• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
6

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG TJEDNA DOJENJA

Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s Općom bolnicom Bjelovar, Patronažnom službom Doma zdravlja i gradom Bjelovarom, partner je u projektu „Županija – prijatelj dojenja“. Međunarodni tjedan dojenja koji se i u Hrvatskoj obilježava prvi tjedan u mjesecu kolovozu, prigoda je da se dojenje, kao najbolji način prehrane novorođenčadi, promovira na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i da se predstavi plan provedbe Projekta.

Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednica Koordinacijskog odbora Projekta mr. sc. Marija Čatipović istakla je da se ovaj Program provodi u suradnji s UNICEF-om, a s ciljem promicanja dojenja u rodilištima. U rodilištu educirano osoblje pomaže majkama da započnu dojiti. Da bi majke nastavile dojiti tijekom prve godine djetetova života, i dulje, potrebna je postnatalna potpora.
U Hrvatskoj je krajem 2008. godine pokrenut program „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenju“ i definirani kriteriji programa. Isti je usmjeren na timove primarne zdravstvene zaštite: pedijatre i liječnike obiteljske medicine, medicinske sestre i patronažne sestre.
Program se ostvaruje kroz 10 koraka koje je potrebno ispuniti da bi se postigla određena razina kvalitete liječničke ordinacije koja podupire dojenje. Prva točka je imati pisani usvojeni program promicanja dojenja u zajednici od nadležnih društvenih tijela. Druga točka je edukacija osoblja koje je uključeno u njegu majki i djece, u vještinama nužnim za provođenje dojenja. Treća točka je informirati sve trudnice o koristima i načinima provođenja dojenja. Cilj nam je proširiti tečajeve za trudnice u gradovima gdje već postoje, te pokrenuti trudničke tečajeve u Garešnici, Daruvaru i u Grubišnom Polju u suradnji sa Domom zdravlja BBŽ. Četvrta točka odnosi se na  naše „Rodilište –prijatelj djece“. Cilj nam je stvaranje MOTHER FRENDLY rodilišta u Općoj bolnici Bjelovar. Peta točka odnosi na poticanje majki da nastave dojiti nakon izlaska iz rodilišta kroz individualne potpore patronažnih sestara, povećanje broja potpornih grupa i osnivanje novih u gradovima gdje ih još nemamo, podršku dojenju hospitaliziranom djetetu kroz program „Dječji odjel opće bolnice Bjelovar- prijatelj djece“. Šesta točka je potpora primarne zdravstvene zaštite dojenju - preko „Savjetovališta za djecu - prijatelj dojenja“. Cilj nam je da što veći broj pedijatrijskih ordinacija u Bjelovaru dobije taj prestižni naslov, isto tako ordinacije u Čazmi, Garešnici, Daruvaru i ordinacija obiteljske medicine u Grubišnom Polju. Sedma točka se odnosi na naše ljekarne za koje želimo da postanu „Ljekarne prijatelji dojenju“ s osobljem educiranim za potporu dojenju. Osma točka je uključiti javne objekte, trgovačke, ugostiteljske, sredstva javnog prijevoza za osiguranje mjesta za dojenje i da su svud dostupni promotivni materijali. Deveta točka je poticati prijateljski odnos društva prema dojenju, posebno uključenjem medija u cilju informiranja zajednice o važnosti dojenja, te o rezultatima što zajednica čini da se poveća broj dojene djece. Cilj je osigurati suradnju zdravstvenog i izvan zdravstvenog sustava, gdje se uključuju i partneri: civilne udruge, Crveni križ, Društvo „Naša djeca“, predstavnici crkve, škole. Deseta točka je formiranje koordinacijskog odbora u zajednici u cilju suradnje među različitim čimbenicima koji sudjeluju u zaštiti i promicanju dojenja.

Predstavnica Jedinice djelatnosti za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Bjelovar Jadranka Belan Žuklić, dr. med. predstavila je najvažnije korake stvaranja prijateljskog donosa rodilišta prema majkama, koje je također podijelila u 10 koraka, a to su:
1. mogućnost podrške supruga ili bilo koje druge osobe po izboru rodilje u svim fazama poroda (pohađanje trudničkog tečaja),
2. Status „Rodilište – prijatelj djece“ (Opća bolnica Bjelovar ima ovaj status od 2012. godine, ali za sada niti jedno rodilište nema status Rodilište – prijatelj majki),
3. poticanje što ranijeg povezivanja majke s novorođenčetom – dodirom, držanjem, dojenjem,
4. osjetljivost na vjerska i druga opredjeljenja majke,
5. mogućnost psihološke potpore (bolničkog psihologa ili psihijatra),
6. široj javnosti dostupni statistički podaci o intervencijama i postupcima u porodu,
7. procedure u pripremi za porod se ne izvode rutinski,
8. mogućnost da se žena u porodu kreće i rađa u položajima koji joj odgovaraju,
9. učestalost procedura vezanih uz sam porod unutar definiranih postotaka,
10. primjena prirodnih metoda ublažavanja porodničke boli, te primjena anestetika samo kada su medicinski indicirani.
Potom je dr. Belan Žuklić navela kako je u svrhu poboljšanja odnosa u našem rodilištu potrebna: promocija trudnoće i poroda kao prirodnog procesa, edukacija trudnica i osoba za potporu tijekom poroda, poboljšanje komunikacije između bolničkog osoblja i osoblja koje skrbi o trudnici prije i nakon poroda, edukacija medicinskog osoblja, uređenje prostora u kojem bi se mogle odvijati edukacije za trudnice tijekom boravka na odjelu, te izrada protokola vođenja normalnog poroda na nacionalnoj razini koji će štiti i trudnicu i primalju i liječnika.

Župan Damir Bajs istakao je važnost ovog projekta, jer kao što su već doktorice spomenule, majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete, jer idealno zadovoljava djetetove potrebe rasta i razvoja. Županija će i dalje pomagati koliko god bude u mogućnosti, kako bi se ostvario cilj ovog Projekta, a to je promicanje i poticanje dojenja u ustanovama zdravstvene zaštite i u zajednici.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a