• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
23

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA EUROPSKOG PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE PODRUČNE ŠKOLE PAVLOVAC

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan sudjelovala je na početnoj konferenciji europskog projekta „Energetske obnove zgrade Područne škole Pavlovac“. Naime, riječ je o obnovi školske zgrade u sklopu europskog projekta energetske obnove 11 županijskih škola vrijednog 27 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta temeljite obnove od temelja do krova Područne škole u Pavlovcu je 1.004.411,49 kuna. Radovi podrazumijevaju izolaciju vanjskog zida s ovojnicom, izolaciju stropova i podova, zamjenu stolarije, te rekonstrukciju grijanja.

Obnovom Područne škole u Pavlovcu, koju trenutno pohađa 15 učenika, ostvarit će se i velike uštede,a dio sredstava će se moći prenamijeniti u druge svrhe i podizanje standarda u samoj školi, koja će se, nakon što energetska obnova bude završena, opremiti novim namještajem i drugom potrebnom opremom.


Treba spomenuti kako je iz Bjelovarsko-bilogorske županije na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno još tridesetak projekata u školstvu vrijednih oko 100 milijuna kuna.

Time će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time, našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjereni vremenu u kojem živimo- vremenu 21.stoljeća.

„Ukupna vrijednost projekta je  1.004.411,49 kuna, i obuhvaća sljedeće mjere: toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade, toplinska izolacija pročelja, podova, stropa, zamjena vanjske stolarije, uvodimo sustav grijanja na pelete te pristup osobama s invaliditetom. Planirana ušteda energije je 51,9 posto. Željela bih se  zahvaliti svima koji su sudjelovali, koji su omogućili da projekt prođe, nastavnicima, Regionalnoj razvojnoj agenciji, našoj pročelnici, zamjenici župana, županu i načelniku Općine koji nam pomaže u svim našim projektima“, istaknula je Marina Balen, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac.

„Inicijativa Općine je uvijek bila, možda i presudna u nekom trenutku, da se izrade dobri planovi i projekti i onda da se pokuša sredstvima ili Ministarstva ili Europske unije zatražiti određeni novac, kako bi stvorili što bolje uvjete za djecu koja pohađaju te škole kao i za učitelje koji rade u njima. Zato je Općina Veliki Grđevac bila uvijek na tom putu da, zajedno sa Županijom, koja je osnivač naših škola, ide u tom pravcu. Posebno nam je drago da smo, osim centralne škole u Velikom Grđevcu, dobili i projekte za područne škole, u Pavlovcu i Donjoj Kovačici. Našim učenicima moramo omogućiti da imaju dobre uvjete za nastavu. Drago nam je što je naša škola ušla i u projekt Škola za život. Taj projekt je jako bitan. Imat ćemo  i dalje financijsku podršku Ministarstva obrazovanja, što je jako bitno za  nas. No, osim toga, imat ćemo i dobar glas koji je nama u Velikom Grđevcu važan i zbog turizma i svega ostalog što se događa oko naše škole, Lovrakovog centra i bazena. To je jedna pozitivna priča gdje bi ljudi htjeli, po mom mišljenju, radije ostati tu živjeti nego tražiti sreću negdje dalje. Zahvaljujem još jednom svima koji su sudjelovali u ovome, školi, Županiji, ministru, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“, rekao je Marijan Dautanac, načelnik Općine Veliki Grđevac.

„Za ovu školu predviđeni su mnogi radovi koji bi trebali omogućiti da bude jako dobro pripremljena za modernu nastavu. Vrijednost projekta je milijun kuna. U drugom natječaju prijavljena je škola u Donjoj Kovačici,  i prošla je, isto kao i sportska dvorana i matična škola. Puno toga se u vašoj općini bude gradilo, uz pomoć i Županije i Općine, ali moram reći, prvo sve krene od ravnatelja škole, i Županija je tu koja daje podršku. Imamo Razvojnu agenciju koja to na kraju odradi i cijeli taj jedan tim daje ovakve rezultate. Prije svega bih pohvalila cijelu ovu priču oko Velikog Grđevca, koja je za nas veliki ponos, a i vi ste već poznati kao jedna vrlo napredna općina. Škole su jako bitan faktor i kod ugodnog života, života koji će ostaviti ljude da tu žive, koji će ih privući da ostanu u svom mjestu. Općina Veliki Grđevac prijavljuje jako puno projekata, Županija prati sve te projekte koji se prijave, i nastojimo to sve i odraditi. Politika Županije je takva da sve škole, i područne i matične , daju jednake uvjete za dobar rad“, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a