je što su stvorene tako da  se mogu konzumirati kao legalne. Pojedini sastojci od kojih se ove droge proizvode koriste se za industriju. Još jedna karakteristika „novih droga“ je što su ponekad u opticaju tek nekoliko tjedna , nakon čega se povuku iz prodaje .  Upravo činjenica da nisu zakonom zabranjene opasna je kad je riječ o mladim osobama koje ovu drogu konzumiraju. „Mladi pogrešno vjeruju da ako je nešto dostupno i legalno, da nije štetno“ – rekao je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga  Vlade Republike Hrvatske mr. Željko Petković. Na svjetskoj razini ne postoji sustavno praćenje pojave „novih droga“, no Europa ipak u ovome prednjači. „Nove droge“ je teško suzbiti , no potrebno je građane i mladež o njima educirati kako bi ih se što uspješnije zaštitilo.
Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Bjelovarsko- bilogorske Barbara Vukalović iznijela je podatak da je prošle godine  na našem području bilo prijavljeno 42 kaznena djela  iz kriminaliteta droga. Ovo je smanjenje u odnosu na 2012. godinu, no ono je ponajviše rezultat promjene Kaznenog zakona. Prema novim odredbama Kaznenog zakona neovlašteno posjedovanje nije kazneno djelo, već spada u prekršaje. Među počiniteljima navedenih kaznenih djela nema nijedne maloljetne osobe. Bjelovarsko- bilogorske županija je prema statističkim podatcima na samom dnu ljestvice po konzumaciji droga. Najrasprostranjenija droga je marihuana, teških droga je vrlo malo, a „novih droga“ gotovo da i nema.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a