• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
2

ODRŽANA 5. SJEDNICA ODBORA ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je na 5. sjednici Odbora za umirovljenike i starije osobe Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođene predsjednikom Zlatkom Barilom.

Na dnevnom redu utvrđivao se prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu udruga umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije za 2015. godinu, te se raspravljalo o planu rada udruga umirovljenika za 2017. godinu.

Podsjetimo, župan Damir Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. godine uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner svojim umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije umirovljenici su tada dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Tako je već 2013. godine Županija  u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna, a spomenimo kako se do tada na nivou godine za umirovljenike iz županijskog proračuna izdvajalo svega 11 tisuća kuna.  Za novi program udruge su mogle konkurirati sa svojim programima iz područja socijalnih potreba za umirovljenike, zdravstvenu skrb, a kandidirati su se mogli i programi koji se odnose na društveni dio, u okviru kojeg se umirovljenicima omogućavaju razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja.

Dakle, ta sredstva su namijenjena prvenstvo za poboljšanje standarda umirovljenika, ali i za uključenost te populacije među ostali dio stanovništva. Treba ponoviti kako su partneri u tom projektu su umirovljeničke udruge, a prvenstveno županijska Matica umirovljenika, ali i općinske i gradske organizacije koje najbolje znaju što je njihovoj udruzi, ali i njihovim članovima potrebno i neophodno.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, narednih 2014. i 2015.,  rastao je broj prijavljenih projekata, ali i sredstva za umirovljeničke udruge na preko pola milijuna godišnje. Tako na  Javni poziv Županije stiže oko 30 prijavljenih projekata godišnje od isto toliko umirovljeničkih udruga. Time su naši umirovljenici postali aktivni, naučili se pripremati projekte uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije, a samim time ispunili su sebi umirovljeničke dane raznim aktivnosti, a i pomoć je stizala do onih najugroženijih.

Kada bi se tim sredstvima pribrojila sredstva koja Bjelovarsko-bilogorska županija odvaja za program „ Pomoć u kući starijim osobama,“ a putem kojeg se  pomaže potrebitim građanima starije životne dobi, ali i program europski program „Pletenica života“ koji je bio u provođenju, onda se dolazi do gotovo 3 milijuna kuna pomoći svojim umirovljenicima od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

Suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom je odlična, plan i program već se treću godinu zaredom izvršava, zajedno sa županom. Ja sam prošao veliki broj udruga umirovljenika, uključujući i Sindikat umirovljenika, i oni uvijek ističu zadovoljstvo učinjenim i nemaju primjedbe. Međutim, Odbor se sastao i danas kako bi potvrdili je li sve dobro, ali i kako bismo napravili plan za sljedeću godinu. Svi žele više i normalno da će umirovljenici imati dodatnih prijedloga, a tako ćemo napraviti kvalitetan plan za 2017. godinu. U dogovoru sa županom iznosi će biti kao i ove godine, a u 4 godine ćemo u potpunosti realizirati plan i program koji smo donijeli, rekao je Zlatko Barila, te pojasnio koliko se poboljšao standard umirovljeničke populacije zahvaljujući Županiji. U početku je bilo dosta nesnalaženja jer ljudi nisu vjerovali da će novac doista ići umirovljenicima, stoga je bilo raznih prijedloga koji nisu vodili onome što želimo, a to je poboljšanje života umirovljenika. No, umirovljenici su ubrzo shvatili što želimo, a to je da se kroz edukaciju, posjete bolesnima, druženje, poboljša standard stanovnicima treće životne dobi. Naspram prijašnjih 11 000 kuna što su dobivali umirovljenici, to je velika razlika i puno toga je napravljeno, zaključio je Barila.

Od 2013. godine napravili smo zaokret u politici prema umirovljenicima. Htjeli smo napraviti program u partnerskom odnosu s Maticom umirovljenika, ali i sa svim udrugama umirovljenika, koje rade na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Od 2013. godine pa nadalje izdvajamo oko pola milijuna kuna na godinu, koje dajemo u programe. Umirovljenici sami kreiraju programe, koji mogu biti vezani uz socijalne ili zdravstvene usluge ili vrlo često uz obrazovne usluge, a ponekad i sportske ili neke druge usluge. Ono što me veseli jest da je time obuhvaćena cijela županija, jer naša županija je jedna od onih koja ima najstarije stanovništvo, svaki peti stanovnik stariji je od 65 godina. Osim toga, umirovljenici nisu imali svoj glas u Županijskoj skupštini. Temeljem mog prijedloga promijenjen je Statut i Odbor za umirovljenike sada je stalno radno tijelo Županijske skupštine. Veseli me da oni koriste svoja prava. Mi također imamo programe kao što su Pomoć u kući, ali i jedini program, koji je dobila bilo koja županija u Hrvatskoj, a to je Pletenica života za koji je socijalni fond Europske unije osigurao više od 1.1 milijuna kuna. Sve zajedno pokazuje da moramo imati posebnu skrb prema našim starijima. Ono što me veseli da umirovljenici imaju probuđenu aktivnost i da ta aktivnost pokazuje da sve ono što se radi, ima korisnike. Mi ne želimo da umirovljenici budu sami, da budu kod kuće i da nemaju saznanja o onome što se događa. Naprotiv, želimo da budu dio društva, da se druže i da koriste sva svoja prava i mogućnosti, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a