• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
13

ODRŽANA RADIONICA „PODUZETNIŠTVO MLADIH I LOKALNI RAZVOJ“

U sklopu projekta „Jačanje kapaciteta Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ u ponedjeljak 13. lipnja održana je radionica pod nazivom „Poduzetništvo mladih i lokalni razvoj“ kojoj je prisustvovao i župan Bajs sa suradnicima.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva za jačanje socijalnog dijaloga i to u iznosu od 413.714,91 kuna. Projekt koji u potpunosti financira Europski socijalni fond provodi se u partnerstvu s Međimurskom županijom. Ciljana skupina u projektu su članovi Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.
Cilj projekta je ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, te izraditi trogodišnje strateške okvire rada. Nakon provedbe projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera i regionalne vlasti.

U sklopu projekta potrebno je provesti niz aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je 2. radionica koja je održana 13. lipnja 2016. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na temu „Poduzetništvo mladih i lokalni razvoj“. Na početku radionice gospodin Davor Sabolić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i predsjednik gospodarsko-socijalnog vijeća BBŽ Damir Bajs održali su uvodnu riječ. Davor Sabolić istaknuo je da su mladi naša budućnost i da moramo napraviti sve kako bi mlade zadržali u Hrvatskoj. Župan Damir Bajs ističe važnost projekta te navodi odlazak mladih kao veliki problem Hrvatske. Zatim govori o poduzetništvu i ističe važnost ideje za poduzetništvo.
Radionicu je vodio Jeffrey Thomas Fanning, prof.dr. ekonomije. Na radionici su sudjelovali članovi Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije. Profesor Fanning pokušao je na primjerima dobre prakse objasniti važnost poduzetništva kod mladih, istaknuo je i probleme s kojima se mogu susresti poduzetnici te kako sve navedeno može pomoći uspješnijem razvoju poduzetništva.

Kada smo radili ovaj projekt predvidjeli smo jedan modul, a to je modul vezan uz poduzetnike i mlade. Tako smo kroz taj program htjeli vidjeti što lokalna uprava, što Županija i njeni općine i gradovi mogu učiniti u cilju pomoći, kada govorimo o uključenju mladih ne u tržište rada nego u tržište poduzetništva. Znamo da Hrvatska, kao i većina zemalja EU želi dići onaj postotak mladih koji se odluče ući u svijet poduzetništva. Nije lako s dvadeset ili dvadeset i pet godina pokrenuti svoj posao. Morate imati dobru ideju, morate imate čvrsti temelj i morate svojom idejom zainteresirati one koji bi vas u startu financirali. Negdje u EU je mislim  svega 3% ukupnosti mladih spremno krenuti u tu avanturu. Danas ćemo čuti iskustva onih koji su ispred nas  i iskustva kako postaviti lokalnu i regionalnu samoupravu prema mladima. Ključno je slušati ono što oni žele, vidjeti što su njihovi problemi i kako im pomoći, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a