• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
30

O „OTKOSU 10“ U UREDU PREDSJEDNIKA IVE JOSIPOVIĆA

U prigodi obilježavanja 23. obljetnice operacije „OTKOS-10“, predsjednik Republike Ivo Josipović primio je Povjerenstvo za valorizaciju prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu Otkos 10 na čelu sa županom Damirom Bajsom. Povjerenstvo čine zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u operaciji Otkos 10 kojom je oslobođeno 370 kvadratnih kilometara , točnije 21 naselje na području Bilogore.

Na Okruglom stolu, Đuro Crkvenac  umirovljeni brigadir, ukratko je predstavio pripreme i tijek operacije, te posebno istaknuo što je ta operacija značila za tijek Domovinskog rata i za daljnji ustroj Hrvatske vojske i za borbu protiv agresora. Tijekom rasprave osobito je istaknuta činjenica da su hrvatski branitelji tijekom cijele operacije u potpunosti poštivali Ženevske konvencije.

Riječ je o prvoj uspješno planiranoj i izvedenoj napadno-obrambenoj operaciji u Domovinskom ratu, koja je trajala od 31. listopada do 4. studenog 1991.  godine i u kojoj su hrvatske snage uspjele potisnuti agresora na strateški vrlo važnom području.

Dugo vremena ova je operacija bila izvan našeg društvenog života i došlo je vrijeme da se to ispravi, istaknuo je predsjednik Josipović, te dodao kako je ta operacija kada je stavimo u kontekst cijelog rata, bila i prekretnica, prva velika pobjeda.  Bila je to operacija koja je pokazala da se možemo organizirati i djelovati na najbolji mogući način“. Stoga je današnje obilježavanje operacije “OTKOS-10″ prigoda da odamo poštovanje i počast svim sudionicima operacije, a svim hrvatskim braniteljima zahvalnost za doprinos u Domovinskom ratu, na svemu što su učinili za domovinu i našu sigurnost, istaknuo je hrvatski predsjednik.  Posebno je zahvalio bjelovarsko-bilogorskom županu Damiru Bajsu što je svojom inicijativnom bacio svjetlo na tu operaciju, da se ona na jedan detaljniji način obradi i samim tim da se priznaju one operacije koje su bile zapravo početak  Domovinskog rata. Otkos 10 upravo je takva operacija. To je prvi veliki uspjeh, početak uspjeha u Domovinskom ratu i mislim da je dobro da smo se upravo danas uvjerili  kako je ta operacija tekla, kakve su snage bile uključene i da osvijestimo da je to prva najstručnije i najdetaljnije planirana operacija s razine glavnog stožera Oružanih snaga, zaključio je predsjednik Ivo Josipović.

Složio se s tim i načelnik  glavnog Stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić. Hrvatska vojska u vrijeme Otkosa 10 bila je u procesu stvaranja. Vodili smo žestoke bitke na području H rvatske tada protiv neprijatelja koji je pokušao okupirati Republike Hrvatsku. Krajem 1991. godine imamo 64 brigade hrvatske vojske  i 36 postrojbi razine samostalnih bojni.  Sve te postrojbe i bojne bile su sposobne djelovati u oslobođenju Republike Hrvatske. Već s tim planiranjem i provođenjem operacije Otkos pokazuje se snaga hrvatske vojske  u cilju oslobađanja teritorija Republike Hrvatske. To je imalo izuzetan značaj za moral hrvatskih vojnika , jer mi pokazujemo da nismo samo sposobni braniti Republike Hrvatsku , nego smo bili sposobni i osloboditi okupirana područja, istaknuo je general Lovrić.

Davanju značaja operaciji Otkos 10 nakon više od dvadeset godina nadaju se i saborski zastupnici koji su prisustvovali Okruglom stolu Vanja Posavac, Zlatko Tušak i Vedran Babić.

Ja svakako pozdravljam ovu inicijativu. Hvala županu i predsjedniku na pozivu da se ovo može podržati. Čuli smo na Okruglom stolu da se više od dva desetljeća traži potvrda ove operacije. Kada smo ovdje uopće ne sumnjam  da operacija neće biti potvrđena i naravno da će ona biti zabilježena kao jedan veliki uspjeh kako za naš cijeli kraj tako i za našu zemlju. Naime, znamo da je to bio prvi oslobođeni prostor u Republici Hrvatskoj, istaknuo je saborski zastupnik Vedran Babić.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs istaknuo je kako bi operacija “OTKOS-10″ trebala biti zabilježena u povijesti kao jedna od ključnih vojnih operacija za tijek Domovinskog rata. Dodao je kako su u njoj sudjelovale postrojbe iz četiri danas postojeće županije: Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, te da je u njoj oslobođena trećina današnje Bjelovarsko-bilogorske županije koja je dotad bila okupirana. Gotovo tri tisuće ljudi sudjelovao je u borbama s naše strane u okolnostima koje su bile protiv nas. Ali volja, snaga, ali ja bih rekao i planiranje i cijela zamisao operacije je dovela do toga da je ona oslobodila oko 370 kvadratnih kilometara područja Hrvatske. To već tada pokazuje da je Hrvatska bila zajedno u obrani svog teritorija. Ono što me posebno veseli da je sam predsjednik Ivo Josipović, ali i svi ostali da su naznačili da je uistinu riječ o operaciji, prvoj napadnoj operaciji koja kao takva mora biti vrednovana. Naravno, pred nama je još dugi put. Ovo je samo jedan od prvih ozbiljnih koraka  u tom pogledu. Ono što je ključno je da se nakon ovog Okruglog stola  ide prema tome da se utvrde i odličja za same postrojbe unutar Otkosa 10, istaknuo je inicijator cijele priče župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a