• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
28

OD SVIH TOPLICA U HRVATSKOJ DARUVARSKE TOPLICE IMAJU NAJVEĆU DOBIT

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom obišao je županijsku ustanovu Daruvarske toplice, Gimnaziju Daruvar, a prisustvovao je i svečanosti najave gradnje Veteranskog centra u Daruvaru.

U trenutku dolaska na vlast župana Bajsa u 2013. godini dočekala ga je neugodna vijest vezana uz Daruvarske toplice, a riječ je bila o smanjenju limita toj zdravstvenoj ustanovi kojoj je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, od strane HZZO-a. Naime, Daruvarskim toplicama prijetilo je smanjenje limita na godišnjoj razini od preko sedam milijuna kuna, gotovo četvrtina. U toj nezavidnoj poziciji Daruvarskim toplicama prijetio je debeli minus na računu, te otpuštanje radnika.

Po nalogu župana Bajsa napravljen je akcijski plan za Daruvarske toplice koji je podrazumijevao set aktivnosti koje su u konačnici dovele do toga da Daruvarske toplice posluju u plusu i ne samo to riječ je o jedinoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj tog tipa koja veći dio svojih sredstava ostvaruje putem slobodnog tržišta, preko 50%, a ne putem HZZO-a.

U međuvremenu župan Bajs kontaktirao je s nadležnima u HZZO-u i limit Daruvarskim toplicama nije drastično smanjen, a sve zajedno rezultiralo je u konačnici ne pozitivnim poslovanjem,  već potrebom za zapošljavanjem, a ne otpuštanjem radnika i u konačnici ulaganjima od preko deset milijuna kuna.

Ta ulaganja ostvarena su bez kreditnog zaduženja, vlastitim sredstvima Daruvarskih toplica, decentraliziranim sredstvima i sredstvima od ostvarenih projekata.

• Tijekom 2014. godine Ustanova se snažno pozicionira na tržištu i poslovnu godinu završava sa 30.000 kn viška prihoda nad rashodima uz značajna investicijska ulaganja od 4.200.000 kn, od čega 2.160.000 iz decentraliziranih sredstava, 1.200.000 vlastitih i 831.000 kn bespovratnih sredstava u:

- uređenje 4 kata lječilišnog hotela Termal ( uređenje soba, izmjena stolarije i klimatizacija svih soba na 4 katu)
- uređenje fasade na CBK,
- nabavka najnovijih medicinskih aparata za fizikalnu terapiju, ( HIRO, HILT)
- uređenje pulta u zgradi terapije,
- rekonstrukcija i izmjena konstrukcije na bazenskom kompleksu,
- uređenje soba na 3 katu i jednokrevetnih soba na 1 i 2 katu lječilišnog hotela
• Tijekom 2015. godine investirano je 4.855.000 kn od čega 2.195.000 kn decentraliziranih sredstava, 2.400.000 kn vlastitih i 260.000 kn bespovratnih sredstava u:
- rekonstrukcija i sanacija stolarije u zgradi terapije
- sanacija krovišta ( restoran Taverna hotela Termal i krovišta restorana Terasa)
- rekonstrukcija plinsko-toplovodne kotlovnice hotela Termal
- sanacija poda i unutarnje urešenje u sportsko –rehabilitacijskoj dvorani
- rekonstrukcija grijanja u zgradi terapija
- tehničko ekonomska studija gospodarenja energentskim resursima u DT
- uređenje i adaptacija depadanse Arcadia
- nabavka nove i obnova postojeće medicinske opreme

Daruvarske toplice bile su u velikim problemima prije dvije godine. Morali smo napraviti akcijski plan koji je trebao riješiti pitanje kako voditi tu ustanovu da posluje bez gubitka. Akcijski plan brzo je napravljen. Postali smo jedina i prva zdravstvena ustanova koja ima veće prihode na slobodnom tržištu nego prihode od Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranja. Kroz sve te aktivnosti etablirali smo se na tržištu, posebice što se tiče sportske medicine. Istaknuo bih da u konačnici, ne samo da smo ostavili sve radnike, već i očekujemo proširenje broja zaposlenih. Mi radimo s dobitkom, u prvih šest mjeseci dobitak je preko dva i pol milijuna kuna i po tome smo vodeći u Hrvatskoj. Od ustanove u gubitku došli smo do ustanove koja posluje s dobitkom. Nama je bitno da se ovaj trend i nastavi, naglasio je župan Bajs u Daruvaru.

Tijekom svog boravka u Daruvaru župan Bajs posjetio je i tamošnju Gimnaziju u kojoj će se u sklopu projekta Javno-privatnog partnerstva graditi nova školsa zgrada.
Ovo je jedan od najvažnijih projekata u mom mandatu. Radi se o najvećem programu škologradnje u Hrvatskoj. Uspjeli smo u godinu i pol od ideje doći do završnog potpisa ministra Mornara. Zadnji potpis dobili smo prije nego je Vlada postala tehnička što nam je omogućilo da radimo niz novih aktivnosti. Ključno je da tih 12 objekata predviđenih u projektu bude sagrađeno. U Daruvaru srednje škole počele su dobivati veći broj učenika čime kvaliteta nastave postaje presudna. Korak dalje je da škola dobije jedan standard, a to je jednosmjenski rad. Model gradnje nije sam sebi svrha, već kroz jednosmjenski rad imamo dva benefita, a to je da se tada može bolje postaviti nastava, a drugo je da se postižu bolji rezultati učenika. Ovo je jedna od većih škola u JPP, ima preko 1 700 kvadrata u brutu, a ovime bi riješili ukupnost potreba škola u Daruvaru. U ovoj investiciji država sudjeluje sa 55%, što je jedan od ključnih razloga zašto smo ušli u JPP, županija sudjeluje sa 35%, a 10% Grad, čime i zahvaljujem Gradu Daruvaru. Mi očekujemo da program koji je potpisan dobije zeleno svjetlo, ali moramo pričekati novu Vladu. Vjerujem da ovakav projekt može dobiti odobrenje novog ministra i da će preuzeti obvezu financiranja, te da će CEI raspisati natječaj gdje se treba odabrati privatni partner. Mi smo otišli u Varaždinsku županiju jer su oni prvi počeli s JPP-om i pokazalo se da su jako zadovoljni, dobili su veliki broj objekata u kratkom roku, a održavanje je na visokoj razini. Županija je napravila sve što smo mogli, ali još uvijek nismo došli do ugovora koji garantira financiranje. Nova Vlada odlučit će hoće li podržati ovaj projekt, naglasio je župan Bajs.

Župan Bajs prisustvovao je i svečanosti najave izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru. Bit će to jedan od četiri takva Centra u Hrvatskoj, a o njegovoj važnosti na svečanosti predstavljanja centra govorili su između ostalog župan Bajs, ministar Matić i gradonačelnik Rohlik.

Pored Lipika, predstavljeni su veteranski centri u Šibeniku, Sinju, Petrinji i evo danas u Daruvaru. To je jedan iskorak prema braniteljskoj populaciji, jer oni su sve stariji i bolesniji. Braniteljima je potrebno nešto više nakon rata. Zahvaljujući našim poginulim i preživjelim prijateljima ostvarit ćemo ove vrijedne projekte. Povukli smo 21 milijun eura iz europskih fondova i to je odgovor svima koji govore da se o braniteljima ne brine dovoljno. Daruvar je grad heroj Domovinskog rata, a mjesto koje smo dobili od Grada je fenomenalna lokacija, toplice su u blizini i sadržaji će biti veoma dobri. Ovo neće biti klasičan starački dom, bit će sportskih, društvenih i kulturnih aktivnosti, braniteljima neće biti dosadno, dobit će potpune sadržaje od zabavnih do psihosocijalnih koji su im potrebni, istaknuo je ministar Matić u Daruvaru.

Veteranski centar kao ustanova u Daruvaru može pružiti kompletne usluge braniteljima. Za grad Daruvar ovo je proširenje njegove djelatnosti, jer u Daruvarskim toplicama u kojim imamo iskustvo fizičke rehabilitacije, ovo će dati ljudsku rehabilitaciju braniteljima. Iako Grad po projektu nema obaveza, financirali smo suglasnosti, a zemljište vrijedno oko 1 700 000 kuna dali smo na raspolaganje kako bi se izgradio centar. Ono što smo mogli, odradili smo u rekordnom roku. Ovo je zadnji centar koji je krenuo u administrativno imovinsko-pravni dio, ali smo završili među prvima. Drago mi je što je projekt promoviran, što se na njemu radi i što je raspisan natječaj za idejno rješenje i to mi daje neko jamstvo da će brzo biti realiziran, rekao je gradonačelnik Rohlik.

Bjelovarsko-bilogorska županija je kao i ostatak Hrvatske sudjelovala u ratu. Kod nas su se događale ratne aktivnosti na samom području trećine okupirane županije. Mi imamo veliki broj branitelja, više nego što je prosjek cijele Hrvatske. Nažalost, imamo i velik broj poginulih i ranjenih. Županija je dosad radila na nizu aktivnosti kako bi pomogli našim braniteljima. Naši odjeli psihijatrije, odjeli u Domu zdravlja namijenjeni su za pomoć braniteljima. Drago mi je da će se centar graditi uz Specijalnu bolnicu Daruvarskih toplica. Gradonačelnik i ministar pokrenuli su ovu ideju, koju sam ja u potpunosti podržao na sastanku. Mi se nadamo da će ovaj projekt i buduća Vlada poduprijeti do kraja, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a