• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
29

OBILJEŽEN DAN GRADA BJELOVARA I BJELOVARSKIH BRANITELJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je obilježavanju Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Dan Grada obilježava se 29. rujna od 1997. godine jer je upravo na taj dan 1991. godine grad oslobođen od neprijateljske vojske. Dan bjelovarskih branitelja obilježava se na isti datum od 2007. godine. Obilježavanje Dana Grada i bjelovarskih branitelja započelo je polaganjem vijenaca za poginule branitelje, a nastavilo se svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Tako su se na svečanoj sjednici okupili brojni gosti i prijatelji grada Bjelovara.

Gradonačelnik Antun Korušec na svečanoj sjednici predstavio je sve projekte koje Grad Bjelovar provodi, te stanje u gospodarstvu, s naglaskom na najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih osam godina. Također, Korušec je naglasio kako Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija, u partnerskom odnosu, uspješno surađuju. Zajedno smo jači i uspješniji, a tim zajedništvom mene kao gradonačelnika i župana Bajsa, zadovoljni su i građani, jer zajedno provodimo i ostvarujemo projekte, rekao je Korušec.

Kada govorimo o gradu Bjelovar govorimo o povijesti koja seže 260 godina, ali i o ranijoj povijesti koja je obilježila današnji dan, a to je Dan bjelovarskih branitelja. Prije 25 godina ovaj kraj bio je okupiran i situacija nije izgledala pozitivno. Trenutak koji je preokrenuo ukupnost događanja na ovom prostoru bio je obrana grada Bjelovara. Obranom našeg grada, Hrvatska je počela vraćati sve ono što joj je oduzeto, jer postrojbe ovog grada nisu ratovale samo u Bjelovaru, već od Dubrovnika do Slavonije što se ne smije nikada zaboraviti, rekao je župan te nastavio, Bjelovar je nastao da bude vojno i sudbeno središte ovog dijela Hrvatske, a kako je nastao, tako je i danas. Mislim da se u 260 godina u tom pogledu ništa nije promijenilo, već se samo nadogradilo. To znači da ovaj grad ima prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Moram zahvaliti gradonačelniku na partnerskoj suradnji Županije i Grada, a ta suradnja sada već prelazi iz poslovnih odnosa u prijateljske. Zajedno smo uspjeli napraviti niz projekata, a sada imamo i zajedničkih velikih projekata, poput gradnje Opće bolnice, Javno-privatnog partnerstva i CGO Doline. Mi ćemo i dalje surađivati, jer samo tako možemo uspjeti i očekujemo da budućnost ovog grada bude još bolja, zaključio je župan Bajs.

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče i gradska javna priznanja za poseban doprinos u pojedinim područjima. Tako je i general pukovnik Mladen Markač proglašen počasnim građaninom grada Bjelovara. 

Nakon svečane sjednice održan je Mimohod pobjednika od Paviljona do spomen područja Barutana gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule braniteljima među kojima i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno županom Bajsom. Nakon polaganja vijenaca služena je i Sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a