• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
8

OBILJEŽEN DAN GRADA DARUVARA

Daruvarčani su obilježili Dan svog grada. Središnji događaj bila je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Na svečanoj sjednici istaknuti su svi najvažniji projekti koji su realizirani tijekom posljednjih godinu dana, kao i planovi za budućnost. 

„Pred Daruvarom stoje veliki izazovi. Svi smo svjesni da živimo u vremenima izrazitih promjena. Kako područje cijele Slavonije, tako ni naš grad nije zaobišao odlazak ljudi, prvenstveno mladih u potrazi za poslom i boljim plaćama. Zato smo u planirani proračun stavili naglasak na poticanje malog i srednjeg poduzetništva te poljoprivrede koji su temelj razvoja našeg grada. Razvoj podrazumijeva nova ulaganja, investicije, zapošljavanja i rasterećenja poduzetnika. U tu svrhu osnovana je Razvojna agencija Daruvar koja je na usluzi našim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ima i udrugama. U ovih nepunih godinu dana moram izdvojiti i približiti vama neke od važnijih gradskih projekata koje će se u cijelosti ili dijelom financirati europskim  sredstvima. Tu su izgradnja reciklažnog dvorišta, projekt Change the power u sklopu Klimatskog saveza, obnova planinarskog doma Petrov vrh, projekt Spring route biciklistička staza faza II.  U planu je i dogradnja dječjeg vrtića Vladimir Nazor, a uskoro kreće dogradnja Češkog vrtića Ferde Mravenca i škole. U planu je i izgradnja nadstrešnice na gradskom groblju te povećanje ulaganja za modernizaciju komunalne infrastrukture, cesta, nogostupa, parkirališta i javne rasvjete. Ne smijemo zaboraviti ni projekt Veteranskog centra koji zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja ide svojim tijekom i kroz dvije godine bit će u punoj funkciji. U proteklom  periodu povećali smo naknade za novorođenčad 2 do 3 puta ovisno o broju djece, smanjili cijene vrtića za 20%, u planu je i sufinanciranje nabave udžbenika za osnovnu školu, povećali smo broj i visinu stipendija za učenike i studente te božićnicu za većinu umirovljenika na području grada. Ono što je  najvažnije, smanjili smo komunalnu naknadu za naše poduzetnike za proizvodne djelatnosti, smanjili komunalni doprinos za više od 50% za sve kategorije te osigurali potpore za novozapošljavanje poduzetnicima i obrtnicima. Održan je kontinuitet gradskih manifestacija i nadopunjena ponuda istima“, istaknuo je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Svim Daruvarčankama i Daruvarčanima Dan njihova grada čestitao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća župan Damir Bajs je istaknuo: „Grad Daruvar drugi je po veličini u našoj županiji, ima dugu tradiciju koja se može vidjeti od ulaska u grad pa nadalje. Kako se kaže, jedna multikulturalnost. Grad je to u kojem živi i velik broj manjinskog stanovništva i gdje se živi u jednom suživotu kroz povijest i mislimo da je to put u budućnost. Kada govorimo o sadašnjosti reći ću da grad Daruvar dijeli sudbinu ukupnosti jednog dijela Hrvatske,a to su problemi vezani uz zapošljavanje, odlazak ljudi i mi koji smo ovdje moramo napraviti sve što je u našoj moći da se to promijeni. Tijekom prošle godine kada je Grad Daruvar funkcionirao bez gradonačelnika, a imenovana je Povjerenica Vlade Županija je pomogla udruge i ustanove s područja grada kako bi mogle održavati i provoditi svoje aktivnosti. Potpisani su ugovori o financiranju s tridesetak udruga i ustanova za što je izdvojeno preko 200 tisuća kuna. Daruvar ima i drugih problema, jedna od njih je i prometna povezanost. U suradnji s HŽ Putničkim prijevozom nakon četiri godine uspostavljen je prijevoz vlakom na daruvarskom području. Na obnovljenoj pruzi nakon završetka radova, u koju je uloženo 70 milijuna kuna, vlakovi nisu prometovali. I to je bila situacija koja je bila čudna.  Ovog trenutka, a moram zahvaliti i ministru Butkoviću, koji me primio i s kojim smo to dogovorili , osiguran je povratak željezničkog prometa u Daruvar i u četiri županije koje povezuje ovaj pravac. Moram naglasiti, da je sama Županija utvrdila i prijedlog voznog reda zajedno s HŽ Putničkim prijevozom i da smo osigurali ono što je najvažnije , besplatan prijevoz za studente i naše učenike. Županija brine i o drugim stvarima za koje je nadležna.  Tu su ulaganja u školstvo koja nadilaze 35 milijuna kuna,  tu ulazi Glazbena škola Brune Bjelinskog gdje očekujemo potpis ugovora i početak radova ovih dana. Tu su i Osnovna škola Vladimira Nazora, projekt koji vrijedi preko 14 milijuna kn, Područna škola u Doljanima, Područna škola u Frankopanskoj, Češka osnovna škola, Područna škola Češke Osnovne škole u Sređanima, Tehnička škola Daruvar-strojarski praktikum i Tehnička škola“, kaže župan Bajs i dodao kako očekuje da Daruvar postane veliko gradilište.

Dodao je da su u tijeku radovi na Domu zdravlja u Daruvaru, vrijedni 1.6 milijuna kuna,a projekt podrazumijeva i dodatnih 2 milijuna kuna medicinske opreme. Posebno treba istaknuti digitalni RTG uređaj vrijedan 1.5 milijuna kuna. Tako se ulaganja u daruvarskom Domu zdravlja penju na 3.5 milijuna kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a