• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
16

ODRŽANA EUROPSKA KONVENCIJA O MEĐUNARODNOM KONJIČKOM TURIZMU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je Europsku konvenciju o međunarodnom konjičkom turizmu u koja se održala u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica.

Europska konvencija o međunarodnom konjičkom turizmu u organizaciji međunarodne asocijacije ENGEA sa sjedištem u Italiji i prve njihove podružnice u Hrvatskoj, ENGEA-e   Hrvatska, održala  se  pod pokroviteljstvom  bjelovarsko-bilogorskog župana  Damira Bajsa i Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naša županija povijesno je vezana uz konjički sport. Rekao bih da želimo na povratak velika vrata i ova konvencija, turistički vodiči i Balkanski kup potvrđuju da smo na pravom putu. Konjički sport traži prirodu koja je zaštićena, konjičke staze, odmorišta i to je sve što mi imamo. Ali potezom da smo domaćini ovakve konvencije potvrđujemo da smo sposobni organizirati manifestacije na europskom nivou. Vjerujem da ćemo mi to iskoristiti i mislim da smo na tragu da se konjički turizam vrati u stara vremena kada smo bili jedan od odredišta Europe, izjavio je župan Bajs.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 10 vrlo aktivnih konjičkih udruga i  jednako toliko "horse welcome" agroturizama, te je naša županija domaćin državnim i međunarodnim natjecanjima u endurance - daljinskom jahanju. Početkom 2016. u suradnji s međunarodnom asocijacijom ENGEA županija je dobila i prvih 8 certificiranih vodiča u turističkom jahanju koji su zaduženi da jahaćim turama osiguraju kvalitetu te da pomognu turistima kako bi se što bolje osjećali i tako ih što duže zadržali na našem području.

Mi smo inače turistička zemlja i geografski smo raznoliki, ali unutrašnjost je upravo ta koja može pružiti lijepu sliku i razvoj konjičkog turizma. Raspolažemo s velikim brojem konja, ali oni se nažalost ne koriste u konjičkom turizmu. Obiteljska gospodarstva, konjički klubovi, ugostiteljski objekti su ti koji garantiraju da bi upravo ovdje mogli razviti konjički turizam. Bjelovarsko-bilogorski kraj je poznat po uzgoju konja još iz davnina. U zadnje vrijeme imamo okupljeno u Županijskom konjičkom savezu 10 klubova i raspolažemo sa stotinjak konja koji su spremni ući u konjički turizam, rekao je predsjednik ENGEA Hrvatska, Ivica Pirin.

Konjički turizam, zahvaljujući zajedničkom radu Turističke zajednice BBŽ i privatnog sektora u turizmu te stručnih udruga, već je ušao u turističku ponudu županije. Tako je u 2015. ostvaren znatan porast turističkog prometa. Takvi rezultati žele se zadržati i dalje, ali i dodatno unaprijediti novim složenim turističkim proizvodima koji obuhvaćaju aktivni odmor te velikim dijelom upravo konjički turizam.

Imamo infrastrukturu, konjičke udruge, desetak agroturizama, odnosno turističkih obiteljskih gospodarstava koji već i sami imaju konje. Konjički turizam osim višednevnih i jednodnevnih jahaćih ruta, podrazumijeva i vožnju u konjičkim zapregama, a znamo da su bjelovarske povijesne manifestacije povezane upravo uz konje, stoga dobre temelje imamo. Kako je suradnja s  ENGEA-om počela u siječnju ove godine dobili smo i prve vodiče. To je velika udruga koja jamči i inozemne turiste, jer rade u osam zemalja Europe. Mislim da smo na jako dobrom putu što se tiče konjičkog turizma naše županije, zaključila je Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zamjenik župana Neven Alić sa suradnicima, povodom održane Europske konvencije o međunarodnom konjičkom turizmu, primio je članove međunarodne asocijacije ENGEA.

Drago mi je biti u ovakvom društvu jer i sam posjedujem konja te volim jahati. Iako nisam aktivan jahač, smatram da je to sport koji je izuzetan za zdravlje što djece, što starijih i drago mi je da se konjički turizam sve više razvija u našoj županiji, rekao je zamjenik župana Alić.

Prvenstveno se želim zahvaliti na prijemu. Zahvaljujem i Turističkoj zajednici na izvrsnoj organizaciji jer sve je funkcioniralo milimetarski. Moram naglasiti da imate prekrasnu prirodu i zadivljen sam uređenošću, ljepotom i čistoćom vaših gradova. Nakon ovoga, međunarodna asocijacija ENGEA želi nastaviti organizaciju i organizirati zajedno s vama turističke pakete za cijelu ovu regiju. Ipak konjički turizam možda nije najvažniji, ali je veoma važan u razvoju ukupnog turizma kontinenta, izjavio je predsjednik ENGEA Grupe Mauro Testarella.

Inače, na europskoj razini ENGEA grupa sudjeluje osam zemalja Italija, Grčka, Slovenija, Cipar, Austrija, Njemačka, Francuska,  te najnovija članica Hrvatska. U Italiji, gdje je razvijen konjički turizam, postoji 30 000 članova međunarodne asocijacije ENGEA. Osim europskih zemalja, na popisu se nalaze i Kuba, Panama, Argentina te Wyoming.
Najveći korak ENGEA-e Hrvatska dogodit će se u rujnu kada će se održati finalno certificiranje svih staza u županiji, koje će zatim ući u certificirane staze prevedene na ruski, engleski, njemački i talijanski jezik. Označene staze s odmorištima naše županije, privlačit će goste iz cijelog svijeta, što će pridonijeti razvoju konjičkog turizma.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a